Calmel & Joseph is wellicht een van de beroemdste Franse wijnmerken als het gaat om betaalbare kwaliteit. Vanuit het hart van de Languedoc-Roussillon, beroemd om zijn grote terroir verscheidenheid en de vele mono-cepages, verovert het bedrijf al een kwart eeuw de harten van wijnliefhebbers uit de hele wereld. Vooral met hun Villa Blanche chardonnay, jaar in jaar uit betiteld als een van de beste chardonnay’s onder de 10 euro.

Het Zuid-Franse handelshuis Calmel & Joseph produceert per jaar maar liefst 1,5 miljoen flessen. Hiervan importeert Nederland zo’n 300.000 flessen.  Je komt hun flessen dan ook overal tegen. Hun bekendste label is Villa Blanche. Zelfs het drie Michelin restaurant De Librije in Zwolle heeft zijn eigen “ La Villa Blanche” blend. Niet alleen in Nederland maar ook in Engeland en België zijn deze wijnen razend populair. Nu deze wijnen gesetteld zijn bij veel wijnliefhebbers wordt het tijd voor Calmel &Joseph om aan de wijnwereld hun topsegment te presenteren.

Wijn-spijs lunch in The Winekitchen

Op uitnodiging van Michele Laine van Business France en Emilia Kloostra van wijnmakelaar Kloosvins France, die al 12 jaar de wijnen van Calmel & Joseph in hun portfolio hebben, werd er tijdens een geweldige lunch van oester, tonijn, eend en meringue in restaurant The Winekitchen at Sea in Amstelveen een 8-tal wijnen geopend uit hun totale assortiment. Als eregast was Jérôme Joseph ingevlogen, creatief directeur en marketing man van het bedrijf en tevens een van de twee oprichters. Janna Meppelink* was erbij.

Calmel Joseph compilatie

Bij binnenkomst kregen we een brochure waarbij een prachtige ‘gezins-foto’ de cover siert. Het is een portret van een breed lachend veertien koppig team (inclusief hond!) dat dagelijks de verantwoordelijkheid heeft voor de wijnen. In het midden van de foto de twee vrienden Laurent Calmel en Jerome Joseph die dit wijnavontuur in 1995 zijn begonnen.”

Foto team Calmel Joseph brochurejpeg

Calmel & Joseph, hoe het begon

Joseph is geboren in Carcassonne en ging studeren in Lausanne. Na zijn studie werkte hij 10 jaar in de hospitality business. Begin jaren negentig ging hij terug naar zijn geboortegrond en werd een wijnhandelaar. Laurent was een flying winemaker. Tijdens een project kwamen ze elkaar tegen. De vrienden vinden elkaar in  de zelfde passie om wijnen te maken die het terroir weergeven, maar ook oorspronkelijk en betaalbaar zijn en starten in 1995 het wijnmerk Calmel&Joseph. Ze nestelen zich op het domein Chemin de la Madone, vlakbij het dorpje Montirat, zo’n 15 kilometer van de stad Carcassonne. Het prachtige oude landhuis in het noord-westen van de Corbieres  dateert uit 1577 en ligt op 300 meter hoogte. Het wordt omringt door 20 hectare wijngaarden die een grote variatie aan bodems bezitten : klei, zand, kalk en mergel.

NB: vanuit Carcassonne is het een prachtig uitstapje om het wijnhuis te gaan bezoeken of eventueel een paar nachten te verblijven. De 20000 olijfbomen en de prachtige lavendel rondom het huis geven je een warm en geurig welkom. Er zijn 4 gites, een (binnen) zwembad en sauna. 

 

Calmel Joseph bord buiten

Plattegrond bij de entree van Le Domaine Calmel & Joseph, het gastenverblijf van Calmel & Joseph. Foto: Tita Boxma . Check de belevenissen van haar bezoek aan Calmel & Joseph via haar Instagram account

Volgens Jérôme Joseph is dit gebied door de vele afwisselende geologische en klimatologische invloeden een heus Eldorado, waar alles mogelijk is. Van druif tot aan de fles. “Hier kunnen we de wijnen creëren die we in gedachten hebben.” Op het domein wordt volledig biologisch gewerkt en staat biodiversiteit hoog op de agenda.

Luisteren, observeren en leren

De 1,5 miljoen flessen komen natuurlijk niet alleen van de domein wijngaarden. Overal in de Languedoc-Roussillon speuren ze naar druiven. Net als in de Champagne streek, gaan ze op zoek naar wijnboeren die dezelfde filosofie hebben bij het telen van druiven. Jerome en Laurent zijn overtuigd van de potentie van het terroir en vinden bijna in alle appellaties van  de  regio de juiste wijngaarden.  Met deze boeren sluiten ze niet alleen langdurige contracten, maar ook vriendschappen. De relatie is met name gericht op vertrouwen. Ze luisteren, observeren en leren van elkaar.

