De  Bond van Boerderij-Zuivelbedreiders (BBZ) bestaat 100 jaar en dat wordt gevierd op Europees niveau. Op vrijdag 7 november vond het jaarlijkse congres van het FACEnetwork plaats in Nederland. In, hoe toepasselijk, kaasstad Gouda. Kaasmakers, groothandelaren, onderzoekers, marketeers… uit heel Europa komen ze vandaag bijeen en wel in het prachtige nieuwe Huis van de Stad om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen.

IMG_9802

Het programma is boeiend

Irene van de Voort voorzitter van de BBZ, opent het congres, vertelt kort over het ontstaan van de BBZ, bedankt de stad Gouda voor de gastvrijheid en stelt dagvoorzitter Barbara Hart voor. Op haar beurt introduceert Barbara Herman Versteijlen, directeur Agrarische Marketen in de Europese commissie, die een uiteenzetting geeft over de ontwikkeling van de marktprijzen voor melk op Europees niveau. Die vertoont tussen 2000 en 2014 gestaag een stijgende lijn ondanks de dip van 2009.

Financiering van zuivelbedrijven

Jan van Beekhuizen, Sector Manager Food & Agri van Rabobank Nederland vertelt over financiering van zuivelbedrijven. Hij benadrukt het belang van financieel bewustzijn van zuivelbereiders en geeft manieren aan om investeringen te financieren, waarna hij aangeeft dat ook de Rabobank met zijn tijd meegaat: “Traditionele en alternatieve financiering versterken elkaar. We zoeken elkaar steeds meer op in netwerken”.

Crowdfunding

Over alternatieve financiering vertelt zuivelbereider Bart Lubbers. Door middel van crowdfunding en in samenwerking met een lokale energie coöperatie en de provincie heeft hij 200 zonnepanelen op zijn dak gerealiseerd. Naast dat deze groene energie genoeg is voor de helft van de totale energiebehoefte van zijn bedrijf heeft dat hem veel positieve aandacht opgeleverd én nieuwe klanten.

FACEnetwork

Dan is het woord aan de Fransman Frédéric Blanchard, voorzitter van het FACEnetwork. Het netwerk van zelf zuivelbereidende boeren is gestart in 2009 maar in 2013 officieel opgericht. Begonnen met drie zijn nu veertien Europese landen deelnemer. Er zijn verschillende werkgroepen actief binnen het netwerk zoals de Hygiëne-, de Marketing- en Technologiewerkgroep. Frédéric benadrukt dat het, ondanks gebrek aan tijd (boeren werken hard!) en verschillen in cultuur en taal (“my English is getting better!) heel belangrijk is dat kleine zuivelbedrijven samenwerken binnen Europa en roept een ieder dan ook op zich aan te sluiten.

Dank

Een Engelse zuivelbereider neemt het woord en bedankt met verve Frédéric en alle vrijwilligers van FACEnetwork die zich belangeloos en met succes al jaren hebben ingezet voor de organisatie. Een luid applaus en een blozende Frédéric zijn het gevolg. Dan neemt weer een andere zuivelbereider (uit Frankrijk?) het woord om de BBZ te feliciteren met het 100-jarig bestaan. “FACEnetwork is nog een baby, BBZ al ruim volwassen”. (Hoe de overige aanwezigen zijn woorden vertolkt kregen via hun headset weet ik niet, maar deze is van mij).

Logo_BBZ_100jaar1

Authenticiteit en waar gaat dat heen?

Na een korte pauze spreekt Saskia van Ruth van het RIKILT Wageningen over het analytisch ontrafelen van eigenheid en echtheid van boerenkaas. De zogenaamde PTR/MS fingerprint, waarbij men groepen vergelijkt, is hiertoe een veelbelovende techniek. Wilco Meijer van CSK Food Enrichment sluit het deel voor de lunchpauze af met een boeiend verhaal over stremmen, enzymen, startculturen en bacteriën.

Melk of wijn?

En dan…. de lunch. En wát voor en lunch! Met kaas natuurlijk. Véél kaas. De heer Herman Versteijlen opent het buffet met de mededeling dat dit waarschijnlijk de eerste editie is van het jaarlijkse congres waarbij, naast wijn, melk wordt geschonken. Hij proost met een beker karnemelk en wenst een ieder een smakelijk eten. Nou, dat lukt zeker. Het prachtige kaasbuffet, gecreëerd onder de kundige leiding van Wil Leppers, ziet er prachtig uit! Naast mooie kazen uit Nederland zoals onder andere de Boeren Goudse Oplegkaas, Tynjetaler, Wilde Weidekaas en Skeapsrond zijn de tafels gevuld met kazen die de diverse deelnemers hebben meegebracht. Zo zijn er kazen uit Frankrijk, Spanje, Ierland, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Finland, Noorwegen, Polen en Bulgarije. Genieten  met een grote ‘G’ dus.

IMG_9865

Vlnr: Herman Versteijlen, Europese Commissie, Irene van de Voort, voorzitter BBZ en Atie van Ost, Time Solutions, de communicatieparter voor dit congres.

IMG_9868

Willem Groot Wassink, secretaris van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders en Herman Versteijen, Europese Commissie. Proosten met karnemelk!

IMG_9846

Het kaasbuffet, gecreëerd o.l.v. Wil Leppers, Cheese of Course, ziet er watertandend lekker uit!

Over zuivel en gezondheid

Na de lunch hebben zelfs de mediterrane gasten het aanvankelijk even moeilijk. De wijnen van Wijnen van ’t Fort waren goed bevallen maar een siësta zit er niet in. Sabita Soedamah-Mutho van het Wageningen Universiteits & Researchcentrum snijdt een onderwerp aan waar wij allemaal toch wel een beetje van geschrokken waren toen dat onlangs in het nieuw kwam: melk zou slecht zijn voor de gezondheid en zelfs soms tot een voortijdige dood kunnen leiden. Zij weerlegt dat met de uitslagen van een onderzoek dat zij samen met Harvard Universitiet en de Universiteit in Californië  in 2011 afrondde. Bij het drinken van 0-700 ml melk per dag is er geen relatie gevonden met hart- en vaatziekten, noch met hoge bloeddruk. Op de vraag of het verschil zou uitmaken of koe- of geitenmelk was gebruikt antwoordt Sabita dat dat niet is getest. ‘Interessant’ noemt zij het wel.

Over bacteriën en rauwe melk

Na een uiteenzetting van Erwin Zoetendal, Universitair docent aan het Wageningen Universiteit & Researchcentrum over het belang van micro-organismen voor mens en dier vertelt Joost van Neerven van Friesland Campina en buitengewoon hoogleraar Mucosale Immuniteit aan Wageningen Universiteit  over de nieuwe ontwikkelingen betreffende melk en immuniteit.

Het was een geslaagde dag. Lessen zijn geleerd, contacten gelegd en vriendschappen verstevigd. BZZ: op naar de volgende 100 en ik zeg: FACE: doe  hen na!

picstitch

Rechtsboven moeder en zoon kaasmakers van Mare Nostrum uit Andalusië, Spanje, met hun zachte rauwmelkse kaas met algen uit de baai van Cadiz! Linksonder de van oorsprong Nederlandse, maar in Ierland woonachtige kaasmaakster Marion Roeleveld van Killeencheese met haar bijzonder lekkere geitencheddar!

Deze dag is mede mogelijk gemaakt door Time Solutions, waar ook uitgebreidere informatie beschikbaar is over het congres en de kazen/kaasmakers.