Op 31 januari vinden een proeverij en masterclass plaats van wijnen uit het Spaanse Castilla-La Mancha. Dit gebied in midden Spanje is wellicht beter bekend door de Manchego-kaas die er vandaan komt dan door de wijnen. Dat is zo gek nog niet, want veel van de druiven uit die streek gaan ‘undercover’ in bulkwijnen en brandy. Reden voor een (hernieuwde) kennismaking.

Over Castilla-La Mancha

Het wijngebied Gastilla-La Mancha ligt zo’n 60 kilometer onder Madrid. Het is Spanje’s grootste aaneengesloten wijngebied en beslaat niet minder dan 80.000 vierkante kilometer. Castilla-La Mancha is één van de 17 autochtone Spaanse regio’s. Er zijn vijf provincies, die allemaal genoemd zijn naar hun hoofdstad: Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadelajara en, wellicht de meest bekende, Toledo. 50% van de totale Spaanse wijnproductie komt uit Castilla-La Mancha. In het noorden stroomt de rivier de Taag, in het zuiden de Guadiana.

Castilla-La Mancha kaart

Castilla-La Mancha, het wijngebied

Het wijngebied (200.000 ha, 165.000 ha wijngaard) Castilla-La Mancha ligt ingesloten tussen vijf bergketens, wat bescherming zou moeten bieden tegen de invloeden uit de zee. De vlakte is echter zo groot, dat de wind er vrij spel heeft. Dit heeft dan wel weer een paar voordelen: de wieken van de (beroemde La Mancha) molens malen snel, schimmelziektes komen nauwelijks voor en biologische wijnbouw is daardoor bijna ‘logisch’. Het klimaat is extreem continentaal: de zomers zijn lang en heet en de winters koud. De jaarlijkse regenval is slechts 300-350 mm (twee kopjes thee!) en het aantal zonuren 3.000. De belangrijkste witte druif is airén, de belangrijkste rode de tempranillo, of cencibel, zoals hij hier wordt genoemd. Tot de jaren ’70 werd er in Castilla-La Mancha meer gelet op kwantiteit dan kwaliteit. Toen stonden investeerders op die niet alleen nadachten over de lage prijs van de grond, maar ook inzagen dat er geïnvesteerd moest worden in de wijnbedrijven. Dat was het begin van de ‘nieuwe stijl’ Castilla-La Mancha. Moderne keldertechnieken werden toegepast en daarmee verdwenen langzaam maar zeker de ‘ouderwetse’, vaak te snel oxiderende wijnen waar Castilla-La Mancha om bekend stond.

De DO logo's en gebieden

De 9 D.O. logo’s van Castilla-La Mancha en waar je ze kunt vinden

Castilla-La Mancha, een nieuwe classificatie

De masterclass wordt gegeven door Janna Rijpma-Meppelink die wordt bijgestaan door Luiz Marinez Merlos, International Manager DO La Mancha, en de dames (en heer) van het organiserende PitchPr. Er blijkt, naast de bekende classificatie (joven zijn de jongste wijnen, crianza’s hebben 6 maanden hout gehad, reserva’s 12 maanden en gran reserva’s 18 maanden) een nieuw classificatielabel op de flessen uit Castilla-La Mancha te staan. Het maakt het er niet makkelijker op, vooral de term: ‘tradicional‘ roept vragen op. Het zijn “wijnen gemaakt volgens het traditionele systeem, maar ondersteund met de nieuwste technologische ontwikkelingen“. Een wijn met de opdruk ‘joven‘ is bedoeld om binnen een jaar geconsumeerd te worden. ‘envejecido en barrica‘ zijn wijnen van de laatste oogst met minimaal 90 dagen rijping in een eikenhouten vat. ‘Crianza‘, ‘reserva‘ en ‘gran reserva‘ zijn bekend, maar een nieuw label is er voor mousserende wijnen: ‘metodo tradicional’.