Op hun eigen domein krijgen ze de mogelijkheid om te experimenteren. Doordat het domein zo afgelegen ligt, hebben ze geen last van buren die met hun werkwijze storend kunnen zijn. Alles wat ze uitproberen heeft een direct en helder resultaat. En hiermee kunnen ze ook hun druiven-partners helpen.

Het juiste terroir

Ondertussen worden er een kleine 50 verschillende wijnen geproduceerd (15 wijnen zijn biologisch)  allen te herkennen  aan de frisheid, finesse, gedoseerd houtgebruik en elegantie. Dat wordt bereikt door een juiste keuze te maken in de percelen. Want in zo’n heet mediterraan gebied is het bijzonder belangrijk om niet alleen het juiste terroir maar ook de juiste wijngaarden te selecteren die wat hoger en koeler liggen in de uitlopers van de bergen.

Calmel & Joseph, de wijnen

Alle wijnen worden 16-18 maanden traditioneel opgevoed in cementen tanks.  Voor hun CRU’s, de bijzondere Cuvee’s en de Domein wijnen worden  vaten van 225 tot 450 liter gebruikt en soms ook  2000 liter vaten. Zowel nieuwe, meerdere jaren oud en vaten waarin 3-6 maanden witte wijn heeft gezeten worden gebruikt. De wijnen zijn onder te verdelen in :

Vijf x Estate Wijnen

Een selectie van de beste percelen. Iedere perceel gaf zijn naam aan de wijn. Van iedere wijn zijn maar 5 a 6 barrels. La Madone AOP Corbieres (Decanter gaf de 2016 vintage 94 punten), La Madeleine, La Marquise, Le Penchant en Le Sentier.

Op de proeftafel:

La Marquise 2019 (bio) IGP Pays d’Oc
Druiven: Roussanne (85) en Grenache gris 15%,  13% alcohol
Geur, kleur, smaak: intens aroma, verleidelijk bijna exotisch, met rijpe peer, witte bloemen  en abrikozen. Grenache gris geeft de wijn een mooi zuurtje (citrus) Door het hout krijgt de wijn een verleidelijke spiciness en amandelen In de afdronk.Op het Internationale podium scoort deze wijn terecht veelvuldig. Oogst met de hand. 10 mnd op twee jaar oude vaten.

Calmel Jospeh la marquise 2019

Elf x Les Creations wijnen

Deze wijnen zijn weer te verdelen in twee groepen:
Zes x Les Cuvees Rares (tussen de 18 en 25 euro). Zijn afkomstig van 1 specifiek perceel. Hebben meer hout opvoeding (18 mnd).
Vijf x Les Crus ( tussen de 15 en 18 euro), 8-12 mnd hout.

Op de proeftafel 2 wijnen uit de serie Les CRUS:

Saint-Chinian , Le Saint Festin White 2020 (biologisch)
Appellation Saint Chinian . Druiven: Grenache 40%, Roussanne 30%, Rolle 20% en Viognier 10%. Alcohol: 13,5 %. Geur, kleur, smaak: fijne aromatische neus van geel fruit, appel, salie en bijen wax. De smaak is rond en intens, verfrissende manderijn en citrus, krachtig edoch elegant.Mooie lengte. Een schoolvoorbeeld voor een kwaliteit prijs verhouding. 50% matured  voor 1 jaar in 2 jaar oude vaten.

Calmel Joseph le saint festin

Pezenas, Entre Amis 2020
Appellation AOP Languedoc Pezenas. Druiven: syrah 40%, mourvedre 40% en grenche 20%, 14,5 % alcohol. Kleur: granaat rood. Intens geurend, naar vijgen, aardbeien en zwarte bessen en specerijen. Nog redelijk aanwezige tannines (karaf helpt), in de smaak rood en zwart fruit en verfrissende ziltigheid. 12 mnd in grote vaten (80% vd wijn) en de rest 20% in barrels. 

Calmel Joseph entre amis 2020

Vier x Les Creations sparkling (tussen de 12 – 16 euro)

Onderverdeeld in vier mousserende wijnen.

Op de proeftafel:

Cremant de Limoux Brut Nature AOP Limoux.
Druiven: 60 % chardonnay, 30% chenin en 10% pinot noir, alc 12 %
Traditionelle methode, 15 mnd flesrijping. Geur is opwekkend en licht. Smaak: Prettige mousse, fris en elegant.  Aperitief wijn.

cremant brut nature

Cremant de limoux Rose Brut AOP Limoux
Druiven: 60 % chardonnay 25 % pinot noire en 15 % chenin, 12% alc. Traditionelle methode, 15 mnd flesrijping. Pinot maceratie gedurende 1 nacht (voor de kleur in de wijn). Geur, kleur en smaak: licht roze met groene zweem, opvallende zachte mousse, mooie fruitige neus van aardbei en frambozen, de smaak heeft structuur maar is bovenal fris en elegant. Goede kwaliteit prijs verhouding.

