Bij het cava-familiebedrijf Sumarocca worden we ontvangen door een enthousiaste Marc Picon, exportmanager. Direct wordt duidelijk dat de familie houdt van experimenteren. En onderzoeken.

Sumarocca:  nursery en vergelijken

Omdat autochtone druivenrassen in het kader van ‘onbekend maakt onbemind’ jarenlang niet erg geliefd waren plant men ze hier juist bij voorkeur aan. Maar dan wel op de goede manier. Dat wil zeggen op de juiste grond en onder de juiste omstandigheden. Familie Sumarocca is ook eigenaar van de grootste ‘nursery‘ voor planten, voornamelijk vruchtbomen en wijnstokken. Niet alleen hier, maar ook in andere landen doet men onderzoek. Een van de onderzoeken moet er toe leiden dat voor eens en altijd duidelijk wordt of Mourvèdre en Monastrell inderdaad dezelfde druif zijn. Om dat uit te vinden plantte men ze naast elkaar en hoopt nu via DNA-onderzoek tot een juiste conclusie te komen. Ook plantten zij stokken op diverse afstanden van elkaar (20, 30, 40 cm tot meer dan 2 meter)  op een rij om te kijken wat er met de vruchten gebeurt.

De wijnbibliotheek

Señor Sumarocca wil komen tot een soort bibliotheek voor wijn / druiven. Hij vinificeert zelfs per druivenstok om te vergelijken en te leren. Laat malolactische gisting plaatsvinden in glazen flessen om het proces goed te kunnen volgen. Gebruikt heel kleine horizontale persen en perst soms zelfs met de hand. Kortom: een bedrijf om te volgen!

Sumarocca, de proeverij

En dan de proeverij. We proeven een aantal cava’s waaronder ook hier  (net als bij Agustó Torelló Mata in mijn vorige blog) een bijzonder mooie houtgerijpte: Gran Brut Allier 2008, 38 maanden gerijpt op, juist ja, Allier eiken.  De Nuria van meer dan 50 jaar oude stokken en gebotteld in een zwarte, ondoorzichtige amfoor-vormige fles, bevalt ook goed. Elegante stijl, brioche, rokerige tonen, rond. Nadat we ook een aantal stille wijnen hebben geproefd  (Bòria en Maila, een rioja) zit onze laatste proeverij in Pénedès erop. Het was geweldig! Morgen vertrekken we richting Priorat. Wordt vervolgd!
Geen enkel culinair nieuwtje, wijn-weetje, recept met wijn-spijs advies, proefnotitie of cocktail missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#cava