We beginnen deze dag met een bezoek aan Château de Pommard, een prestigieus wijngoed dat in 2003 is verworven door Maurice Guiraud. Deze nieuwe eigenaar heeft het château geheel gerestaureerd en er tevens een kunstcollectie aan toegevoegd, waardoor wij, naast van de wijnen, konden genieten van werken van o.a. Rodin, Andy Warhol, Salvador Dalí en Picasso naast de tot nu toe mij onbekende “Josepha” die prachtige felgekleurde beelden maakt van “ietwat” wulps ogende dames.

Maar eerst krijgen wij een korte rondleiding in de kelders door een gids die zo snel spreekt dat ik het ternauwernood kan bijpennen.

Achter het Château bevinden zich 20 hectare wijngaarden met uitsluitend Pinot Noir. De wijn wordt alleen op het château verkocht en een te verwaarlozen aantal in de betere horeca in en om Beaune. Ook hier is sprake van een monopole: een wijngaard met slechts een eigenaar. De stokken zijn allemaal “vieille vignes” die heel diep wortelen, zodat uit de diverse lagen de benodigde stoffen door de wijnstok kunnen worden opgenomenDe productie is slechts 8.000 flessen per jaar. Ipv 8 trossen per plant, zoals gewoon in de Bourgogne, worden hier slechts 5 trossen aan de plant gehouden, waardoor meer concentratie in de wijn mogelijk is. Er zijn 2 stokken nodig voor elke fles wijn. Gedurende 10 dagen plukken 25 mensen de hele oogst. Na een fermentatie van een maand gaat de wijn 2 jaar op eikenhout van verschillende soorten. Men werkt hier met vijf verschillende vatenmakers.

Proeverij
We proeven de 2007, 2008 en 2009 van de “Grand Vin de Pommard”. Heel leuk om de verschillen te ontdekken. 2007 is rustiek, vol, dik met mooi hout maar wel al heel zachte tannines. 2007 Was een nat jaar waardoor de wijn wat minder fruit heeft en een wat meer aards karakter. 2008 heeft veel meer fruit en meer zuren, terwijl 2009 heel dik is en erg geconcentreerd. Het advies is om met deze wijn nog minimaal twee jaar te wachten.

DE DISCUSSIE
Heel leuk om die jaargangen naast elkaar te proeven. Proefclubgenoot en wijnvriendin van het eerste uur Ingrid Larmoyeur, (twitter: @vinissima) en ik zijn het eens: een prachtige wijn! 2008 Nu het mooist van de drie. Meer fruit. En 2009 wordt top in de toekomst! Ikzelf kies om persoonlijke redenen voor de aankoop van een magnum 2007. Hoewel de prijzen van deze wijnen variëren van 55 tot 78 euro per fles krijgt dit gezelschap het voor elkaar samen ruim 24 flessen te bestellen waardoor er, naast een aantal dozen proefglazen en houten kistjes, twee extra flessen en een magnum van de Grand Vin de Pommard cadeau worden gegeven. Dat wordt een mooie reunie van een mooie wijnreis!
Na een heerlijke lunch met karakteristieke gerechten uit de Bourgogne in de serre van het château en een bezoek aan de expositie vervolgen we onze weg naar de laatste proeverij: Domaine Jean-Marc Morey in Chassagne-Montrachet.

Domaine Jean-Marc Morey, Chassagne-Montrachet
Het laatste bezoek op deze wijnreis is wellicht het meest bijzondere. We worden allerhartelijkst ontvangen door de rondborstige Jean Marc, een van de twee eigenaren. Hij wijst ons waar we de trap naar de kelder moeten nemen, waarschuwt voor natte voeten na de onderste trede en stapt zelf een andere deur binnen. Verbaast zien wij hem al in de kelder als wij arriveren: hij heeft de lift genomen: een plank die electrisch verstelbaar is. Waarschijnlijk normaal gesproken in gebruik voor de vaten.

Hij loopt erg moeilijk door een mislukte operatie aan een knie, maar stiekum denken wij dat enig gewichtsverlies wel eens zou kunnen helpen. Hij vertelt geanimeerd over zijn bedrijf dat slechts 9 hectare beslaat, dat hij geen kinderen heeft, maar dat de kinderen van zijn broer het bedrijf gaan overnemen. Hoewel op de wijnen niets is aan te merken denken wij dat enige modernisatie op zijn plaats zou kunnen zijn.

Evenals een beheersing van het klimaat. Wij proeven uitsluitend wit: de mooiste Chassagnes passeren de revue, we worden er hebberig van. Maar… wat schetst onze verbazing als wij zijn antwoord krijgen op de vraag of wij meteen wat wijnen kunnen kopen. Een vriendelijk, doch duidelijk: “Mais non!” Het is zaterdag. Dan is er geen verkoop, geen personeel. Is het bedrijf niet “open”. Bovendien heeft hij de recente prijzen niet paraat. Hij lacht ons vrolijk toe: “Op Château de Pommard krijg je niets te proeven en moet je duur kopen. Bij mij krijg je veel te proeven maar kun je niets kopen”!
Het was een bijzonder bezoek. En dat was het.