De jaarlijkse overzichtsproeverij “Bottels & Producers” van Résidence Wijnen – Wijnkoperij De Gouden Ton is elke keer weer een feestje.  Andrea de Leeuw* nam voor Anne-Wies.NL de proef op de som.

“Bottles & Producers” bij Noble Kitchen

Ieder jaar vindt “Bottles & Producers” plaats op een nieuwe locatie. Dit jaar was dat bij Noble Kitchen, een geheel nieuw restaurant van patron cuisinier Edwin Kats. Na het onmiskenbare succes van restaurant Noble in ’s-Hertogenbosch, dat in 2016 werd bekroond met een Michelinster, werd het voor de chef tijd voor een geheel nieuwe uitdaging in Cromvoirt, gemeente Vught. We komen aan bij een futuristisch en modern gebouw. Alles klopt hier van buiten tot binnen, van het porselein tot het bestek en glaswerk. Alles in stijl en prachtig. Wat een mooie locatie voor deze proeverij!

Noble Kitchen foto Prisca Visser

Noble Kitchen (foto: Prisca Visser)

RESIDENCE Noble Kitchen foto- Pricilla Visser

Het sfeervolle interieur van Noble Kitchen (Foto: Prisca Visser)

Lageder, Alto Adige

Na registeren en ontvangst van het proefboek is het dringen bij de mousserende wijnen. We besluiten daarom in een andere ruimte met proeven te beginnen. Dat blijkt een goede keuze! Bij Helena Lageder proeven we prachtige wijnen uit Alto Adige. Inmiddels staat hier de 5e en 6e generatie wijnmakers aan het roer: Alois en Alois Clemens Lageder. Het draait hier om biologisch-dynamische landbouw, veel kennisoverdracht en samenwerkingen met wijnboeren in de omgeving.
We proeven de nieuwe jaargang Riff Pinot Grigio Venezie 2018. Een lekkere sappige witte wijn, culinair breed inzetbaar en een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Daarna proeven we de Pinot Bianco 2017, de Pinot Grigio 2017, de Chardonnay 2017 en de Fórra Manzoni Bianco Dolomiti 2016. De manzoni druif is een kruising van pinot bianco en riesling. Een beetje restzoet. Alle wijnen verfijnd en zo elegant.

Pieropan, Veneto

Door naar Pieropan en hun Soave Classico 2017. Ondanks het verdrietige, vroegtijdige overlijden van Leonildo zetten zijn vrouw Teresita en zonen Dario en Andrea het familiebedrijf vol overtuiging voort. Het is een strogele wijn met groenige hints. De smaak is vol met mooi fruit en een evenwichtige balans in de zuurgraad. Dit is de meest jonge Soave uit het assortiment. De wijn is een blend van 85% garganega en 15% trebbiano di soave. Heel blij worden we van de Ruberpan Valpolicella Superiore 2016, een blend van de regionale druiven corvina, corvinone, croatina en rondinella. Heerlijk bij antipasti en gebraden rundvlees. Delizioso! De Amarone della Valpolicella Garzon 2015 is nog jong maar belooft veel.

Pittacum, Bierzo

Wow factor bij Pittacum; eerst de Petit Pittacum 2017 (3 maanden gerijpt in eiken barriques) en daarna de Val de la Loba 2016 (12 maanden gerijpt op 1 jaar oude eiken vaten). Deze producent behoort sinds 2002 toe aan de Terras-Gaudagroep en produceert op eigentijdse wijze karaktervolle wijnen van de lokale druif mencia. In 1999 zijn 6 vrienden dit wijnbedrijf in Arganza gestart. Ze geloofden in het in onmin geraakt druivenras mencia en de kracht van de regio Bierzo, gelegen in het noord-westen van Spanje.

O Rosal, Rías Baixas

Vervolgens proeven we de witte wijnen van het toonaangevende wijnbedrijf Terras Gauda. O Rosal is een subregio van het Spaanse Rías Baixas. Deze prachtige streek ligt in het zuiden van Galicië, net boven Portugal. Het relatief koele klimaat met veel neerslag zorgt, in combinatie met de bodem van graniet en leisteen, voor veel mineraliteit en een goede zuurgraad. De druif albariño vormt samen met de lokale druiven caíño blanco en loureiro de topwijn O Rosal 2018. Daarnaast maakte men een wijn van 100% albariño, de Abadía de San Campio 2018. De La mar 2015 kende ik nog niet en is een soort omgekeerde O’Rosal Blanco. De La Mar is namelijk van 85% caíño blanco, aangevuld met 10% albariño en 5% loureiro. De druif geeft wijnen met een hoog alcoholpercentage.