Het DO La- Mancha classificatielabel

Het DO La- Mancha classificatielabel voor JOVEN

Masterclass Castilla-La Mancha, de wijnen

Dat er veel aandacht is voor andere druivenrassen dan airèn en cencibel laten de producenten vandaag zien en proeven. Tijdens de masterclass proeven we als eerste een Airèn waar iedereen best blij van wordt: de (organic!) Campechano Airèn van Santa Catalina, een coöperatie waarbij zo’n 30 wijnmakers zijn aangesloten. Die is bloemig, fruitrijk (perzik, banaan), fris (grapefruit) en kruidig en heeft een fijn minuscuul bittertje. Van de Sauvignon Blanc die daarna kwam werd ik minder blij (stoffig, vreemd zuur, boers), maar de Viognier van Bodegas Yuntero was weer zeer ok.
In rood proeven we achtereenvolgens een 100% garnacha en een 100% cabernet Sauvignon, een blend van tempranillo, syrah, cabernet sauvignon en bobal (mijn favoriet!), een blend van tempranillo en cabernet sauvignon en een 100% tempranillo.

Castilla-La Mancha de wijnen masterclass

De wijnen, geproefd tijdens de masterclass Castilla-La Mancha

Overzichtsproeverij Castilla-La Mancha

Spaanse wijnmakers uit Castilla-La Mancha zijn naar Amsterdam gekomen om de Nederlandse wijnprofessionals kennis te laten maken met dit gebied. De meeste deelnemende wijnhuizen zijn nog op zoek naar een importeur in Nederland. Niet minder dan 165 wijnen zijn te proeven en de tijd is beperkt, dus er moeten keuzes worden gemaakt. Omdat ik blij werd van de Airèn en de rode blend die we proefden tijdens de masterclass ga ik eerst naar die producenten op zoek. Bij Santa Catalina proefde ik nog eens de Airèn terug en een drietal andere witte wijnen. Die Airèn vind ik nog steeds top en ook de (houtgedomineerde) Chardonnay kan me bekoren. 

Castilla-La Mancha wit

Bodegas Illana – El Pico

Mijn favoriete rode wijn uit de masterclass proef ik terug bij Bodegas Illana, maar daarvoor eerst een witte, een blend van 90% sauvignon blanc en 10% airèn. Net als in heel Castilla-La Mancha gaat ook bij deze bodega het meest aangeplante druivenras airèn niet in de fles maar wordt in bulk verkocht of verdwijnt in de brandy. Deze Sauvignon is sappig, rond, bloemig en niet zo grassig zoals veel Sauvignons kunnen zijn. De rode wijnen kenmerken zich ook door fruit, sap en soepele tannines. Achtereenvolgens proef ik een Tempranillo, een Petit Verdot, een Crianza en een Reserva.

Castilla-La Mancha El Pico

Brandy als toetje

Er wordt gefluisterd dat er ‘ergens’ onder de tafel  ook Brandy verdekt staat opgesteld. Verdekt omdat het een wijnproeverij is, en geen brandy-proeverij. Voor het wijnbedrijf Alvisa echter is brandy wellicht het belangrijkste product. Ik proef toch eerst de mousserende wijnen, gemaakt met de méthode charmat, waarbij de rosé (tempranillo en garnacha) het meest bevalt. Maar dan die brandy’s! Alvisa is het enige wijnbedrijf in Spanje dat het ‘organic’ keurmerk voor de brandy heeft, vertelt export manager Federico Vullien niet zonder trots. En ik kan me zijn trots voorstellen: de brandy’s zijn mooi! Caramel, fris, wit fruit, sap, complex, schoon!

Castilla-La Mancha Brandy

Teveel geproefd om hier te noteren. Ook nog zoveel willen proeven maar te weinig tijd! Eén ding is zeker: Castilla-La Mancha is up-coming!

LINKS:

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier ✏️in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!