Vandaag is het de beurt aan de smaakdeskundigen om de kazen te jureren die de technische keurmeesters gisteren voor ons hadden geselecteerd. Een bont gezelschap van culinair journalisten, restaurateurs, kaasspecialisten en andere ondernemers.

Boerenkaas Cum Laude, welkom

De organiserende dames Marijke Booij (kaasboerderijbooij.nl), Atie van Olst (boerderijzuivel.nl), Gea van der Puijl (zuiveladvies.nl) en Lidia van Leeuwen (kaasboerderijdevierhuizen.nl) wachten ons op met een kop koffie waarna we al snel aan de slag gaan. We zijn ingedeeld in teams met voor elk team een  ‘schrijver’ die de punten bijhoudt en de opmerkingen van de proevers noteert. Elke boer/boerin die de kazen heeft ingezonden is daar natuurlijk benieuwd naar. Gea vertelt hoe de dag er uit gaat zien en legt uit wat precies van ons wordt verwacht. Kaasdraadje, kaasschaaf, boor, water en crackers staan klaar. We kunnen beginnen.

picstitchwelkom

Kazen met een verhaal

Zelf ben ik, op eigen verzoek,  ingedeeld in de categorie: ‘kazen met een verhaal’. Deze categorie is, in tegenstelling tot de diverse categorieën Goudse Boerenkaas niet van tevoren door de keurmeesters gekeurd. Wij zijn met vier juryleden en een schrijver en hebben 22 kazen in het vooruitzicht. We proeven verse kazen, jonge en oude kazen. Kazen met basilicum, daslook, fenegriek, zeekraal en, nog nooit geproefd: komkommer! We proeven kazen van koe- geiten- en schapenmelk. Ja zelfs wordt ons een kaas in het vooruitzicht gesteld van… bokkenmelk! (1 april?)

kazen

Het verhaal achter de kazen

Naast het proeven van de kazen verdiepen  we ons in het verhaal achter de kazen. Bij sommige kazen gaat het verhaal over traditie, bij andere over vernieuwing en bij weer andere over biodiversiteit. Hoewel niet altijd helemaal op een lijn komen onze persoonlijke uitslagen toch steeds heel dicht bij elkaar. Na een uurtje of vier komen we uiteindelijk tot een gezamenlijke winnaar. Het is een nek-aan-nek-race geworden wie nummer een, twee of drie wordt.  Wie is de winnaar? Dat blijft nog even geheim. Donderdag wordt dat bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomt, ook in het mooie Fort Wiercikerschans.

Tot dan!

picstitch mensen

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook