In “Wijnroutes Nederland & België: ontdek de mooiste wijnstreken van de lage landen” neemt Barbara Haverkamp je mee op een wijnreis waarvoor je niet ver hoeft te reizen. Er is immers zoveel moois te ontdekken in ons eigen Nederland! En bij onze zuiderburen.

Ken je dat? Als je op vakantie bent vind je altijd wel een wijnbedrijf waar je even rond kunt neuzen en de wijnen van de streek proeven. Dat was ook het geval bij Barbara Haverkamp. Toen door de Covid-maatregelen buitenlandse reizen maken lastig werd ontdekte ze dat er in  Nederland ook overal wijngaarden en wijnhuizen zijn die een bezoek meer dan waard zijn. Eén bezoek smaakte naar meer en uiteindelijk bezocht zij tal van wijnbedrijven in Nederland en België en, enthousiast als zij was, publiceerde er zelfs dit boek over.

Over druivenrassen, BOB’s en meer

Voordat Barbara je meeneemt op haar wijnroutes door Nederland en België legt ze een en ander uit over de Nederlandse wijnbouw. Hier staan immers veel andere druivenrassen aangeplant dan in bijvoorbeeld Italië en Frankrijk. Je ziet in Nederland en België veel nieuwe druivenrassen, oftewel hybriden, aangeplant. Wat zijn dat eigenlijk? En wat is het verschil tussen nieuwe en klassieke druivenrassen? En is er een verschil tussen de wijnbouw in Nederland en België? En, zoals in heel Europa, zijn er ook in Nederland en België beschermde herkomstbenamingen voor wijn zoals een BGA en een BOB. Wat betekent dat? En welke BOB’s zijn er allemaal? Na het lezen van deze intro weet je het allemaal.

Wijnroutes Nederland Belgie compilatie wijnmakers

Vlnr: Arina van Leenen, Betuws Wijndomein, foto Patrick van der Sande / Barbara Haverkamp, foto Marijn de Wijs / Adam Colonjes, biologische wijngaard Colonjes/ Karel Henckens, Wijndomein Aldeneyck

Tientallen bekende en minder bekende wijnbedrijven in Nederland en België komen in het boek uitgebreid aan bod.  Verhalen over en interviews met de wijnmakers en de wijnmakende families waarin veel aandacht voor de druivenrassen, biodiversiteit en klimaatveranderingen. Maar ook andere zaken komen voorbij. Zo word je ook getipt over de leukste wijnfeesten, over sfeervolle diners tussen de wijnranken en meer.

Wijnroutes door Nederland en België

De wijnroute begint in het het noorden (met onder meer Wijngaard De Frysling) en gaat via het oosten van Nederland (met o.a. de Reestlandhoeve en het Betuws Wijndomein) naar midden-Nederland (o.a. de Breede Beek) en Zeeland (o.a. De Kleine Schorre). Daarna worden Noord-Brabant en Limburg aangedaan, waar de meeste wijnbedrijven zich bevinden. Denk aan bijvoorbeeld Wijngaard Dassemus, de Apostelhoeve en St. Martinus. Dan wordt de grens overgestoken naar het Belgisch deel van Limburg waar onder meer  Aldeneyck en Schorpion worden aangedaan. De wijnroute wordt vervolgd in de regio’s Antwerpen en het Hageland. Ook leuk: in het laatste hoofdstuk komen enkele stadswijngaarden en urban wineries aan bod.

Nederlandse wijnroutes compilatie vierkant

Met de klok mee, linksboven wijngaarden van De Kleine Schorre – Wijndomein Valke Vleug (foto Catherine Vereecke) – Druivenpluk bij De Reestlandhoeve (foto: Bertil van Wieren) – Wijnkasteel Genoels-Elderen – Midden: Barbara Haverkamp (foto: Marijn de Wijs)

Extra het vermelden waard: het boek is doorspekt met prachtige foto’s van de wijngaarden, wijnhuizen en enthousiaste wijnmakers.

Ambassadeurs van Nederlandse en Belgische wijn

Ook heel leuk zijn de verhalen van de ‘Ambassadeurs van Nederlandse en Belgische wijn‘ die je verspreid door het boek tegenkomt en waarin zij vertellen waarom zij de wijnen uit de ‘Lage Landen‘ zo hoog in het vaandel hebben staan. Je kent ze waarschijnlijk wel: top-sommeliers Jan-Jaap Altenburg (Maeve, Utrecht), Max van Bockel (RIJKS®, Amsterdam), Tom Leven (Hof van Cleve, Kruishoutem) en Yanick Dehandschutter (Sir Kwinten, nabij Brussel)) de Limburgse Weinakademiker Cecile Lormans-Giebels en de in 2018 tot Belgische Wine Lady of the Year verkozen Kristel Balcaen.

Tot slot achterin het boek een handige wijnwoordenlijst (want wat is chaptaliseren, botrytis, een holistische wijngaard??) en een register waarin je makkelijk het onderwerp kunt vinden waar je speciale interesse naar uitgaat.

Kortom: een dikke aanrader dit boek voor iedereen met interesse in en liefde voor
de wijnen van de Lage Landen.

 

Credits uitgelichte foto Barbara Haverkamp: Marijn de Wijs

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
en/of
volg Anne-Wies op InstagramLinkedIn of Facebook