Zaterdag is een vol programma, dus we vertrekken vroeg naar Domaine Naudin-Ferrand in Magny-les-Villers.

Het bedrijf wordt geleid door Claire, die tevens de wijnmaakster is. We worden ontvangen door een van de twee zussen van Claire, Marie. Marie is onlangs teruggekomen in het familiebedrijf na een afwezigheid van enkele jaren. Zij verzorgt de particuliere bezoeken, de proeverijen, de administratie en helpt in drukke tijden mee in de wijngaard. Aanvankelijk komt zij wat stug over. Door het vroege uur op een vrije zaterdagochtend, door de groep onbekenden die voor haar deur staat? Maar als ze merkt hoe serieus wij zijn en genieten van haar wijnen komt ze los en beantwoordt al onze vragen met veel interesse en enthousiasme.


VIN NATURE
Het wijngoed beslaat 23 hectare. Men werkt hier volgens de regels van “lutte raisonnée”. Dat is niet altijd biologisch, maar alles wat mogelijk is wordt gedaan om die status te benaderen. Want, zo legt de charmante Marie uit, het moet wel te bekostigen zijn. De Bourgogne is een vochtige streek waardoor schimmels en ziektes makkelijk kunnen toeslaan en bestrijding daarvan is soms een noodzaak. Ze vertelt dat vorig jaar sommige van haar 100% biologisch werkende buren totaal geen druiven hadden en dat zij dat zich uiteraard niet kunnen veroorloven. Per perceel wordt bekeken hoe het behandeld wordt. Dus niet, zoals zo vaak gebeurt in de Bourgogne, automatisch spuiten in bijvoorbeeld oktober terwijl het helemaal niet nodig is.
IN DE KELDER
Ook probeert Claire het gebruik van sulfiet te minimaliseren en, zo mogelijk, helemaal geen sulfiet te gebruiken. Dit is alleen mogelijk als de druiven volledig gezond zijn.

Daarom wordt uiterste zorg besteed aan de gezondheid van de druiven. In de wijngaard, maar ook als ze in de kelder komen: geen pompen en handmatig sorteren bij binnenkomst zijn belangrijk. Claire gebruikt geen kunstmatige gistsoorten noch andere al dan niet toegestane toevoegingen als enzymen, zuren en tannines. Filtratie wordt slechts toegepast als het echt nodig is. Kortom: in de kelder gaat men met hetzelfde respect voor de natuur en de omgeving om als in de wijngaard. Wij zijn benieuwd naar de Wijnen!
E

EN BIJZONDERE WITTE
De eerste wijn die we proeven is direct al een bijzondere. Deze Hautes-Côtes de Beaune is, in tegenstelling tot de meeste witte Bourgognes, niet van 100% Chardonnay maar 70%, aangevuld met 30% Pinot Blanc. Dit geeft de wijn een boeiende neus met veel fruit en een heerlijke vriendelijke fruitrijke smaak. De malolactische vergisting heeft deels op hout plaatsgevonden. De enige wijn met deze samenstelling van druiven uit de Bourgogne die ik ken is de Savigny-Les-Beaune van Louis Ladot, ook al zo’n heerlijk aromatisch glas!

MOOI ROOD
We proeven vervolgens de Hautes-Côtes de Nuits en de Côte de Nuits Villages 2009, de eerste wat stallig en beide lekker rood fruit, mooi niet te dominant houtgebruik en een heel frisse afdronk. Van de Côte de Nuits Villages 2009 “Viola Odorata” zijn wij onder de indruk. Deze vin nature, non-filtré, staat al drie dagen open en is nog steeds top! Rood fruit, cassis, mokka, cederhout en een heel frisse, lange afdronk.  Na de Ladoix 1er Cru die ook mooi zacht en elegant is krijgen we als toetje een proefje Echezeaux 2008. Deze wijn belooft wat!
Het is goed dat we de dag ervoor de kofferbak hadden geleegd, want er worden ook hier weer heel wat doosjes ingeslagen! Niet door mijzelf overigens. Binnenkort zijn de wijnen van dit bijzondere bedrijf namelijk in mijn winkel te koop!