Wat een heerlijke middag was dat, bij het Grand Hotel Karel V in Utrecht! Maandag 24 juni had Angelique Meulendijks namens ANNE-WIES.NL het genoegen aanwezig te zijn bij een bijzonder evenement. Met dit exclusieve event werd gevierd dat Brouzje sinds eind mei de exclusieve importeur van Joseph Perrier is voor de Nederlandse markt. Het champagnehuis is met veel zorg geselecteerd door Hinke de Jong, Champagne Ambassadeur 2016, eigenaresse van Brouzje en Champagne Travel.

Dit champagnehuis uit Châlons-en Champagne viert binnenkort het 200-jarig jubileum, en dat is te merken aan de feestelijke sfeer. Om 15.15 uur stromen de genodigden binnen in het prachtige hotel Karel V in Utrecht. Het imposante pand ademt geschiedenis en luxe, een perfecte setting voor een champagne-evenement. Met een glaasje bubbels in de hand – natuurlijk een heerlijke Joseph Perrier Cuvée Royale Brut ingeschonken door sommelier Erik Havenga – begint de middag goed.

Brouzje Joseph Perrier compilatie entree

Boeiende presentatie Joseph Perrier

Om 15.30 uur start de presentatie voor de culinaire journalisten en bloggers.  We verzamelen ons in een prachtig aangeklede zaal waar Hinke ons welkom heet. Haar passie voor champagne is aanstekelijk en ze vertelt vol enthousiasme over de rijke geschiedenis van Joseph Perrier. Dit familiebedrijf, opgericht in 1825, heeft door de jaren heen vele hoogtijdagen gekend, inclusief de eer om de officiële champagneleverancier van de British Royal Family te zijn!

Paul Edgar Bedar en Hinke de Jong

Exportmanager Europa Paul Edgar Bredar en Hinke de Jong

Naast Hinke hebben we het genoegen om te luisteren naar Paul Edgar Bredar, Exportmanager Europa. Hij neemt ons mee in de wereld van Joseph Perrier, van de unieke Gallo-Romeinse kalksteenkelders tot de meest recente innovaties onder leiding van Benjamin Fourmon, de zesde generatie aan het roer. Vooral de kwaliteitsverbeteringen door het aantrekken van wijnmaker Nathalie Laplaige spreken tot de verbeelding. Sinds haar komst in 2017 rijpen alle champagnes alleen nog maar in roestvrijstalen vaten en bevatten de cuvées een relatief groot aandeel chardonnay, afkomstig uit wijngaarden in Vitryat, de koelere regio onder Châlons-en Champagne. Hierdoor is de stijl van de champagnes van Joseph Perrier aangepast en zijn deze nog eleganter en frisser geworden, met meer balans.

Joseph perrier wijnmaakster en eigenaar

Nathalie Laplaige en Benjamin Fourmon heffen het glas. Rechts het domaine.

De exclusieve proeverij

Dit gaan we uiteraard ook zelf proeven tijdens het hoogtepunt van de middag: de exclusieve proeverij! Onder begeleiding van Hinke en Paul proeven we verschillende cuvées van Joseph Perrier. Elk glas vertelt zijn eigen verhaal, van de frisse, fruitige tonen van de Blanc de Blancs tot de complexe en verfijnde smaken van de vintage Joseph Perrier Cuvée Joséphine. Deze laatste champagne, genoemd naar Joséphine, de dochter van Joseph Perrier, wordt alleen gemaakt in de beste wijnjaren, van de beste druiven. De nieuwe etiketten, onthuld in mei, geven de flessen een moderne, frisse uitstraling. Het nieuwe jasje weerspiegelt de eeuwenoude tradities, maar dan met een moderne twist.

Tijdens de exclusieve proeverij proeven we de volgende champagnes:

(C=chardonnay, PN=pinot noir en M=meunier)

 • Cuvée Royale Brut  (C 35 / PN 35 / M 30)
 • Cuvée Royale Blanc de Blancs (C 100)
 • Cuvée Royale Organic Extra Brut (C 37 / PN 42 / M 21)
 • Cuvée Royale Rosé (C 40 / PN 40 / M 20)
 • La Côte à Bras 2015 Brut Nature (PN 100)
 • Cuvée Joséphine 2014 Extra Brut (C 60 / PN 40)

3_Joseph_Perrier_Collection_Cuvée_Royale_Brouzje

Tijdens de borrel proeven we ook nog:

 • Cuvée Royale Brut Nature (C 62 / PN 14 / M 24)
 • Cuvée Royale Demi-Sec (C 35 / PN 35 / M 30)
 • Cuvée Royale Vintage 2015 Extra Brut (C 55 / PN 45)

Joseph Perrier champagne & verfijnde gerechtjes

Rond 16.30 uur wordt het tijd voor de borrel op het terras met een gemêleerd gezelschap van champagne-enthousiastelingen, sommeliers en andere wijnliefhebbers. De opzet wordt iets informeler, maar zeker niet minder smaakvol. Het team van restaurant Karel V* serveert culinaire hoogstandjes van Chef Leon Mazairac, die perfect samengaan met de champagnes. Denk aan delicate oesters, verfijnde amuses en andere heerlijke hapjes die onze ogen en smaakpapillen strelen. Het is een middag vol bubbels, verhalen en ontmoetingen. Terwijl de zon langzaam ondergaat en de glazen nogmaals worden bijgevuld, kan ik niet anders dan genieten van deze bijzondere ervaring.

Culinaire hoogstandjes van Chef Leon Mazairac van restaurant Karel V*:

 • Oester met huacatay (zwarte munt) & bergamot
 • Royal Belgian caviar met citroen & aangezuurde room
 • Hondshaai terrine met zuring & klaver
 • Toast vègetal met biet, garum & daslook
 • Hotdog Karel V

Joseph Perrier, Brouzje hapjes Karel V

Het is een middag om niet snel te vergeten en een prachtige introductie tot de wereld van Joseph Perrier. Chapeau voor Hinke de Jong van Brouzje en haar fantastische organisatie. Proost op vele sprankelende momenten met Joseph Perrier in Nederland.

Over Joseph Perrier

Champagnehuis Joseph Perrier is een echt familiebedrijf en in 1825 opgericht door Joseph en zijn zoon François-Alexandre Perrier. In 1865 dragen zij het stokje over aan hun neef Paul Pithous, die het champagnehuis wereldwijd op de kaart zet en de officiële champagneleverancier van de British Royal Family wordt. Momenteel staat Benjamin Fourmon, de zesde generatie, aan het roer en onder zijn energieke aansturing zijn er veel initiatieven doorgevoerd. Zo heeft er met de komst van Nathalie Laplaige als wijnmaker een aantal jaren terug een kwaliteitsslag plaatsgevonden. De unieke kelders zijn nu open voor publiek en er zijn prachtige proefruimtes in gebruik genomen. Meest recent is de introductie van nieuwe moderne etiketten op de flessen. Champagnehuis Joseph Perrier is als enige Champagnehuis gevestigd in Châlons-en-Champagne.

www.brouzje.nl

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier  de artikelen van Angelique.

#angeliquemeulendijks