Er is weer een leuk boek uitgekomen: Cafés, 250 topadressen in Nederland. Het is geschreven door Fiona de Lange, gediplomeerd biersommelier, zytholoog (bierkundige) en Certified Cicerone (bierprofessor). Nu heb ik persoonlijk niet veel met bier, maar na het lezen van dit boek ga ik zeker een paar cafés opzoeken en wat biertjes uitproberen.

Bier: hip en trendy

Dat bier hip en trendy is zal niemand zijn ontgaan. Elke zichzelf respecterende stad heeft tegenwoordig wel een of meerdere bierbrouwerijen binnen haar grenzen, groot of klein. Dat is de horeca niet ontgaan: ook daar speelt men in op deze trend. Verschillende, veelal lokale biertjes worden geserveerd al dan niet gecombineerd met bijpassende hapjes. Want bier en spijs is ook helemaal van deze tijd.

Cafés, de selectiecriteria

Fiona selecteert in haar boek 250 cafés die de moeite van een bezoekje waard zijn. Het zijn er ‘maar’ 250, want Nederland kent zoveel goede cafés dat er een keuze gemaakt moest worden. Deze top 250 is voortgekomen uit een oproep van Fiona aan alle Nederlandse bierliefhebbers om hun favoriete café voor te dragen. Er werd daarbij niet alleen rekening gehouden met het bierassortiment van de cafés, ook vakmanschap, gastheerschap, creativiteit en passie voor het horecavak waren belangrijke zaken om in deze top 250 terecht te komen.

Bier-uitstapje

Elke provincie komt aan bod. Een rangschikking van de cafés per provincie vind je voorin het boek. Maar wat zo leuk is: niet alleen het café en dé bier-tip van Fiona (ja, ze heeft ze alle 250 zelf bezocht!) staan in het boek, ook bezienswaardigheden in de buurt worden vermeld. Dat kan een museum zijn, een bijzonder gebouw, een mooi park etc. Zo wordt je uitstapje dubbel de moeite waard.

Register

Achterin het boek is een register opgenomen waarin de cafés als volgt worden ingedeeld: Bier&Food: extra aandacht voor bier bij gerechten, Bier Proeven: de bierkaart is heel groot, Cultuur: in de buurt van musea of belangrijke culturele bezienswaardigheden, Muziek: muziek zit in de DNA van het café, Natuur: in of nabij de natuur, Winkelen: in een winkelgebied

“Of je nu man, vrouw, bierliefhebber, muziekliefhebber, danser, kroegtijger, jong of oud bent, er is voor iedereen een café waar je je thuis voelt! En precies dat heb ik in dit boek willen laten zien” – Fiona de Lange

 

Cafes boek

Het boek wordt uitgeven door Uitgeverij Lannoo en koop je makkelijk en snel bij Bol.com

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!