Terras Gauda foto Prisca Visser

Terras-Gauda (foto: Prisca Visser)

Enate, Somontano

Hoe cool is het om van al deze wijnhuizen hun vertegenwoordiger te ontmoeten. Neem Laura Mayoral van Enate. Wat een geweldig aardige en professionele wijnvrouw! Zo enthousiast en vol passie over haar wijnen. Met plezier proeven we al haar wijnen. Van Chardonnay 234 2018 naar de houtgelagerde Chardonnay Fermentado Barrica 2016 en de Tempranillo Joven 2017 en om het af te toppen de Syrah – Shiraz 2012.

Enate foto Prisca Visser

foto: Prisca Visser

Premium Estates of Austria

Wijnvrouw Stefanie Lobner van Premium Estates of Austria vertegenwoordigt hier maar liefst 4 wijnhuizen; Weingut Loimer, Weingut Wieninger, Weingut Heinrich en Weingut Sattlerhof. Welke wijn valt op? De Wiener Gemischter Satz 2017 met 11 mogelijke druivenrassen waaronder riesling, grüner veltliner, zierfandler, muskateller, pinot blanc en pinot gris. Vol, fris wit met pit en elegantie. Laat de asperges maar komen!

Studio by Miraval

In 2011 kochten Brad Pitt en Angelina Jolie een leuk chateau in de Provence: het Franse wijnhuis Miraval. In 2014 is het stel hier dan ook getrouwd en in 2012 brachten ze samen hun eerste wijn uit. De flessen vlogen over de toonbank. Binnen vijf uur tijd waren maar liefst alle zesduizend flessen rosé uitverkocht. Brad en Angelina wonnen prijs na prijs met hun rosé. En nu komt het koppel met een verrassend vervolg: begin maart 2018 brengen ze namelijk de rosé genaamd Studio by Miraval op de markt. Hoewel het koppel al even uit elkaar is, lijkt een verkoop van hun Franse landgoed voorlopig dus nog niet aan de orde.

Riedel: kelk met lichteffect

Riedel was aanwezig met het hele assortiment glazen en een nieuw Riedel Performance glas. Dit glas is gemaakt van machinaal geblazen kristalglas. Het ontwerp is specifiek afgestemd op de drank die eruit gedronken wordt, zo komen smaak en geur optimaal tot hun recht. De Performance-serie is de eerste van Riedel die een kelk heeft met een lichteffect. Het optisch effect van deze glazen geeft een aantrekkelijk, visueel aspect, maar ook de kelk wordt vergroot. Hierdoor komt de smaak van de wijn nog beter tot zijn recht. Een bijzonder glas! Zou deze graag aan mijn collectie glazen toevoegen.

Riedel logo zwart

En dan nog even dit…

Er staan vandaag zoveel mooie wijnen en dito wijnhuizen op de proeftafels! Ik kan ze hier niet allemaal in de spotlights zetten. Graag noem ik nog de wijn Graue Freyheit 2016 van Heinrich; hun ‘Orange wine’, van 40% pinot gris, 40% chardonnay en 20% pinot blanc druiven van de Leithaberg kalkbodem. Modern gemaakt en16 maanden opgevoed op houten vaten.
Vee dank voor alle gastvrijheid en goede begeleiding! Ook veel dank aan de andere wijnmakers of vertegenwoordigers. Ik noem er nog een paar: Domaine des Baumard met Florent Baumard; voor Merlin Olivier Merlin, voor Famille Perrin Matthijs Grondhoud en Maxence Moutet, voor Terras Gauda Raquel Martínez Pérez, voor Quinta da Calçada André Estácio Pinto en voor Steenberg Kobie Lochner. En vele anderen!

RESIDENCE De Gouden Ton mensen. Foto Prisca Visser

Foto: Prisca Visser

Wat een goed georganiseerde, drukbezochte proeverij op een toplocatie. Veel jong publiek en enthousiaste medewerkers van Résidence Wijnen en Wijnkoperij De Gouden Ton.
Graag tot een volgende “Bottles & Producers”!

*Andrea de Leeuw is Registervinoloog® en in het bezit van de Sommelieroorkonde van de Wijnacademie Freelance beschikbaar voor wijnproeverijen, wijnadvies en als gastvrouw bij grote (wijn)evenementen. wijnstreken@ziggo.nl 06 22 23 62 08

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!

#andrea