Als je het hebt over power-ladies dan is de Catena Zapata winery daar een levend voorbeeld van. Dat levende voorbeeld werd door een sprankelende Laura Catena, 4e generatie van de familie Catena aan pers, klanten en relaties van importeurs Gall&Gall en Vinites getoond in Koninklijk Theater Carré.

Malbec Argentino

In de nok van het theater worden we ontvangen door Laura Catena met een glas Malbec Argentino 2015, geschonken uit magnums. De Malbec Argentino met zijn opmerkelijke etiket is de wijn waar het vandaag om draait. Het etiket vertelt het verhaal van de vier vrouwen die zo belangrijk waren (en zijn) voor de Catena Zapata winery.

Catena Zapata etiket 4 vrouwen

‘Ten centuries of Life, Death and Rebirth – Malbec Argentina’

As Wine Flows By, minitheater

Met het glas in de hand worden we uitgenodigd in het kleine theatertje plaats te nemen. Met niet meer dan een tafel, een paar stoelen en wijnglazen en –flessen neemt de Britse actrice Christina Baston ons mee terug in de geschiedenis en de veranderingen in het leven van vier vrouwen die belangrijk waren voor het bestaan van de Catena Zapata winery. Ademloos laten we ons meeslepen: ‘As Wine Flows By’.

As wine flows by

Ana Mosceta de Catena, The immigrant

Het verhaal begint als de overgrootmoeder van Laura, Ana, in 1898 als jong meisje met haar familie vanuit Italië de oversteek maakt naar het ‘beloofde land’ Argentinië. Op de boot wordt zij stiekem een beetje verliefd op Nicola Catena maar na de bootreis verliezen ze elkaar uit het oog. Als Nicola enkele jaren later zijn eerste malbec druivenstokken heeft aangeplant komen ze elkaar weer tegen en slaat de vonk van beide zijden over.
Op het etiket wordt zij afgebeeld als ‘The immigrant’ en staat daarmee symbool voor alle immigranten die hun vertrouwde land verlieten om een nieuwe toekomst tegemoet te gaan in Argentinië.

Eleonora van Aquitaine

Een andere vrouw die belangrijk was voor het succes van Malbec was Eleonora van Aquitaine (1122-1204). Als hertogin van Aquitaine, koningin van Frankrijk en later Engeland was zij een van de meest invloedrijke vrouwen van de middeleeuwen. Zij was een sterke vrouw en groot promotor van de ‘zwarte wijnen’ die de malbec druif, die toen vooral in Bordeaux veel aangeplant was, voortbracht. Op het etiket is zij als eerste afgebeeld.

Madame Phylloxera

Een minder prettige ‘vrouw’ in het verhaal die in het verhaal wordt uitgebeeld is Phylloxera, de druifluis-epidemie die in de 2e helft van de 19e eeuw verantwoordelijk was voor de verwoesting van bijna alle wijngaarden in Europa, waardoor ook de malbec grotendeels verdween. Dit was het keerpunt van de malbec: afscheid van de ‘oude wereld’ en een nieuwe, succesvolle toekomst in de ‘nieuwe wereld’. Op het etiket zie je ‘lady phylloxera’ niet heel gezellig afgebeeld.

Adrianna Catena

De vierde vrouw die op het etiket staat afgebeeld is Adrianna, de zus van Laura Catena en naamgever van de ‘Grand Cru’ wijngaard die de vader van Adrianna en Laura in 1997 aanplantte. Op het etiket staat zij symbool voor de Catena Zapata Winery. Adrianna, historicus, was tevens de bedenker van het opmerkelijke etiket. Haar echtgenoot, toneelschrijver Gustavo Dias Ballejo, schreef het theaterstuk waar wij vandaag van mochten genieten.

Catena Zapata de geproefde wijnen

Catena Zapata, de proeverij

Catena en Historic Rows

We proeven niet minder dan 13 wijnen van Catena Zapata. De Catena Chardonnay en de Catena Malbec (wij proefden resp. de 2017 en 2016) komen van verschillende hoger gelegen wijngaarden, net als de druiven voor de Historic Rows Chardonnay (2016), Malbec (2015) en Cabernet Sauvignon (2015). De laatste komen, zoals de naam aangeeft, van oudere stokken en zijn net iets meer complex dan de ‘gewone’ Catena’s. Fris, mineralig, bloemig en rond zijn mijn belangrijkste proefnotities bij de witte. Bij de rode zijn dat geurig, sappig, fruitrijk, bramen, witte peper en laurier.

