De eerste flessen Brut de Mer zijn ontkurkt! Brut de Mer is de naam van een Nederlandse mousserende wijn die minimaal een jaar rijpte in de Oosterschelde op een diepte van 15 meter. Wat doet dat voor een wijn? Caroline Cocheret was voor ANNE-WIES.NL bij de primeur.

Op een prachtige zonnige middag varen we met MS De Onrust af naar de plek in de Oosterschelde waar de wijnen ongeveer een maand voor deze bijzondere gelegenheid zijn opgevist. Deze eerste flessen werden naar een Sekthaus in Duitsland gebracht voor het degorgement.

Brut de Mer, wijn van eigen (zee)bodem is een samenwerking tussen Neeltje Jans Mosselen, Wijndomein En Passant en Wijndomein St. Martinus. De wijnen komen uit Vijlen in Zuid-Limburg en Driewegen in Zeeland. Door de rijping in de zee krijgen ze een uniek karakter.

Unieke rijping in de zee 

Dit project, uniek in Nederland, is een experiment waarbij wordt geprobeerd aan te tonen dat de rijping van wijnen in de zee bijzondere resultaten kan opleveren. De wijnen hangen op 15 meter diepte in de mosselbaai van Neeltje Jans. Zo diep onder het water komt er geen licht en zuurstof bij de wijnen. De temperatuur is constant, er wordt van buiten druk op de fles uitgeoefend en de deiningen van de zee zorgen voor de verplaatsing van de gistcellen in de wijnfles waardoor deze een unieke smaak krijgt. Terwijl de flessen minimaal een jaar in de zee hangen worden ze gevonden door zeepokken, kalkkokerwormen en zakpijpen, die zich aan de flessen hechten en een unieke groei op de fles achterlaten. Geen rijpingsproces is vergelijkbaar met die in de zee, aldus de wijnmakers.

Brut de Mer kratten

Reacties van de wijnmakers 

André Vink: “Ik ben enorm enthousiast om dit project samen met deze partners aan te pakken, vooral op deze unieke locatie bij de stormvloedkering. De combinatie van de wijnwereld en de Zeelandbeleving maakt het voor mij echt bijzonder.” Hij vertelt dat de naam Brut de Mer ook refereert aan de kracht van de zee en de watersnoodramp van 1953, die bij veel Zeeuwen nog steeds diep in het geheugen staat gegrift.

Stan Beurskens voegt toe: “Als ik ga duiken om onze flessen te controleren, voelt het alsof ik een verborgen schat ontdek, vol glinsterend goud.”

De boottocht

Inmiddels ligt er een nieuwe jaargang in de Oosterschelde, die ditmaal 18 maanden onder zee zal blijven. Het gaat om in totaal zes kratten van 386 flessen per krat. Overigens valt daar van bovenaf niets van te zien, daarvoor liggen de wijnen te diep.
Er zijn twee verschillende Brut de Mers, één gemaakt door St. Martinus van 100% Johanniter en één gemaakt door En Passant van 100% Souvignier Gris.

Aan boord worden we verwend met een aantal kleine, elegante gerechtjes gemaakt door de chef van restaurant Katseveer*, waarbij we de wijnen van St. Martinus en En Passant geserveerd krijgen.

Brut de mer hapjes

Maar het gaat natuurlijk om de Brut de Mer! Hoe zal die smaken? Halverwege de boottocht is het zover en worden de eerste flessen feestelijk geopend door Stan (op de foto’s rechts) en André (links) met een sabel. Gesabreerd dus!

Brut de Mer sabreren en proost

En dan mogen we proeven. Wat allereerst opvalt is dat het duidelijk te zien is dat de wijnen uit de zee komen, er zitten nog restanten van zeeschelpen op de fles. Authentieker kan bijna niet.

Brut de Mer aanslag en sabreren

En Passant Brut de Mer heeft een volle structuur, fijne mousse, wat steenfruit, opvallende frisse zuren en een wat ziltige afdronk. Die ziltigheid komt overigens niet van de rijping onder zee, maar van de bodem waarop de druiven staan aangeplant, in een deel van Zeeland waar voorheen nogal eens zout water binnendrong.

De St Martinus Brut de Mer, is wat minder strak en juist wat fruitiger, voller en met minder hoge zuren. Maar net als de En Passant een aangenaam glas.

En dan de hamvraag:

Is het te proeven dat de wijnen in de zee zijn gerijpt?

Ontegenzeggelijk is het zo de condities onder zee heel goed zijn voor dit type wijn. Het is er donker, er komt geen zuurstof bij de wijnen, er is een vrij constante, koele temperatuur en de natuurlijke deining van de zee zorgt ervoor dat de in de fles aanwezige gistcellen continu in contact blijven met de wijn, een natuurlijke remuage dus.

Maar om een eventueel verschil te kunnen proeven zouden de wijnen (al dan niet in de zee gerijpt) eigenlijk – blind – naast elkaar geproefd moeten worden en daar was nu geen gelegenheid voor.

Wel zullen beide wijnen baat hebben bij een langere rijping sur lie. Aangezien de wijnen die nu in zee zijn gegaan er pas over 18 maanden uitkomen, kunnen we dan het effect daarvan proeven.

Over Wijndomein St. Martinus

Wijndomein St. Martinus is een innovatief bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. We bestaan al sinds 1986 en waren de eerste rode wijnmakers in Nederland. Sindsdien maakt ons gepassioneerde team verschillende kwaliteitswijnen variërend van wit, rood, rosé en mousserend. Daarnaast zijn wij sinds 2007 ook een kennis- en adviescentrum voor de wijnbouw.

Over Wijndomein En Passant

Wijndomein En Passant ligt in Driewegen aan de Weltevredendijk bij minicamping De toffe peer. Het gebied kenmerkt zich door een kleinschalig polder landschap en wordt ook wel het Toscane van Nederland genoemd. Door het kleinschalige polderlandschap ontstaat er een micro klimaat waardoor de temperatuur iets hoger is. De druiventeelt gedijt hier goed. Sinds 2010 wordt er op professionele wijze wijn gemaakt door wijnmaker André Vink. Op 1,5 hectare worden witte en blauwe druiven geteeld.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline

#caroline