Binnenkort vinden in Bordeaux weer de jaarlijkse ‘En Primeur’ proeverijen plaats. Wijnhandelaren, -journalisten en – critici, investeerders en andere professionals uit de wijnindustrie krijgen de mogelijkheid ter plekke de laatst geoogste vintage van diverse châteaux in Bordeaux te proeven. Waarom is dat? En hoe gaat dat in zijn werk?

La Place de Bordeaux

Bordeaux kent een bijzonder commercieel systeem. Bij de meeste geclassificeerde chateaux kun je als consument, en zelfs niet als winkelier of importeur, direct wijn inkopen. De wijnen worden verkocht aan een handelaar (négociant) die vervolgens de wijnen doorverkoopt aan importeurs, groot- en detailhandelaren. Een zogenaamde ‘courtier’, zie dat als een makelaar voor wijnen, treedt op als tussenpersoon tussen de wijnhuizen en de négociants.
Dit platform fungeert dus als een soort centrale marktplaats waar wijnhandelaren, makelaars en andere professionals uit de industrie Bordeaux-wijnen verhandelen, zowel primeur als gebotteld.

‘En Primeur’ proeverijen

De handel in gebottelde wijnen is overzichtelijk. Maar ‘en primeur’? Hoe gaat dat in zijn werk? Elk voorjaar openen chateaux in Bordeaux hun deuren om de wijn van hun laatste oogst te laten proeven. Dit jaar is dat dus de wijn uit 2023. Die wijn is nog lang niet ‘klaar’ en zit nog in het vat. Pas na zo’n 12-24 maanden zal de wijn worden gebotteld. Het proeven is een hele klus, zoals ik zelf eens heb mogen ervaren. De wijnen staan bol van de tannines en zijn nog erg gesloten. Paarse tanden en een ‘schrale’ mond aan het eind van de dag zijn het gevolg. Maar geoefende proevers kunnen nu al bepalen of de wijn een mooie toekomst tegemoet gaat en of het waard is de wijn dus nu al te reserveren.

AW en Jancis Bordeaux En Primeur

 

De fluctuerende ‘En Primeur’ prijzen

Bekende en minder bekende wijncritici publiceren hun oordeel. Denk daarbij aan wijncritici als de Robert Parkers en Jancis Robinsons van deze wereld. De chateaux luisteren naar alle oordelen, uiteraard ook naar die van de handelaren. In de loop van mei-juni bepalen ze daarmee de prijs van hun wijn en bieden een kleine hoeveelheid te koop aan. Dit heet de ‘eerste tranche’. Doorgaans is die prijs niet heel hoog omdat het chateaux hiermee aftast hoe de vraag is. Als de wijn heel gewild is wordt een volgende partij voor een hogere prijs aangeboden, de ‘tweede tranche’. Als de wijn echter niet goed wordt ontvangen kan de prijs iets naar beneden gaan. Het gaat hier dus steeds om ‘papieren’ transacties, want de wijn is nog altijd niet gebotteld.

Bordeaux en primeur

Allocatie

Van sommige prestigieuze chateaux zijn de wijnen zeer gewild. Als er veel vraag is naar een bepaalde wijn zal die mondjesmaat worden toegewezen aan reeds bestaande, goede en betrouwbare klanten. Voor handelaren is het dus noodzakelijke ook in minder goede jaren in te kopen bij de top-chateaux om zo hun allocatie niet te verliezen.

Haut Brion AW eigen

Voor- en nadelen van ‘En Primeur’ kopen

Als je wijnen ‘En Primeur’ koopt zijn de prijzen meestal het laagst. De chateaux zetten immers voorzichtig in. De koper is verzekerd van die lage prijs, die hij direct moet betalen. Voor het chateau is het een voordeel dat er direct contant geld beschikbaar is en men geen twee jaar hoeft te wachten tot de wijn gebotteld is. Een nadeel voor beide partijen is, dat er nog van alles kan gebeuren met de wijn. Hoewel dat doorgaans niet het geval is, kan de kwaliteit van de uiteindelijk gebottelde wijn tegenvallen.

Een ingewikkeld verhaal? Gelukkig kun je bij betrouwbare inkopers als bijvoorbeeld Best of Wines gewoon terecht voor de mooiste Bordeaux wijnen van een groot aantal chateaux en jaargangen. Én voor interessante prijzen die niet fluctueren.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. Best of Wines

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of  Facebook