White Bones en White Stones

Bij de Adrianna Vineyard White Bones, Vino de Parcela Chardonnay 2015 en de  Adrianna Vineyars White Stones, Vino de Parcela Chardonnay 2015 komt het verschil in terroir om de hoek kijken. Beide wijnen komen van de Adrianna wijngaard van verschillende percelen op een hoogte van 1450 m. De naam White Bones refereert aan de kalkrijke bodem van de betreffende wijngaard, die veel fossiele ‘bones’ bevat door de rivier die hier lang geleden doorheen stroomde. Deze witte stenen lijken ook op botten. In de White Stones wijngaard bestaat de toplaag van de alluviale bodem vooral uit witte stenen. De White Bones is fris, mineralig en heeft een tikje tannines. De White Stones is rond, vol, fris, sappig en bloemig met een mooie houttoon die me doet denken aan een Bourgogne.

Catena Zapata Nicolas 2011

Deze wijn is een blend van 80% cabernet sauvignon en 20% malbec. De fermentatie vond plaats in grote Franse foudres waarna de wijn 24 maanden rijpte in Frans eiken barriques. De vintage 1997 van deze wijn is beroemd: hij won in een serie blindproeverijen van andere grote prestige cuvées van over de hele wereld. Deze wijn is een echte ‘snuffelwijn’: alleen het ruiken op zich is al een feestje. In de neus veel (zoetig) fruit en een fijne kruidigheid. Dat komt terug in de mond. Fluweelzacht en sappig. Elegant.

“The Catena Dream: to make Argentine wines that can stand with the best of the world”

Catana Zapata Nicasia Vineyard Malbec La Consulta 2014

Deze Malbec is genoemd naar de overgrootmoeder van Laura. Hij rijpte 8 maanden in Frans eiken barriques gevolgd door een flesrijping van 24 maanden. Veel sappig donker fruit in neus en mond. Rond, een zoete kruidigheid, witte peper, laurier. Lange afdronk. Sexy wijn!

Adrianna Vineyard

De laatste twee wijnen die we proeven komen van de Grand Cru Adrianna Vineyard. Adrianna Vineyard Fortuna Terrae, Vino de Parcela Malbec 2014. Fortuna betekent geluk en kennelijk hebben de druivenstokken in deze wijngaard dat. De wijn is mooi! Hij rijpte 24 maanden in Frans eiken barriques. Aromatisch, bloemig, mooie zuurgraad, rijpe tannines. Lange, frisse en fruitrijke afdronk. Adrianna Vineyard Mundus Bacillus, Terrae Vino de Parcela Malbec 2013. De bodem van deze wijngaard is rijk aan bacteria die goed zijn voor de druivenstok, wat de wijngaard de naam ‘Mundus Bacillus’ gaf. De wijn rijpte 18 maanden in Frans eiken barriques. Rood en donker fruit in neus en mond. Stevige maar ronde, rijpe tannines. 

Malbec Argentino 2015

Tot slot proef ik de Malbec Argentino 2015 uit magnum nog eens na. Dit is tenslotte de wijn waar het vandaag allemaal om draaide. Ik word er blij van. Rond, vol, kruidig, sap en rijpe tannines, heb ik genoteerd.

Catena Zapato map of the vineyards

Gold in the Vineyards

Als we huiswaarts gaan krijgen we van Laura nog het boek: ‘Gold in the Vineyards, illustrated short stories of the world’s most celebrated vineyards’ toegestopt. Het is geschreven door Laura zelf en ze gebruikt veel illustraties: “Let the images tell the story”. In het boek laat zij grote wijnhuizen en –gaarden als Lafite Rothschild, Solaia, Romanée-Conti en Wehlener Sonnenuhr de revue passeren. En natuurlijk ook haar eigen ‘Grand Cru of South America’ de Adrianna Vineyard.

Catena Zapata Gold in de Vineyards

 

Meer over Catena Zapata lees je op deze website

De wijnen van Catena Zapata zijn voor de consument te koop bij Gall&Gall en voor horeca en vakhandel bij Vinites

Meer over Argentinië (en Chili) op Anne-Wies.NL? Check deze link

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor om wekelijkse nieuwsbrief!

#malbec