Flessenpost: 6 flessen wijn vielen op de mat. Het zijn wijnen van de Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano uit Toscane. Maremma, Ansonica, Morellino, Vermentino en Sangiovese lees ik op de labels. Ik ben benieuwd!  

Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano

De Maremma is een streek aan de Tyrreense Zee in Italië, in het zuidwesten van Toscane en in het noordwesten van Lazio. De 700 hectare wijngaarden van Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano bevinden zich in de heuvels rondom de stad Scansano en nabij een oude vulkaan, de Monte Amiata.

Wijngaarden Cantina Scansano

De coöperatie werd in 1972 opgericht door een handjevol wijnmakers met als doel, door bundeling van krachten, wijnen aan te bieden die kenmerkend zijn voor de regio Maremma met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. In en rond Scansano is de wijncultuur al eeuwenoud: de Etrusken waren de eersten die het potentieel van het gebied beseften en al in de 3e eeuw voor Christus wijn produceerden. Voor de leden van de coöperatie is het belangrijk de druivensoorten, tradities en de wijnen uit deze streek te promoten ten behoeve van de hele gemeenschap en de waarden en schoonheid van een buitengewone regio als de Toscaanse Maremma over te brengen.

Inmiddels telt de coöperatie zo’n 170 leden. Het waarborgen van de kwaliteit van de wijnen vraagt een voortdurende zorg, die begint in de wijngaard. Elk perceel wordt daarom zorgvuldig gecontroleerd door de agronoom van de coöperatie, die de nodige aanwijzingen geeft welke elk lid moet volgen. Door deze begeleiding en teamwerk tussen de deelnemende families ondersteunt men elkaar. Dit beleid van sociale duurzaamheid heeft een impact op de lokale economie en bevordert de aandacht voor het gebied en het behoud ervan.

En de wijnen? Die gaan we nu proeven…

Ansonica Maremma Toscana DOC 2021
Druivenras 100% ansonica uit een single vineyard. De druiven worden volledig rijp geoogst en vervolgens enkele dagen gekoeld (10°C) in een geventileerde ruimte opgeslagen. Daarna wordt de helft ontsteeld en start de gisting met de schillen. Voor de andere helft vindt 12 uur schilinweking plaats, gevolgd door een zachte persing en een gisting met behulp van speciaal geselecteerde gist. Na ongeveer een week worden de twee samengevoegd en rust de wijn drie maanden in rvs op de fijne lees.
Licht strogeel. Peer, perzik uit blik, mineralig: licht zilt. Lavas. In de mond een wijn met body, maar fris, wit fruit, bloemig, vlierbloesem, rozen. Hier ook een zilte mineraliteit. Zoutig. Grapefruit. Medium+ finish, zilt, fijn grapefruitbittertje, lavas.
SUPER bij mijn nijlbaars recept met kappertjes-honing-mosterd!!!

Vermentino Maremma Toscana DOC Vigna Fiorini 2021
85% vermentino, 15% viognier. De druiven worden drie weken later dan normaal geoogst om de suikerconcentratie en de ontwikkeling van fruitige geuren te bevorderen. Vermentino en viognier worden
apart geplukt en verwerkt. Na een schilinweking van 12 uur worden de druiven zachtjes en langzaam geperst. De fermentatie, die ongeveer 3 weken duurt, start met speciaal geselecteerde gist. Na de fermentatie rijpt de wijn in roestvrijstalen tanks gedurende 3 maanden op de fijne droesem.
Strogeel van kleur. In de neus wit fruit, peer, zoete abrikoos, citrus. In de mond is de wijn droog met vers citrusfruit, granny en golden delicious appel. Sappig, fris en fruitrijk, wat in de afdronk terugkomt. 

Scansano Morellino en Sangiovese

Sangiovese Maremma Toscana DOC 2021
Governo all’Uso Toscano. Alc 14,5%. Voornamelijk (95%) sangiovese van de Vigna Benefizio wijngaard, aangevuldmet 5% ciliegiolo. De handgeplukte sangiovese druiven worden in kleine kistjes met gaatjes erin gekoeld bewaard tot ze 15% van hun gewicht verloren hebben en dus aan concentratie gewonnen. Tijdens de vinificatie vindt 4-6 dagen schilcontact plaats, waarna de fermentatie zonder de schillen voortgezet wordt. Bij de fermenterende ciliegiolo wordt de sangiovese gevoegd en samen fermenteren ze tot de suikers zijn opgesoupeerd. Na een rijping van 6 maanden op 2e en 3e jaars Frans eiken, gevolgd door minimaal 3 maanden in de fles wordt de wijn op de markt gebracht.
Mooie donker robijnrode kleur, fonkelend. In de neus vers bosfruit, gecombineerd met de geur van rozen en een zoete kruidigheid. In de mond rond, sappig met ook hier het bosfruit en de zoete kruidigheid. Medium body en acidity. Hoge alcohol (14,5%) net storend. Tannines rijp en rond. Tikje zilt. Ook in de medium+ finish het rijpe bosfruit en een verfijnd bittertje.

Vigna Benefizio Morellino di Scansano DOCG 2021
Sangiovese 95%, alicante 5%. Perfect rijp geoogste druiven. Schilinweking op hoge temperatuur (35°C) gedurende 12 uur, gevolgd door een temperatuur gecontroleerde fermentatie van ongeveer 7 dagen. Daarna ondergaat de wijn de malo en rust 4 maanden op de fijne droesem, tot ongeveer november, gevolgd door minimaal 3 maanden in de fles.
Robijnrood van kleur. In de neus bramen, rood en (fris) donker fruit. Pepertje. In de mond rond, vol, sap, bramen, bosbessen, kruidig, mediterrane kruidigheid, licht zilt. Het relatief hoge alcoholgehalte (14,5%) is niet storend door de frisse zuren mooi in balans. Rijpe tannines. Finish medium+, sap, fris donker fruit.

Scansano riserva

Sicomoro Morellino di Scansano DOCG Riserva 2013 en 2019
A wine made with 100% sangiovese grapes. Ook hier perfect rijp geoogste druiven en schilinweking op hoge temperatuur (35°C) gedurende 12 uur. Hierna volgt door langere temperatuur gecontroleerde fermentatie: minimaal 12 dagen. Na de fermentatie rijpt de wijn 15 maanden op 225 l Frans eiken barriques, 60% nieuw, 40% eerstejaars, gevolgd door een korte periode op rvs. Na 18 maanden in de fles wordt de wijn op de markt gebracht. De wijn is, volgens de makers, nog een baby en zou pas gedronken moeten worden na 5-10 jaar.
2019: Dik donker robijnrood van kleur. In de neus rode en donkere kersen, bosbessen, een zoete kruidigheid, kaneel, vanille. In de mond komt dat allemaal terug. Een full-bodied wijn met power en structuur, maar tannines die niet stroef zijn, eerder elegant en rond. Lange finish waarin alle aspecten terugkomen.
2013: Alle eerder genoemde aspecten ruik en proef je ook in deze wijn, maar meer geïntegreerd en meer verfijnd. Zachter en soepeler.
Beide wijnen zijn een feestje en het proberen meer dan waard!

vignaiolidiscansano.it

Ambassadeurs in Nederland zijn:
Ronny & Jelle Wijsmans
Brand Ambassador Tel/Whatsapp: +32 475 72 92 26

De wijnen zijn te koop:

Grandi Vini, Nederland
Wijnhandel Van Ouwerkerk,  Nederland
Anfors-Imperial, Nederland

Wijnen Jacobs, België

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedInofFacebook