Onlangs vond een bruisende, leerzame proeverij plaats van champagne in combinatie met kaas. De proeverij werd georganiseerd door het Bureau du Champagne Benelux i.s.m. Sebas Joosten, sommelier en mede-eigenaar van restaurant en wijnbar Sinck in Amsterdam, waar de proeverij ook plaatsvond. Ed Carper* was erbij en schreef voor Anne-Wies.NL een verslag.

Champagne, de stand van zaken

Grégoire van Oostende van Bureau du Champagne startte met een presentatie over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot champagne. In Nederland is de verkoop van champagne 36% gestegen in 2021, dat betekent 3,900.000 flessen. Het betreft voor een groot deel verkoop aan particulieren en 2020 was er ook al een stijging van 13,5 % (en dat tegen een wereldwijde daling van 18%, echter 2021 weer +31%!, hoogste verkoop in 10 jaar). Ook vertelde hij dat er in champagne nu al 10 jaar aan sustainability wordt gewerkt en dat daar ambitieuze doelen zijn gesteld.

Kaas en champagne

Tom Ieven, sommelier bij Hof van Cleve in Kruisem, België, heeft voor zijn Weinakademiker thesis een onderzoek gedaan over pairing van champagne met kaas.

Tom Ieven Champagne en Kaas. JPG

Hij heeft hiervoor een indeling gemaakt van stijlen kazen en champagnes.

Stijlen Champagne:

1 niet meer 36 maanden sur latte. Fris en fruitig

2 gerijpt en complex

3 rosé en fruitig

4 rijk en zoet

Kaasstijlen:

1 witschmimmel

2 harde / half harde kazen

3 gewassen korst (scherp)

4 zacht blauw (te scherp blauw is niet geschikt om met champagne te eten)

Champagne en kaas, de proeverij

De volgende combinaties zijn geproefd:

  • Champagne 1 Deutz brut classic: fris goede mousse en lichte brioche. Met lichte geitenkaas : gaat goed samen.
  • Robert Moncuit Grand Cru 2013 blanc de blancs (rijpe stijl). Met camembert gaat goed (zeker niet met de eerste champagne, wat ik ook nog even heb geprobeerd)
  • Bollinger La Grande Année 2012 met houtrijping, Met de harde kaas matcht goed.
  • Pol Roger demi-sec rich met scherpe gewassenkorst loopkaas Epoisses. Gaat goed samen.
  • Drapier rose brut nature gaat goed met de Shropshire blauwe kaas, maar ook de Bollinger gaat prima met deze kaas.

Champagne en kaas compilatie

Conclusie champagne & kaas

Al met al een heel interessante proeverij en je merkt, dat zolang de kaas niet te sterk is, er vele goede combinaties mogelijk zijn. Dus experimenteren maar!

Links:

www.weinakademie.at

Bureau du Champagne Benelux

*Registervinoloog Ed Carper was in 2020 ‘Vinoloog van het Jaar’, heeft WSET Diploma in de pocket en is momenteel bezig met de afronding van zijn studie Weinakademiker. Met zijn wijnschool Carper Vinum geeft hij les en organiseert hij tal van proeverijen.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#edcarper