Na onze bezoeken aan de Marché aux Vins en Louis Jadot in Beaune rijden we naar het Domaine Capitain- Gagnerot in Ladoix-Serrigny, een plaats iets ten noorden van Beaune. We worden ontvangen door een van de gebroeders Capitain die er als een echte “wijnboer” uitziet: schort voor en pet op. Hij vertelt dat hij, samen met zijn broer, tot de 7e generatie wijnmakers van dit domaine behoort. De 8ste is ook al in het bedrijf aan het werk. Zij bezitten 17 hectare aan wijngaarden en maken daarvan 24 verschillende wijnen.
DE PROEVERIJ
We proeven eerst hun Côte de Nuits Village 2009, een zachte wijn met veel cassis en bramen, lekker sappig dus. Na de Savigny les Beaune 1er cru “Les Charnières” uit 2009 met veel fruit en finesse opent de wijnmaker een Ladoix Rouge Monopole “La Micaude” een wijn met, naast mooi fruit, een zachte kruidigheid en een pepertje. Monopole wil zeggen, legt hij uit, dat deze wijngaard, in tegenstelling tot de meeste wijngaarden in de Bourgogne, slechts één eigenaar heeft.
VREEMDE KURKEN
Bij het openen van de Ladoix Rouge “Le Bois Roussot” vallen ons ineens de merkwaardige kurken op die hier in de flessen zitten. Ooit zag ik er een in Nederland, ook bij een wijn uit de Bourgogne.

Deze kurk, Ardea Seal, is gemaakt van een combinatie van kunststoffen waaronder siliconen. Door de lucht tussen de verschillende delen van de kurk heeft hij veerkracht en past zich moeiteloos aan aan de hals van de fles en sluit die goed af. Op de bovenkant van de kurk kan, als een soort chassisnummer, de naam en het jaartal van de wijn worden vermeld, wat de traceerbaarbeid ten goede komt. De gebroeders Capitain hebben gekozen voor deze kurk, omdat er volgens hen geen goede kurken meer worden gemaakt. Ze zijn te kort waardoor de wijnen minder lang te bewaren zijn. Bovendien, benadrukt monsieur Capitain, sluit deze kurk het risico van problemen door de gevreesde TCA bacterie uit.
DE VAART ZIT ERIN
Verder maken wij achtereenvolgens kennis met hun Aloxe Corton “Les Moutottes”, Vosne Romanee en Echezeaux.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik mede door de aangename lunch bij de Marché aux Vins, de fantastische proeverij bij Louis Jadot, het minimale licht in de kelder hier en de vaart waarmee de wijnen worden gepresenteerd niet veel proefnotities maak. Behalve dat de laatste wijnen veel cassis en bramen bevatten maar niet echt spannend zijn. Dit in tegenstelling tot de witte wijnen die we daarna proeven.
ROOD VOOR WIT
Op onze vraag waarom rood voor wit wordt geproefd legt Monsieur Capitain uit dat de witte zoveel zuren bevatten dat het lastig wordt de rode erna goed te kunnen beoordelen. De eerste witte valt meteen goed in de smaak. De Saint Romain uit 2009 is lekker fris, niet te ingewikkeld, grapefruit en wat tropisch fruit als ananas. Een echte “pleaser” dus.
De volgende witte, Ladoix Blanc 1er Cru “Les Hautes de Mourottes” heeft tonen van bergamot, zo verklapt onze wijnmaker, maar ook frisse zuren. Met de bijzonder mooie Ladoix Blanc 1er Cru “Les Gréchons et Foutrières” en Corton Charlemagne Gand Cru besluiten we deze mooie proeverij. Voldaan rijden we terug naar Beaune, met een “iets” zwaarder beladen kofferruimte….
EEN MOOI DINER
We besluiten de dag met een mooi diner in de bistro van de met een ster pronkende Hostellerie de Levernois, even buiten Beaune.

Er wordt in de lounge gespeeld op piano en bas, wat een van de leden van onze groep doet besluiten rechtsomkeert te maken om zijn saxofoon op te halen bij het hotel en een paar nummers mee te blazen. En dat doet hij met verve! Samen musiceren is elkaar verstaan, begrijpen. Prachtig!