Ik weet dat ik in Frankrijk ben als we arriveren bij wijndomein Calmel & Joseph, gelegen in de Languedoc-Roussillon op ongeveer anderhalf uur rijden van Toulouse, maar ik waan me in Toscane. Het glooiende landschap, de eindeloze rijen cipressen, de nabijheid van de Middellandse zee….. Het doet sterk denken aan deze prachtige Italiaanse wijnstreek. Caroline Cocheret neemt deel aan de persreis namens Anne-Wies.NL.

We bezoeken op uitnodiging van Michèle Lainé, Business France, het Domaine Calmel & Joseph in de Languedoc-Roussillon wijnregio in het zuiden van Frankrijk. De naamgevers zijn samen verantwoordlijk voor het bedrijf: Laurent Calmel is de wijnmaker, Jerome Joseph verzorgt de zakelijke kant. Het hechte team bestaat uit 16 personen, waarvan vooral Heidi van den Akker en Sandy Dreyer ons zullen laten kennis maken met alles wat Calmel & Joseph te bieden heeft.

Biodiversiteit en (wijn)toerisme

En dat is nogal wat! Want Calmel & Joseph is veel meer dan alleen maar wijn. Op het 160 ha grote terrein, staan behalve druivenstokken ook olijfbomen, lavendel, spelt, amandel- en fruitbomen. Er worden ezels gehouden voor hun melk en bijen voor de honing. Deze biodiversiteit zorgt er onder meer voor dat er volledig biologisch kan worden gewerkt. Daarnaast speelt ook toerisme een belangrijke rol. Er zijn vier gites op het terrein en er is een royaal (binnen)zwembad en een sauna. Het is bovendien een bijzondere en romantische locatie voor trouwerijen.

Calmel gites

Sfeervolle gites op het Domaine Calmel & Joseph. Voor foto’s van het interieur en reviews over deze gites en het domaine, kijk even rond op deze website.

Bossen, kreupelhout en ‘garrique’

Calmel & Joseph ligt in het hart van de Languedoc, bij het kleine dorpje Montirat, dat slechts 69 inwoners telt. Voor extern vertier zul je het dus verderop moeten zoeken. In het historische Carcasonne bijvoorbeeld (ja, van het bekende familiespel) of in het bruisende Narbonne. Maar daarover later meer. Het terrein ligt op ongeveer 300 meter hoogte en is het meest westelijk gelegen wijndomein van de appellation Corbières. De hoogte en de nabijheid van de zee zorgen voor een aangenaam briesje en een relatief koel klimaat. De bodem bestaat uit zand, klei en kalksteen. Tussen de gecultiveerde delen vind je bossen, kreupelhout en overal in het wild groeiende kruiden: ‘garrique’, zo typisch voor dit deel van de Languedoc.

Calmel Joseph natuur

Een heel divers bedrijf dus. Het programma dat voor ons is samengesteld voor de drie dagen dat we hier verblijven, is erop gericht om alle aspecten van het bedrijf te leren kennen. Wijn speelt de hoofdrol en dat merken we gelijk als we op het domein worden ontvangen met een glas Crémant de Limoux Rosé Brut en kennismaken met Jerome Joseph die ons gelijk een en ander over het domein en hun filosofie vertelt. Calmel & Joseph bestaat al sinds 1995, maar het huidige domein, een oude herenboerderij uit 1577, werd aangeschaft in 2015.

Lunch bij Calmel & Joseph

In de winkel annex proeflokaal wordt een lunch geserveerd, bestaande uit twee koude schotels, een uitgebreid plateau met kaas en een zoet dessert. Uiteraard begeleid door een aantal van de bijna 50 wijnen die door het bedrijf worden geproduceerd. De totale productie bedraagt zo’n 1.500.000 flessen per jaar. Slechts een klein deel van deze wijnen wordt op het domein zelf geproduceerd. In de bescheiden wijnkelder wordt alleen wijn gemaakt van druiven van percelen op het eigen domein, de zogenaamde Estate wijnen. De rest van de wijnen bestaat uit drie lijnen: Les Créations, Villa Blanche (uitsluitend mono-cepages) en Ams Tram Gram. Deze wijnen worden geproduceerd van druiven van wijnboeren in de omgeving – met hoger gelegen percelen met koelere klimaten – waar Calmel & Joseph langdurige contracten mee afsluit.

