De jaarlijkse Cum Laude verkiezing is voor Nederlandse boeren die zelf kaas maken van melk van hun eigen veestapel een heel spannend evenement. Tijdens deze keuring  kiezen professionele keurmeesters en een team van smaakdeskundigen immers de allerlekkerste boerenkaas van Nederland! De proeverij vindt plaats in Fort Wierickerschans, een rijksmonument dat, heel toepasselijk, midden in het ‘Groene Hart’ ligt. De technische jury trapt af.

picstitch fort

De kazen: snuffelen, voelen en proeven

Onder de deskundige leiding van arbiter Gea van der Puijl (www.zuiveladvies.nl) wordt eerst door de aanwezige keurmeesters tezamen de norm bepaald waaraan een kaas moet voldoen om goedgekeurd te worden. De keurmeesters steken hun mening niet onder stoelen of banken en de discussies zijn niet van de lucht. Ze zijn serieus met hun taak bezig.

picstitch keuren samen

 De technische kaaskeuring

Vervolgens nemen twee keurmeesters samen met een ‘schrijver’ die de punten noteert  plaats bij een tafel  waarop een groot aantal boerenkazen is uitgestald. Er zijn boerenkazen te proeven van allerlei leeftijden en formaten. Eerst wordt gekeken naar het uiterlijk van de kaas. Is hij gaaf, niet beschadigd? Er wordt op geklopt want een geoefende keurmeester kan al aan de klank horen of de kaas bijvoorbeeld gaten of scheuren heeft. Dan boort een van keurmeesters met een speciale kaasboor een stukje uit de kaas. Daar wordt aan geroken, gevoeld en tenslotte geproefd. Vervolgens snijdt men de kaas doormidden en het bekijken, ruiken en proeven wordt herhaald. Wanneer beide keurmeesters het eens zijn noteert de schrijver de punten en is het de beurt aan de volgende kaas.

picstitch keuren per 2

Nog even spannend

Voordat de prijzen kunnen worden uitgereikt tijdens de feestelijke bijeenkomst op 3 april worden de door de technische keurmeesters goedgekeurde kazen nogmaals onder de loep genomen. Dit keer  door de teams van smaakdeskundigen.  Deze jurering  vindt morgen plaats. Ik mag daaraan meedoen, dus …. wordt vervolgd!

(Meer over de Cum Laude keuring op www.boerderijzuivel.nl)

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook