De flessen staan klaar, het proeflokaal wordt opgepoetst en dan… Dit weekend is het zover: op 16-17-18 juli vindt het BOTTELFEEST 2021 van CHATEAU AMSTERDAM plaats. CHATEAU AMSTERDAM…. een heus wijnchâteau in Amsterdam-stad? Ik had er al veel over gehoord maar was er vorige week voor het eerst en werd bijgepraat door een enthousiaste Stijn Soolsma. 

In 2017 werden de eerste 6.000 flessen gebotteld in deze ‘Urban Winery’. Voordat het zover was had vader Jos Harrewijn wijnstage gelopen bij niet de minste winery: Alois Lageder in Alto Adige. Zoon Remy vond een geschikte hal om hun droom waar te maken: hun eigen wijnen maken in hartje Amsterdam.

Chateau Amsterdam 3 fotos

Samenwerkende wijnboeren

Maar wijn maken in de stad terwijl er in geen velden of wegen een druivenrank te bekennen is, hoe doe je dat? Je koopt je druiven in bij derden. En dat doen ze bij CHATEAU AMSTERDAM. De druiven worden ingekocht bij verschillende wijnboeren in Europa waar ze inmiddels een goed contact mee hebben. Samen wordt de manier van snoeien bepaald, het moment van oogsten en meer zaken die van belang zijn voor de kwaliteit van de druiven en daarmee de uiteindelijke wijnen.

Innoveren en experimenteren

De druiven worden direct na de oogst met gekoeld transport naar het CHATEAU vervoerd waar het productieproces van witte en rode wijn in werking wordt gezet. Vader Jos is de wijnmaker en wordt tegenwoordig bijgestaan door de Argentijnse wijnmaker en consultant Juan Ropeiro. Doordat de wijn op neutrale grond wordt gemaakt is dit de unieke kans om alle druivenrassen, landen en stijlen samen te brengen onder één dak. Dit stelt het CHATEAU in staat om te kunnen innoveren en experimenteren met nieuwe smaken en ervaringen. Zo proeven wij niet alleen een geweldige Franse Syrah (druiven van Domaine de Marotte), maar ook een blend van een Duitse Spätburgunder met een Italiaanse Montepulciano.

Chateau Amsterdam wijnen collage

Zero-waste

Circulair is een woord dat Stijn veel gebruikt en dat CHATEAU AMSTERDAM hoog in het vaandel heeft staan. Zo wordt de productie van de wijnen afgesloten volgens het zero-waste principe. Van restanten, zoals de schillen en pitjes, wordt in samenwerking met Oedipus een bier gebrouwen en met The Stillery een grappa gemaakt. Daarnaast maken ze ook hun eigen Piquette (over dit drankje lees je hier meer). Wat er dan nog overblijft, gaat het naar de lokale varkensboer van Buitengewone Varkens in Amsterdam-Noord.

Druiven verplaatsen, hoe duurzaam is dat?

Op de website van CHATEAU AMSTERDAM wordt het uitgelegd: “We gebruiken alleen biologische druiven voor de 80.000 flessen wijnen die we gaan produceren. In 1 fles wijn van 0,75 cl gaat 1,2 kilo aan druiven/fruit, in totaal kopen we dus 1,2 X 80.000 = 96.000 kg fruit. Dat is goed voor de gezamenlijke zorg van 20 hectare land. Door alleen biologisch fruit te kopen doen we volgens TruePrice aan 5x minder CO2 vervuiling (0,4 Kg CO2 /fles minder) dan een conventionele producent. Ons transport weegt daarentegen 2x zwaarder als bij een conventionele producent (0,05 Kg CO2 /fles meer). Als maatregel werken we aan efficiëntere en CO2-vriendelijkere logistieke oplossingen, andere verpakkingen dan de CO2-belastende ‘glazen fles met zware ziel’, en hebben we als policy: geen distributie /verkoop buiten de eigen landsgrenzen.”

Chateau Amsterdam proefruimte en trap

Het CHATEAU AMSTERDAM bottelfeest

Tijdens het Bottelfeest is de Moderne lijn voor het allereerst te proeven. 10 nieuwe wijnen, rood, wit en oranje, verdeeld over 20.000 flessen. “Elk op zijn/haar manier uniek en uitgesproken, gevormd door experiment en innovatie en vervaardigd door het gebruik van onconventionele technieken”.

Waan je op een Zuid-Europees dorpsfeest!

Voor €30 p.p. krijg je toegang, een CHATEAU goodiebag met een proefglas en de mogelijkheid om uitgebreid alle 10 de nieuwe wijnen te ontdekken. Je kunt er natuurlijk ook een heerlijk hapje eten bij bestellen. Met corona-maatregelen zoals 1,5 meter afstand en zitplaatsen wordt rekening gehouden. Bovendien is het bezoek gebonden aan tijdslots.

De tijden van het BOTTELFEEST 2021

  • Vrijdag 16 juli (17u tot 22u) in slots van 2 uur
  • Zaterdag 17 juli (17u tot 22u) in slots van 2 uur
  • Zondag 18 juli (14u tot 19u) in slots van 2 uur

Kaartjes en meer info  via deze link 

🍇🍴🍷Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!