Een leuke uitnodiging viel op de mat. “Namens cocktail guru Arno van Eijmeren en Saté-man Daan Kisman mag ik je uitnodigen voor het Calaboose persevent op woensdag 17 juli. De beste bartenders van Rotterdam zorgen dat je ongestoord kunt nippen aan een cocktail terwijl de Indonesische bites op de houtskoolgrill worden bereid. Verwacht een mooie zomeravond met alcoholische versnaperingen, bites to share én veel gezelligheid!” Femke Duijnstee* is erbij voor Anne-Wies.NL.

Indonesische bites en heerlijke cocktails

Vandaag mag ik voor Anne-Wies.NL aanschuiven bij het onlangs geopende Calaboose in de hippe wijk Kralingen in Rotterdam. De zaak is gestart door Daan Kisman, de welbekende Saté koning himself, en cocktail guru Arno van Eijmeren. Het pand waarin Calaboose is gevestigd is een voormalig politiewachtershuisje en past perfect bij de signature-bar. Het concept? Lekkere Indonesische bites van de houtskoolgrill gecombineerd met heerlijke cocktails. Bij Calaboose kun je kiezen uit een unieke collectie van meer dan 50 verschillende cocktails.

Calaboose Bar

Verfijnde Indonesische gerechten

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een echt wijnmeisje ben. De laatste cocktail die ik heb gedronken is al meer dan 15 jaar geleden. Misschien komt dat ook door de toen slechte ervaring (lees: ergste kater ooit) met een aantal (laat ik het daar maar op houden) blue curaçao cocktails. Maar misschien is dit de juiste gelegenheid om over mijn cocktail aversie heen te komen. In sommige cocktailbars worden alleen simpele zoute pinda’s geserveerd, dus het idee om een bodempje te kunnen leggen met fantastische Indonesische bites klinkt aanlokkelijk. Denk dan niet aan simpele saté van de markt (ook al kan deze best lekker zijn), maar aan verfijnde Indonesische gerechten, met de saté als pronkstuk die gemarineerd wordt naar geheim familierecept.

Verrassend ruime en sfeervolle tuin

Het is een heel sfeervolle locatie. Voor de ingang staan strandstoelen opgesteld, zodat je lekker de drukte van de stad voorbij kunt zien gaan vanuit je luie stoel. De ambiance binnen is gezellig en de mooie bar valt gelijk op. Door de open keuken kun je toekijken hoe de lekkerste gerechten worden bereid.

Calaboose Voorkant terras

Echt verrast ben ik door de enorme ruime tuin, waar je een heerlijk groot terras hebt en waar je ook overdekt kunt zitten. Heel fijn, dat verwacht je niet van de buitenkant. Er hangt een ‘New York dakterras vibe’ maar het doet ook Aziatisch aan vanwege de fijne mist (nevel) die over het terras gespoten wordt. In Azië is dit heel gebruikelijk voor verkoeling en verfrissing, maar voor mij is dit de eerste keer dat ik het in Nederland zie. Erg leuk!

Calaboose Terras

Welkomstcocktail

De welkomstcocktail ziet er aantrekkelijk uit. Het is een cocktail op basis van Ketel 1 jonge jenever, aangevuld met gemberbier en Peychauds bitters en een zelfgemaakte shrub om de smaken naar voren te brengen. Dit is een shrub op basis van peer en kaneel. Er wordt uitgelegd dat dit een mengsel is van suiker, azijn en fruit. Wat ik gelijk opmerk en erg prettig vind is de enorme kennis over de producten die men bij Calaboose serveert.

Calaboose Welkomst cocktail

Calaboose cocktail man

Dansen op de bar

Het is heerlijk vertoeven op het riante terras, nippend aan een cocktail. Ik vraag aan een collega blogger hoeveel alcohol er eigenlijk in zo’n cocktail zit. Bij een glas wijn weet ik hoe dat gaat vallen, maar deze cocktail drinkt gevaarlijk lekker weg. Uiteindelijk kom ik er na twee cocktails en navraag achter dat er niet eens zo ontzettend veel alcohol in zit. Erg fijn, want zo kun je genieten van meerdere cocktails zonder dat je gelijk op de bar staat te dansen. Dat is het leuke aan Calaboose, alles is erg verfijnd in een ontspannen omgeving waar je heerlijk kunt genieten. We beginnen met een voorafje met garnalen crackers en emping. Hierbij worden lekkere sausjes geserveerd om in te dippen, van mild tot pittig. Daarna worden heerlijke rendang kroketjes met een dipsausje geserveerd.

Calaboose Rendang kroketjes

5 Island Cendol en Tiki Passion

Tijd om aan tafel te gaan en een nieuwe cocktail te bestellen. Ik kies voor de 5 Island Cendol cocktail, met Bars 5 island rum, sap van ananas, kokosmelk en pandan en ik proef iets terug van slagroom. Ik ben erg onder de indruk en heb zojuist een favoriete cocktail ontdekt. Hij smaakt geweldig. Deze variant is ook alcoholvrij te bestellen. In dat geval wordt gebruik gemaakt van Seedlip destillaten. Mijn tafelgenoot kiest voor de Tiki Passion, die geserveerd wordt in een ontzettend leuke beker in Tiki style. De cocktail bestaat uit Don Q spiced rum, amaro montenegro, passievrucht, gemberbier, bergamot en gember.

Saté en meer…

We beginnen aan een aantal hoofdgerechten, die we samen delen. Op de kaart staan bites maar ook heerlijke gerechten die je naar keuze kunt delen. Verder is er een Chef’s Delight, waarbij je de lekkerste gerechten geserveerd krijgt van de chef. Er zijn ook vegetarische opties. We proeven de saté Ajam en saté Babi (allebei fenomenaal), gevolgd door mosselen in een kerriesaus die erg pittig is. Het zweet breekt uit bij mijn tafelgenoot, maar het is heerlijk. Als bijgerecht worden witte rijst en plakrijst op tafel gezet om lekker in de saus te kunnen dopen. We sluiten af met buikspek die echt fantastisch is: het smelt op je tong en de marinade is heerlijk.

Calaboose hapjes

Ik kijk terug op een geweldige kennismaking met Calaboose. Als je van lekker eten houdt en cocktails (Calaboose heeft trouwens ook een uitgebreide wijn- en bierkaart) in een sfeervolle omgeving, ga hier dan zeker naartoe. Ik ben mijn volgende bezoek alweer aan het inplannen.

Kijk op de website van Calaboose voor openingstijden en meer.

Ken je de speak-easy cocktailbar Dr. in Rotterdam al? Check dit artikel op Anne-Wies.NL.

*Mijn naam is Femke Duijnstee en culinair genieten is zeg maar echt mijn ding. Als een echte foodie doe ik graag verslag van nieuwe hotspots, lekkere restaurants en ander leuks wat je echt niet kunt missen. In het dagelijks leven ben ik zelfstandig ondernemer. Met de wijndruif geef ik wijnproeverijen en adviseer ik over wijn-spijs combinaties die ik uiteraard ook zelf uitgebreid heb getest. www.dewijndruif.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Femke