Calmel Joseph proeflokaal - winkel

Calmel Joseph Lunch dag 1

De wijnen bij de lunch:

(Alle genoemde prijzen in dit artikel zijn consumentenprijzen in Nederland)

Crémant de Limoux Rosé Brut
60% chardonnay, 30% pinot noir en 10% chenin blanc, alc. 12%, methode traditionel.
ELegante aperitiefwijn, met een mooie zachte mousse, fris en fruitig met aroma’s van wilde aardbeitjes en frambozen. Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding (€15)

Ams Tram Gram Quartier Libre
40% clairette blanc, 20% rolle, 20% grenache blanc en 20% roussanne, 12,5% alc., 6 maanden rijping sur lie, wat zorgt voor structuur en ‘body’.
In de neus heel fruitig: groene appel, peer, vlierbessen en kruidig: witte peper en koriander. In de smaak tropisch fruit, mooi bittertje in de afdronk. (€10,-)

La Pointe
55% grenache, 45% syrah, 13%. 75% gerijpt in beton en 25% in eiken voor 12 maanden.
Lekker kruidig met zwarte peper en gedroogde specerijen als laurier, iets rokerig, maar sappig en fruitig. (€9,-)

Workshop wijn blenden met Laurent Calmel

Na lunch maken we een wandeling over het domein. Terwijl we een flink eind omhoog klimmen, ruiken en zien we de wilde kruiden en genieten we van het prachtige uitzicht. Het valt me op dat er grote delen van het terrein zijn afgezet met omheining en schrikdraad. Dat blijkt om de wilde zwijnen te weren. Opnieuw doet zich een vergelijking voor met Toscane, waar de wijnboeren ook zo worden geplaagd door deze dieren.

Als we bijna op het hoogste punt van het terrein zijn aangekomen wacht ons een verrassing………..

Laurent Calmel, mede-eigenaar en gepassioneerd wijnmaker, staat ons op te wachten voor een workshop wijn blenden. Voor ons staat een tafel met drie mono-cepage wijnen van het domein, te weten Grenache, Syrah en Carignan. Aan ons de eervolle taak de beste blend te vinden van deze drie wijnen. We proeven eerst de drie wijnen afzonderlijk en maken in totaal 5 combinaties, waarvan uiteindelijk twee als beste uit de bus kwamen, namelijk een blend van 40% syrah, 40% grenache en 20% carignan en een blend van 50% syrah, 25% grenache en 25% carignan.

Calmel Joseph blending wijn

Laurent is zeer te spreken over onze pogingen want zelf gebruikt hij meestal 50% syrah, 30% grenache en 20% carignan voor zijn Création Le Gaillard. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de uiteindelijke blend per jaargang verschillen.

Wijncocktail

Terug op het domein wacht nog een verrassing. Als aperitief wordt ons een wijncocktail aangeboden gemaakt van hun Orange wijn en de eerder geproefde rosé crémant aangevuld met gembersiroop. Heel verfrissend en bijzonder. Aanrader! En heel smakelijk bij de Paté en Croute.

Calmel Joseph wijncocktail

De wijnen bij het diner

Calmel Joseph PomoneAms Tram Gram (Iene Miene Mutte) Pomone
Orange wijn, 30% terret gris, 30% roussanne, 40% marsanne, 13% alc., fermentatie op de schillen gedurende een maand, niet zo lang dus en dat zorgt voor een mooi uitgebalanceerde wijn.
Helder, licht oranje, met aroma’s van sinaasappelschilletjes en mandarijn, mooi droog en licht kruidig. Een heel klein beetje tannine zorgt voor structuur en een bite. (€14,-)

 

Le Penchant
100% roussanne, 12,5% alc.
Heerlijke wijn, de typerende kruidigheid van Roussanne, zoals anijs en wat witte peper, veel fraicheur, vol smaak en veel lengte. (10,-)

Entre Amis
40% mourvedre, 40% syrah, 20% grenache: 15% alc.
Rijp fruit, vijgen en bramen, kruidig met zwarte peper, iets zilt, mooie rijpe tannines en lange fruitige afdronk. (13,-)

La Magdaleine
100% pinot noir, 13,5% alc.,
Een elegante , frisse Pinot Noir uit de Languedoc? Bij Calmel & Joseph kan het! Van 300 meter hoog gelegen wijngaarden. Er worden slechts 3.200 flessen geproduceerd. (€22,-)

Narbonne en Fruits de Mer aan zee

De volgende dag gaan we naar het gezellige en levendige Narbonne, een romeinse nederzetting gesticht in 118 v. Chr. We bezoeken de indrukwekkende kathedraal en de beroemde markthal, waar je een enorm assortiment aan verse vis, kazen, groenten, vlees(waren) en gebak kunt vinden. Een walhalla voor Foodies.

Calmel Joseph Narbonne

Vervolgens rijden we naar Gruissan, een aan de kust gelegen beroemd zoutwinningsgebied. Als eerste valt de roze kleur op, die ook mooi past bij de wilde flamingo’s die je hier overal kunt zien.