Calmel Joseph cremant rose

Zes x Les Terroirs wijnen (tussen de 10 en 12 euro)

Waaronder Le Gaillard Faugeres 2019 die 91 punten kreeg van Revue du Vin de France

Twaalf x Villa Blanche wijnen (tussen de 7,95 en 9,95 euro)

Waaronder de veel gelauwerde chardonnay die verkozen werd als beste chardonnay van de wereld in zijn prijsklasse in 2012, 2013, 2015 en 2017. Onder het label VILLA BLANCHE worden wellicht de meest bekendste wijnen geproduceerd. Allemaal cepage wijnen zoals chardonnay,  merlot, sauvignon blanc, picpoul de pinet, malbec, syrah, pinot noir, viognier en een rose van grenache. In de toekomst zal dit label zich als zelfstandig label afsplitsen.

Op de proeftafel:

Villa Blanche Chardonnay 2021 IGP Pays d’Oc
Chardonnay 100%, 13,5% alcohol. Geur, kleur en smaak: als altijd zeer verleidelijk. Heldere gele kleur met groene zweem. Geel fruit, abrikoos en peer en anijs. Kokos en vanille. Redelijk complexe neus en smaak. 3 mnd  op houten vaten.

Calmel Joseph VB CHARDONNAY

Vijf x Ams Tram Gram (tussen de 10-12 euro)

De naam komt van het kinderliedje “iene miene mutte”. De zogenaamde free to blend wijnen.  De vrijheid om van de drie wijnkleuren wit rose en rood, de duizend en een nuances te ontdekken. Bij deze wijnen worden geen concessies gedaan mbt het blenden of label. Iedere wijn heeft zijn unieke karakter. Wijnen voor iedere gelegenheid met de zekerheid dat de keuze altijd goed is.

Op de proeftafel:

POMONE Orange wijn 2021 (biologische wijn)
De allereerste vintage van deze orange wijn. De verrassing van de tafel.  Druiven: terret gris , roussanne en Marsanne. 13,5% alc. Kleur geur en smaak: Prachtige helder met breekbare lichte oranje gele kleur. Geur is verfijnd en ruikt naar amandelen maar tegelijkertijd fris en fruitig. Mooi sappig, Smaak van peer en bessen klein bittertje, lichte notige oxydatie maar overall verfijning en elegant Een wijn uit de Minervois wijngaard met kalk en klei bodem. De wijn ligt 3 maanden op houten vaten.

Calmel Joseph Pomone 2021

L’Epicurius 2021 IGP Pays d’Oc
Druiven: 40 malbec en 60 petit verdot, 14% alc. Geur, kleur en smaak: De naam Epicurius ‘devoted to pleasure’ is toepasselijk gekozen voor deze intrigerende wijn. Een intens rood paarse kleur, in de geur veel rood fruit, drop en viooltjes en specerijen zoals kaneel, peper en tijm. Zachte maar nog zeer aanwezige tannines. Karafferen geeft de wijn de nodige souplesse. malbec van de wijngaarden rondom Limoux en petit verdot wijngaarden dichter bij de kust. Drie maanden op 2 jaar oude vaten.

Calmel Joseph Epicurius NM

Over Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon strekt zich uit vanaf de Vallei van de  Rhone tot aan de Spaanse grens. Zo’n 2600 jaar geleden is hier de wijncultuur begonnen, rondom de stad Narbonne. Rond 1970 hadden hun massa wijnen een slecht imago maar sindsdien werd het roer omgegooid. 100.000 hectaren werden gerooid en de focus werd gelegd op kwaliteit. Sinds de eeuwwisseling geldt het als een van de interessantste wijnregio’s van Frankrijk met name door de grote diversiteit aan terroir.(w.o. zandsteen, schist en kalk) en druiven.

Jerome Joseph temidden van de dames

Jérôme Joseph temidden van de dames die aanwezig waren bij de lunch. Zittend Janna Rijpma, de schrijver van dit artikel.

De importeurs van Calmel & Joseph Nederland:

E-luscious – Gorredijk – Importateur d’Astrid et Thérèse
Brander Wines – De Wijk – grossiste/webshop
Moolenaar – Bloemendaal –  caviste
Wine@Home & Vinox – Winterswijk – webshop
Vojacek – Maastricht – caviste/grossiste
La Vie du vin – Ankeveen – caviste/webshop
Wexxs – Blaricum – caviste
Kroese – Epe – caviste
La Branche Wijnen – Amsterdam – Grossiste/caviste
Drinxx – Noordwijk – Grossiste/caviste
Le Vigneron – Bedum – grossiste
Thoobs – Haarlem – grossiste

*Janna Rijpma Meppelink is vinoloog (1996), wijnschrijver, lid van F.I.J.E.V., wijnconsultant en Nederlands enige echte gastro-entertainer. Meer over Janna op haar website NOMOH.nl

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

#janna