Op deze regenachtige vrijdagochtend verzamelen we tegen het middaguur bij Le Marché aux Vins in het centrum van Beaune. We hadden de ochtend “vrij” waardoor ik veel proefclubgenoten zie met tasjes van Atheneum, wellicht de beroemdste winkel in Beaune. Daar kun je, naast wijn, vrijwel alles kopen wat ermee te maken heeft. Van boeken tot kookgerei, van muziek tot gadgets. Een winkel waar je mij met moeite uit krijgt als ik eenmaal binnen ben. Ik houd mij, vooralsnog, in.

Kelderbezoek
We worden opgewacht door een gids die ons rap door de kelders leidt en kort iets vertelt over de Marché. Men heeft wat eigen wijngaarden, maar koopt vooral druiven, most en ook reeds klare wijn in. De handelingen die nodig zijn om de wijn uiteindelijk in de fles te krijgen voert men allemaal in eigen beheer uit. De wijnen hebben dan ook allemaal op het label de appellatie en de naam “Marché aux Vins”. Na een korte rondleiding door de kelders van het gebouw (door mijn opspelende claustrofobie heb ik hier helaas weinig notities gemaakt) stond boven in een prachtige sfeervolle ruimte in de oude kerk van de “Cordeliers” onze lunch klaar: een 6-tal wijnen en daarbij een assortiment van tien hapjes als amuse gepresenteerd.

 

De proeverij

We vangen aan met een Pouilly Fuisse 2010. Hierbij wordt een cappucino van mossel met curry geadviseerd. De wijn is lekker fris met een klein bittertje en het gerechtje is lekker, maar de curry overheerst de wijn teveel waardoor die hard wordt en nog meer bitter krijgt.
Het tweede glas is een Chassagne Montrachet 2006, een wijn met in de neus appel, kruidigheid van nootmuskaat, beetje pepermunt en een romig mondgevoel, maar vooral: floraal. Van de erbij geadviseerde tartaar van zalm met citroen zijn helaas te weinig porties bereid waardoor ik dat niet kan proeven, maar de cocktail van garnaaltjes met piment doux en de tartaar van avocado met gember deden het aardig. Hoewel het laatste toch wel veel smaken in een glaasje waren en de gember erg pittig op de tong.

Als eerste rode wordt een Gevrey Chambertin 2004 ingeschonken. Een over het algemeen wat minder jaar, maar daardoor wel een wijn die redelijk makkelijk drinkbaar is met veel rood fruit en een lichte rokerigheid. De brochette met gevogelte tandoori en de magret de canard met ananas zijn hierbij het advies. De hapjes zijn lekker, net als de wijn, echter de combinatie doet weer niet veel voor elkaar. Bij een spies met tandoori verwacht men iets pittigs, maar de kruiden zijn ver te zoeken. Bovendien maakt de meegeregen paprika de spies erg zoet, net zoals de ananas bij de magret de canard. We zijn het eens dat de combinatie zonder deze ingrediënten wellicht beter zou zijn.
We vervolgen met een glas Savigny 1er Cru Gravains 2007. Een wijn met rode besjes, iets ijzerachtigs, fris en mintig. Van de combinatie met een bruchetta met foie gras en een kruidige chutney van exotisch fruit (veel ananas) begrijpen wij niet veel. Heel zoet. M.i. Beter met een wat minder zoete uienconfit.
We gaan weer over op wit: Meursault 2009. Een wijn die nog heel gesloten is, frisse zuren, beetje medicinaal. We eten daarbij een “Coupelle de chèvre facon Indienne”, een dikke, vettige crème met, jawel, weer dezelde overheersende curry. De wijn is, zoals gezegd, gesloten maar wordt door deze combinatie echt hard.
De nagerechtjes, een tartaar van ananas met zachte kruiden, een baba au rhum met slagroom en een “tartelette chocolat et noix de coco” zijn allemaal heerlijk en een lust voor het oog, maar samen met het glas droge Crémant de Bourogne van 100% Pinot Noir met zijn harde mousse maakt het mij weer niet blij.
Vrijwel iedereen is het eens: de wijnen zijn prima, evenals de goed verzorgde gerechtjes, maar ze doen elkaar vaak geen goed. Een lunch als deze blijkt een heel leuke en leerzame ervaring om, samen met andere geïnteresseerden, een dergelijke variëteit aan smaken en combinaties te proeven en beoordelen. En een moeilijke!