Calmel Jospeh zee en boot

We lunchen in een restaurant aan het strand, waar alles draait om zee en zout. We starten met een keur aan Fruits de Mer, en genieten daarna – hoe kan het anders – van vis in zoutkorst als hoofdgerecht. Zelfs bij het dessert speelt zout een rol! De huisgemaakte chocolademousse wordt geserveerd met een zoutvaatje, en werkelijk, een klein beetje zout haalt de smaak enorm op.

Calmel Joseph fruits de mer

Calmel Joseph zeebaars en chocomousse

De wijnen bij de lunch:

Villa Blanche Terret Blanc
100% terret blanc, een lokale ‘vergeten’ druif, een van de oudste druivenrassen van de Languedoc, 12,5% alc.
Heel fris, met citrus, anijs, amandelen en een iets ziltige afdronk waardoor de wijn goed combineert met de zeevruchten. (€9,-)

Villa Blanche Picpoul de Pinet
100% picpoul de pinet, 13% alc.
Heerlijk frisse, sappige en fruitige wijn, met genoeg body en structuur om te combineren met de zeevruchten en de dorade. (€9,-)

Villa Blanche Piquepoul Noir
100% piquepoul noir, alweer een ‘vergeten’ druif,
Een echte verrassing, want zeer zeldzaam, heel koud geserveerd, sappig, fruitig en soepel, combineerde wonderwel met de vis. (€9,-)

Calmel Joseph Terret en Piquepoul

Diner bij Calmel & Joseph

We dineren ’s avonds op het domein met Cassoulet, een lokale specialiteit van witte bonen met worstjes en Magret de Canard.

Wijnen bij het diner:

La Marquise
Roussanne en grenache gris, alles met de hand geplukt, 12,5% alc.
Heerlijk glas, floraal, notig, mineraal, aroma’s van perzik en abrikoos. En weer een uitstekend voorbeeld van hoe goed witte wijnen uit de Languedoc kunnen zijn. (€17,50)

Villa Blanche Chardonnay
100% chardonnay, het paradepaardje van Calmel & Joseph, al jarenlang een internationaal heel hoog scorende wijn: voor maar € 8,- heb je een fantastisch glas Chardonnay.
Vol en rond, met aroma’s van abrikoos, perzik en witte bloesem. Slechts 30% heeft op hout gerijpt, waardoor de wijn zijn mooie frisheid heeft behouden. (€8.-)

Le Gaillard
Klassieke blend van syrah, grenache en carignan van leisteen bodem dat zorgt voor lichtheid en elegantie, 13% alc.
Ook hier weer de kenmerkende geur van garrique, rijpe tannines, iets rokerig, goed in balans en veel lengte.  (€ 12,-)

L’ Art du Vers
50%  mourvedre, 25% syrah en 25% grenache, 12 maanden (oud en nieuw) hout, 13% alc.
Aroma’s van zwart fruit, eucalyptus, vanille, zwarte peper en drop, stevig en karakteristiek.   (€15,-)

Carcassonne 

Op de laatste dag van ons bezoek gaan we naar Carcassonne, een prachtig oud vestingstadje, dat dateert uit de tijd van de Romeinen en een rijke geschiedenis kent. De oude binnenstad staat in de top 5 van meest bezochte toeristische attracties van Frankrijk. We worden rondgeleid door een gids, die ons daarover alles vertelt. Er zijn veel bezienswaardigheden, waaronder de Basiliek met zijn beroemde glas-in-loodramen, die tot de mooiste en oudste van Frankrijk horen.

Carcassonne Calmel Joseph

Hierna is er nog tijd voor een snelle lunch, met wijn uiteraard, voordat we naar het vliegveld zullen worden gebracht voor de terugvlucht.

De wijnen bij de lunch:

L’ Astre Divin
100% clairette, 20% gerijpt in hout,
Opmerkelijke neus met aroma’s van citrus als bergamot en limoen, beetje toost en vanille, mooie, complexe witte wijn die goed kan ouderen. (€15,-)

Le Saint Festin
Grenache blanc, roussanne, rolle, viognier, 13,5% alc.
Subtiel en delicaat, witte bloemen, amandel en kruiden. (€15,-)

Chapeau voor Calmel & Joseph

Calmel & Joseph is een inspirerend en veelzijdig bedrijf. Het domein is een heerlijke plek om te verblijven voor rustzoekers, natuurliefhebbers en natuurlijk voor wijnliefhebbers. Het assortiment wijnen is indrukwekkend. Zonder uitzondering goede wijnen met een heel goede prijs-kwaliteitsverhouding. Daarnaast ook nog enkele wijnen van lokale bijna vergeten druivenrassen die geweldig zijn om te ontdekken. Chapeau!

Met dank aan Anne-Wies van Oosten en Michèle Lainé van Business France voor de uitnodiging. En aan Calmel & Joseph voor het warme welkom.

calmel-joseph.com

Meer over Calmel & Joseph op deze website? En over de Pays d’Oc? Check dit interessante artikel!

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline

#caroline