Meer dan 70 Bordeaux wijnen staan op de proeftafels tijdens de Bordeaux proeverij van Crus & Domaines de France voor Les Grands Chais de France. Een masterclass wordt gegeven door Vittorio Frescobaldi, exportmanager Crus & Domaines de France. Andrea de Leeuw* is erbij voor ANNE-WIES.NL

Stipt op aanvangstijd kom ik binnen in de sfeervolle Buitenplaats Kameryck. Het is nog rustig. Ik word welkom geheten door Jeroen Terhorst, Account Manager Fine Wine Shops Grands Chais de France, en Vittorio Frescobaldi (Regional Export Manager van Crus & Domaines de France, Maison de Grands Vins à Bordeaux. In de verte zie ik Hubrecht Duijker, ‘vinpressionist’, en ik begroet hem. We praten over Bordeaux in het algemeen en de wijnen van Bordeaux vandaag aanwezig. Wat vooral opvalt zijn de zware flessen. Een blijk van kwaliteit? Of niet meer van deze tijd? Bij de masterclass later vraag ik ernaar en het blijkt dat er al rekening wordt gehouden met glaswerk: wanneer de reeds bestelde flessen gebruikt zijn zal worden overgestapt op lichtere flessen om de footprint te verkleinen.

Les Grands Chais de France 

Groupe GCF logoGroupe Grands Chais de France is geen kleine jongen. Het bedrijf, met het hoofdkantoor in Petersbach in de Elzas, heeft grote merken geïncorporeerd waaronder J.P. Chenet, Grand Sud, Calvet & Divine. Hun aanbod varieert per minuut: op tafel ligt een 27 pagina tellend excelsheet die continu wordt aangepast.

In 1979 creëerde Joseph Helfrich Les Grands Chais de France in de Elzas, zijn geboorteplaats, in het hart van Europa. Luisteren naar de markt, reageren, anticiperen op trends en dicht bij de klanten blijven, zijn de sleutels tot het succes van Les Grands Chais de France. Het bedrijf laat zich leiden door één enkel idee: om de merken en cru’s die hen zijn toevertrouwd met succes te blijven distribueren.

Joseph Helfrich zette zijn eerste stappen in Bordeaux in 1981, als een logische voortzetting van zijn verkoopopleiding, en dit stelde hem in staat om families, partners en vrienden uit alle vakgebieden te ontmoeten. In de loop der jaren hebben verschillende historische bedrijven zich bij de Les Grands Chais de France groep aangesloten. Joseph heeft bekwame teams opgebouwd om hem te ondersteunen. Zo heeft hij in 2007 Crus & Domaines de France opgericht, waarin al hun Bordeaux-activiteiten samenkwamen.

GCF Bordeaux wijnen compilatie ANNE-WIES.NL

Crus & Domaines de France

CDF Crus et Domaines FranceCrus et Domaines de France, al 5 generaties lang gevestigd in Bordeaux, is de Bordeaux-specialist voor Les Grands Chais de France Group. Crus et Domaines de France,  een belangrijke speler op de Bordeaux-markt, promoot de wijnen van de 15 Bordeaux-châteaux van de familie Helfrich, 500 hectare die de diversiteit van Bordeaux terroirs vertegenwoordigen. De groep Les Grands Chais de France vertrouwt op sterke internationale merken, gevestigd in Bordeaux sinds de 19e eeuw: Calvet, Louis Echenauer, Dulong, Alexis Lichine. Crus et Domaines de France bestaat uit een toegewijd team van 25 Bordeaux-specialisten. Crus et Domaines de France profiteert van de unieke distributie en logistiek van GCF en exporteert grote Bordeaux-wijnen uit haar portfolio naar meer dan 173 verschillende landen.

GCF masterclass Bordeaux ANNE-WIES.NL

Crus & Domaines de France, de proeverij

De masterclass van Vittorio Frescobaldi gaat beginnen. Na zijn studie ‘Master of Business and Science in Vineyard and Winery Management’ aan de universiteit van Bordeaux volgde hij een stage bij het bekende wijnhuis Chateau Latour. Bij Crus & Domaines de France vertegenwoordigt hij met kennis van zaken en veel enthousiasme onder meer de Benelux, Denemarken en Zwitserland. Hij vertelt over Les Grands Chais de France en Crus & Domaines de France en we proeven de volgende wijnen.

GCF wijnen masterclass

 • Château Saint Robert Poncet Deville, 2021
  Graves Blanc AOP
  90% sauvignon blanc en 10% semillon
 • Château Saint Robert, 2019
  Graves Rouge AOP
  67% merlot en 33% cabernet sauvigonon
 • Château Lestage Simon, 2018
  Haut-Médic AOP
  80% merlot, 15% cabernet sauvignon en 5% petit verdot
 • Donjon de Lamargue, 2015
  Haut-Médoc AOP
  60% merlot en 40% cabernet sauvignon
 • Château Faizeau, 2019
  Montagne Saint Emilion AOP
  95% merlot en 5% cabernet franc
 • Château Cantin, 2019
  Saint Emilion Grands Cru AOP
  90% merlot en 10% cabernet franc

De proeverij blijkt een mooie gelegenheid om Bordeauxwijnen in verschillend prijsklassen en -kwaliteiten te proeven.Wat opvalt is dat alle wijnen kwalitatief goed zijn en dat de latere jaargangen behoorlijk hoge alcoholpercentages hebben. Dat laatste waarschijnlijk als gevolg van “global warming”. (Wil je mijn proefnotities? Stuur een email naar wijnstreken.eu)

2015 was in Bordeaux een warm jaar, waarin de wijnen ‘velvet tannins’ vertonen.
2018 een goed jaar, met een lage productie als gevolg van meeldauw.
2019 was een goed jaar voor de rode wijnen
2021 was een goed jaar voor de witte wijnen, te heet voor rood.

Grands Chais de France breidt uit

Deze middag in Kamerik draait het om de Bordeauxwijnen in het portfolio van Les Grands Chais de France. Dit familiebedrijf is echter niet alleen interessant om de Bordeauxwijnen maar tevens om  de wijnen uit andere belangrijkste wijnregio’s van Frankrijk: van de Elzas tot de Languedoc, van Bordeaux tot de Jura en van de Bourgogne tot de Loire-vallei. En zij blijven niet bij Frankrijk alleen: inmiddels zijn er onder meer wineries uit Hongarije en zelfs Chili aan hun portefeuille toegevoegd.

www.groupegcf.com

www.crusetdomainesdefrance.com

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Registervinoloog® Andrea de Leeuw bezit de Sommelieroorkonde, is wijndocent bij  Wijnstreken en het Wijninstituut en freelance beschikbaar voor wijnproeverijen en -advies. Check wijnstreken.eu. Lees hier de artikelen van Andrea

#andrea