Een nieuw boek is gearriveerd: Boergondisch. Je leest het goed: niet Bourgondisch, maar Boergondisch. Een heerlijk kook- en leesboek geschreven door Eva Posthuma – de Boer.  Een boek vol recepten en herinneringen aan haar jeugd in de Bourgogne, waar ze met haar familie de vakanties doorbracht.

Vakanties in een eeuwenoude boerderij. “De stilte vol getjirp en gekwaak, de slaap diep en vervuld van dromen, alle geuren en smaken sensationeel. Ik bouwde hutten, rolde in slaapzakken van heuvels, sprong slootje, zocht goud in de beek, verslond boeken in de hangmat. Tussen al die gelukzalige bezigheden door vond het eigenlijke geluk plaats: het eten. Tomaten met zelfgemaakte mayonaise op krakend vers stokbrood. Fluweelzachte potage van wortels en prei. Broodjes Papa…”

Eva Boergondisch boek

Bourgogne met een groene draai

Nu is het huis van Eva en haar man en brengt ze er een deel van het jaar en vakanties met familie en vrienden door. En dan wordt er natuurlijk ook gegeten. In de klassieke Bourgondische keuken draait het vooral om vlees en groenten krijgen de rol van figurant. Dat zette Eva aan het denken, ze wilde er een ‘groene draai’ aan geven. Dus ging ze op onderzoek uit, proefde legio gerechten, bezocht winkels en boerderijen en…. daar is dan nu HET boek: BOERGONDISCH!

Tartaar Eva Boergondisch

Vier seizoenen in de Bourgogne

Een kookboek vol klassieke gerechten uit de Bourgogne met een groene ‘EVA-schwung’ gelardeerd met herinneringen aan haar jeugd. Allemaal per seizoen gerangschikt. Recepten als Bloemkoolgnocchi met camembert en truffel, Pain d’Epices, Flageolets á la Dijonnaise en Panna Cotta met Crème de Cassis vonden een plaatsje in dit boek. Maar ook een klassieke kalfssteak tartaar naast een zomergroententartaar, zelfgemaakte mosterd, mayonaise en de home-made frites die daar zo lekker bij zijn.

Weet jij waarom het Franse stokbrood zo anders smaakt dan veel Nederlandse exemplaren? Ooit gehoord van ‘pissenlit’ in een salade? Wat is dat laagje in de Morbier kaas? Dat weet je allemaal na het lezen van dit boek.

mayo maken eva Boergondisch

En de wijnen erbij?

Bij veel van de gerechten wordt een wijnadvies gegeven Haarlems Wijnkoperij Okhuysen. Achterin het boek kun je een link scannen naar de website waar alle adviezen terug te vinden. Ook achterin een register waarin alle recepten op alfabetische volgorde (op voornaamste ingrediënt) terug te vinden zijn, voorzien van een aanduiding of ze veganistisch dan wel vegetarisch zijn.

Een en ander is gelardeerd met prachtige, sfeervolle smaakmakende foto’s
van de hand van Rein Ho en Eddy Posthuma de Boer.

Koop dit boek via www.dekeukenkast.nl

of via…

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook