Boeren Goudse Oplegkaas (BGO)  is een unieke kaas. Het is een ECHTE boerenkaas, want hij wordt in het eigen boerenbedrijf gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde melk.  Daardoor blijven alle waardevolle elementen die zorgen voor smaak en diversiteit bewaard. Maar dat is nog niet alles, het verhaal achter deze heerlijke kaas gaat veel verder! 

Boeren Goudse Oplegkaas, een unieke kaas

De Boeren Goudse Oplegkaas wordt nog slechts op twee (!) boerderijen in het Groene Hart gemaakt: door familie Captein in Zoeterwoude en familie van der Poel in Rijpwetering. Alleen in de zomer, als de koeien dag en nacht buiten staan, maken zij de enige echte Boeren Goudse Oplegkaas. Deze kaas wordt gemaakt van de avond- en ochtendmelk van melk van de eigen veestapel. Er wordt volgens eeuwenoude traditie gebruikt gemaakt van houten vaten en linnen doeken. De Boeren Goudse Oplegkaas weegt rond de twintig kilo en kan wel tot vier jaar rijpen. Deze langzame rijping zorgt voor het ontstaan van zijn onvergelijkbare, volle en complexe smaak.

BGO vat en doek en hand HW

Boeren Goudse Oplegkaas, de traditie

Al sinds de Middeleeuwen maken de boeren uit het gebied rondom Gouda boerenkaas, een belangrijk product. Vroeger werden de kazen verhandel via de Goudse Waag. In de zomer kun je als toerist nog genieten van het spel van handelen en de welbekende kaasdragers hun werk zien doen. Er zijn in Nederland helaas nog maar weinig boerenkaas makers over. Door de regelgeving, waardoor de productiekosten steeds hoger worden, de concurrentie met de goedkope fabriekskazen en de stadsuitbreiding stoppen steeds meer boeren met het kaasmaken. Daarmee verdwijnen ook de kennis en het vakmanschap van het kaasmaken.

Boeren Goudse Oplegkaas en Slow Food

Onlangs werd het ambacht BOERENKAAS MAKEN geplaatst op de lijst van Immaterieel Erfgoed van Unesco. Ook Slow Food, een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem, werkt aan het behoud van de traditie van boerenkaas maken. Daarom heeft ‘Slow Food Foundation for Biodiversity’ deze kaas opgenomen in de Ark van de Smaak, een lijst van inmiddels 4573 traditionele ambachtelijke producten verspreid over de hele wereld die dreigen te verdwijnen. Voor de Boeren Goudse Oplegkaas is door Slow Food Nederland een ‘Presidium‘ gevormd. In het Presidium project werkt Slow Food wereldwijd samen met kleinschalige producenten van kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen. Door deze samenwerking van en met de boeren waarborgen zij onderling de kwaliteit van de producten, beschermen ze het landschap en helpen elkaar de productiemethoden te verbeteren. Het Presidium wordt gecoördineerd en ondersteund door vrijwilligers van Slow Food. Een eeuwenoud ambachtelijk product met een onvergetelijke smaak blijft op deze manier bewaard voor ons en onze kinderen

“De smaak van Boeren Goudse Oplegkaas wordt bepaald door de tradities op de boerderij, de weilanden waarop de koeien grazen, het vakmanschap van de melkers en het vakman en -vrouwschap van het kaasmaken. Al generaties lang”.

Boeren Goudse Oplegkaas

Rijpen van Boeren Goudse Oplegkaas, een vak

De Boeren Goudse Oplegkaas heeft lange tijd nodig om te rijpen. Dat rijpen gebeurt niet bij de boeren, maar bij twee kaashandelaren/affineurs: Arie Blok van Blokkaashandel BV in Woerden en Kees Remijn van Remijn Kaashandel in Kerkdriel. Voor affinage van boerenkaas is veel vakmanschap nodig. Iedere kaas is immers anders en iedere boer werkt anders. De Kaas komt na ongeveer 20 dagen bij het pakhuis aan. Daar rijpt de kaas tussen 13 en 15 graden met een luchtvochtigheid van 82-86%. De affineurs kijken, ruiken en luisteren naar de kaas. Door de jarenlange relatie met hun kaasmakers kennen de affineurs de kazen door en door.

“Het is nooit saai om samen te werken met de kaasmakers. Het is elke dag weer spannend hoe de kaas rijpt maar zeker ook hoe de detailhandel en horeca de kazen uiteindelijk verkopen”.

Welke wijn is lekker bij Boeren Goudse Oplegkaas?

Tijdens CHEESE, een tweejaarlijks kaasfestival in Italië, proefden we hem met een Barolo en dat was beslist een feestje! Maar ook een andere wijn van de nebbiolo druif past goed. Of probeer er een niet te zware Merlot bij. Liever geen wijn? Geniet dan van de Boeren Goudse Oplegkaas met een glas milde whisky of tawny port.

LINKS:

Voor een verslag van een bezoek aan de kaasboerderij van de familie Van der Poel klik je hier 

Klik hier voor de website van de Boeren Goudse Oplegkaas

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!