Flessenpost! Het is even geleden dat deze flessen op de mat vielen, maar ik wil ze toch nog heel graag met je delen. Deze flessen uit de serie ‘Biologico’ van Cantina Tollo uit de Italiaanse Abruzzen zijn namelijk niet alleen heel mooi om te zien, de inhoud mag er ook wezen.

“A full line of organic and vegan certified wines
made with native grapes of Abruzzo and
available in a sustainable packaging”

Via een zoom-meeting, georganiseerd door Irene Graziotto van pr-bureau Studio Cru, maakte ik kennis met Andrea di Fabio, Sales and Marketing Director van Cantina Tollo. Het afgelopen jaar bracht Cantina Tollo uit de Italiaanse regio Abruzzo namelijk een nieuwe lijn wijnen op de markt. Met deze lijn wordt een eerbetoon gebracht aan de prachtige natuur van de Abruzzen.

Biodiversiteit, flora en fauna

Vijf autochtone druivenrassen zijn gevangen in mooi vormgegeven flessen met een historische uitstraling. Ze zijn voorzien van etiketten met potloodtekeningen van verschillende insecten die in de omgeving van Cantina Tollo te vinden zijn. Op het etiket van de Montepulciano d’Abruzzo DOP prijkt een lieveheersbeestje, wat een indicator is voor een schone omgeving. De libelle, die rond de zuivere wateren zweeft, staat op het etiket van Trebbiano d’Abruzzo Dop. Vlinders die enorme informatie over klimaatverandering onthullen, zijn gekozen voor etiket van de Cerasuolo d’Abruzzo, een authentieke zalmkleurige droge rosé. Het vliegend hert, levend in de oude bossen van de berg Maiella, is te vinden op de Terre di Chieti Pecorino Igp en de bij, symbool van het licht, op de Terre di Chieti Passerina Igp. Kortom: biodiversiteit, flora en fauna, daar draait het om bij deze serie.

Cantina Tollo etiket

Vijf wijnen van inheemse druiven die zowel biologisch als vegan zijn gecertificeerd en
worden geleverd in een duurzame verpakking.

Duurzaam geproduceerd

De gehele verpakking is geproduceerd met respect voor de natuur. De capsule is PVC-vrij, het label is gemaakt van gerecycled papier en katoenvezels en ook de doos waarin de flessen worden verzonden is gemaakt van gerecycled karton. Het enige wat me opvalt is dat de flessen nogal zwaar zijn, wat niet aansluit bij de filosofie waarmee de serie is gemaakt. Andrea vertelt dat het uitgangspunt de historische fles was, omdat dat mooi past bij het idee van de authenticiteit, maar dat er wordt gezocht naar een oplossing voor dit probleem.

Backlabel Cantina tollo Biologico Passerina

Over Cantina Tollo

Cantina Tollo in een coöperatie, opgericht in 1960. Zij ontleent haar naam aan Tollo, een dorpje in Abruzzo, in de provincie Chieti, een paar kilometers van de Adriatische zee. Inmiddels bewerken 700 aandeelhouders totaal 2.700 hectare wijngaard en is Cantina Tollo een van de grote spelers in de regio. De wijngaarden van Cantina Tollo strekken zich uit van de kustheuvels van de Adriatische Zee tot de hellingen van de Maiella, in een typisch mediterraan klimaat. Sinds de oprichting ligt de focus van de coöperatie op typische inheemse rassen zoals de rode montepulciano en de witte trebbiano, pecorino, passerina en cococciola, traditioneel geteeld op pergola’s. Een groot deel van de druiven voor Cantina Tollo’s wijnproductie worden al sinds de jaren 1980 biologisch geteeld.

Cantina Tollo

Een deel van de wijngaarden van Cantina Tollo met op de achtergrond de Ariatische zee.  De wijngaarden waar de druiven voor de Biologico serie groeien liggen iets hoger en een stukje verderop. (Foto: Studio Cru)

Cantina Tollo Biologico, de wijnen

De biologisch geteelde druiven voor alle vijf wijnen uit deze serie komen van op 130m hoogte gelegen wijngaarden in de provincie Chieti. De druivenstokken worden geleid volgens het ‘pergola abruzzese’ systeem, een systeem waarbij de wijnstokken zo’n twee meter omhoog worden geleid over een traliewerk dak.  De vinificatie vond plaats in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen vaten. De witte wijnen en de rosé ondergingen geen malolactische ‘fermentatie’ om de frisheid te behouden. De door mij geproefde wijnen zijn van de jaargang 2019.

Cantina Tollo serie biologico de wijnen

Trebbiano d’Abruzzo DOP 

Witte wijn van 100% trebbiano druiven. Sappige, bloemige wijn met fris wit fruit in neus en mond. Rond, een medium body en een aangenaam amandelbittertje in de afdronk, wat hem breed inzetbaar maakt bij de maaltijd. Denk aan stevigere vissoorten, kalfsvlees of gevogelte met een fris-romig sausje.   

Terre di Chieti Pecorino IGP 

Eveneens een witte wijn, maar dan gemaakt van 100% pecorino druiven. De wijn is fris en sappig, met naast wit fruit, perzik, een frisse toon van citrus, limoen. Door zijn frisse karakter past deze wijn goed bij veel vissoorten, frisse salades, citroenrisotto.

Terre di Chieti Passerina IGP

In deze fles een wijn van 100% passerina druiven. Lichte, sappige wijn met in de neus vooral wit fruit. In de mond komt het witte fruit terug, peer, en licht citrusfruit. Lekker om zo van te genieten, als aperitief, wit vlees, een visje.

Cerasuolo d’Abruzzo DOP 

Een zalmkleurige rosé van 100% montepulciano druiven. Fruitrijke rosé met in neus en mond perzik en kersenfruit. Droog met een medium body. Lekker om van te genieten op een zonnig terras, maar ook als als aperitief, bij charcuterie, een (lunch) salade, lichte visschotels.

Montepulciano d’Abruzzo DOP

Een rode wijn van 100% montepulciano druiven. Licht robijnrood van kleur. In de neus rode besjes en een lichte kruidigheid. In de mond komt dat terug, naast laurier en een tikje zilte drop. Lekker bij geroosterd lamsvlees, een stoofpotje, boerenpaté.

Meer info over deze wijnen op de website van Cantina Tollo

Importeur Nederland: Heisterkamp Wijnkopers

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!