‘Canned wine’ is in de USA al jarenlang booming, maar nu lijkt de hype Europa ook te bereiken. Hoewel… een hype? Is ‘wijn in blik’ een hype of een blijvertje? Laten we er eens een blik op werpen😇.
Je ziet het steeds vaker om je heen, ‘alfresco drinking’. Zeker in de coronatijd toen binnen met elkaar drankjes doen uit den boze was, zochten we elkaar op in de buitenlucht, weliswaar ‘en petit comité’. Dan zijn blikjes handig om mee te nemen. Canned wines blijken vooral populair onder Millennials en de generatie-Z erna. We zetten hier de voor- en nadelen van wijn uit een blikje eens op een rijtje.
Voordelen van canned wine
- Je hebt geen kurkentrekker nodig
- Het is makkelijk mee te nemen, dus ideaal voor picknicks
- Blikjes zijn snel te koelen
- Ze zijn vrijwel onbreekbaar
- Je hoeft geen restjes wijn te bewaren of weg te gooien
- Je hebt niet persé een glas nodig, dus ideaal voor festivals en bij zwembaden bijvoorbeeld, waar geen glaswerk mag worden gebruikt
- Blikjes zijn makkelijker stapelbaar dan flessen
- Het vermindert de transport ‘carbon footprint’, aluminium is immers lichter dan glas
Nadelen van canned wine
- Wijn in een blikje is minder lang houdbaar dan wijn in een fles
- Tot nu toe zijn het vooral de eenvoudige, ‘goedkopere’ wijnen die in blikvorm te koop zijn
- Het is niet zo sfeervol
- Je kun een wijn niet goed ruiken als je hem uit het blikje drinkt, waardoor je een stukje beleving mist
- Er wordt van uitgegaan dat de inhoud van 1 blikje 1 glas is. De meeste blikjes echter hebben een inhoud van 250 ml, wat beduidend meer is dan een standaardglas van 100-150 ml. Met een blikje drink je dus meer dan een glas
- Er wordt nog geredetwist over eventuele gezondheidsrisico’s imv de kunststof laag aan de binnenkant van het aluminium blikje
Maar zijn die nadelen wel relevant?
– Veel wijn is niet om te bewaren maar vooral om op te drinken
– Het aanbod volgt de vraag
– Drinken uit een glas is niet verboden
– Je kunt het blikje delen
– Zorgen om de coating? Hoe zit dat dan met een blikje Coca Cola?
Canned Wine Competition
Tot nu toe is er vooral veel ‘canned’ witte wijn en rosé op de markt, wijnen om jong van te genieten, maar het aanbod rood stijgt, ook in de sector van de ‘betere wijnen’. Om meer aandacht te vragen voor canned wines wordt er in de USA jaarlijks een ‘International Canned Wine Competition’ georganiseerd. Meer over deze competitie vind je hier.
Zou het blikje in de toekomst dan de fles totaal gaan vervangen? Ik denk het niet. Want hoe heerlijk is het om een mooie fles open te (laten) trekken, aan de wijn te snuffelen in een fijn wijnglas alvorens een slokje te nemen. Dat is echt genieten. Canned wine, wijn uit blik, brengt een andere beleving met zich mee. Daar geniet je van bij andere gelegenheden en op andere plekken. Ik proefde de canned Colombard-Sauvignon ‘PYGAT Coeur de Gascogne’ van het bekende Franse wijnhuis maison Rigal en ik moet zeggen: daar is helemaal niets mis mee! ‘Fresh & Delicious’ staat er op het blikje en dat dekt de lading. Hoewel… uit het wijnglas vond ik hem nét nog iets meer ‘Delicious’. Aan de kwaliteit lag het niet.
Concluderend kan ik zeggen dat canned wine zeker geen ‘flop’ is en steeds beter en ’top’ wordt. Wijn in blik, geen hype, maar een niet te stuiten beeld in het wijnschap.
Canned wine… wat vind jij ervan?
Laat je reactie hier achter.
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie