Een perslunch in het Amsterdamse restaurant De Kas met een proeverij van de wijnen van Bodega Argento, dat klinkt goed.
Restaurant de Kas heeft namelijk 1 gewone en 1 groene Michelin ster. Deze laatste ster is vanwege het duurzame karakter van het restaurant. Dit past uitstekend bij de filosofie van Bodega Argento, dat het grootste biologische en duurzaamste wijnhuis van Argentinië is, dat ook nog eens volledig Fair Trade gecertificeerd is. Caroline Cocheret* is erbij voor ANNE-WIES.NL

Bij binnenkomst bij restaurant De Kas worden we ontvangen door Gustavo Crespo van Bodega Argento met een aangenaam glas rosé; de enige wijn van Argento die we vandaag proeven die niet in Nederland te koop is. De naam van de winery, Argento, betekent zilver, maar verwijst ook naar iets dat typisch Argentijns is.

Argento, volledig biologisch

Argento maakt deel uit van Grupo Avinea, een Argentijns initiatief dat als doelstelling heeft wijnen te maken met een puur fruit en expressie van het terroir waarvoor de druiven op een biologische en duurzame wijze worden verbouwd. Het is de grootste – gecertificeerde – producent van volledig biologische wijn in Argentinië. Er vallen inmiddels 7 merken onder Avinea en die worden verkocht in niet minder dan 50 landen wereldwijd. Argento bevindt zich ten zuiden van Mendoza City en heeft bijna 232 ha aan wijngaarden, waarvan 192 ha is beplant met malbec. De overige aanplant bestaat uit cabernet franc, cabernet sauvignon, petit verdot, syrah, pinot gris en chardonnay. De wijngaarden liggen op 1100 tot 1200 meter hoogte en er worden ongeveer 6 miljoen flessen per jaar geproduceerd.

Alto Agrelo Vineyard

Alto Agrelo Vineyard

Respect voor de natuur

Er wordt in de wijngaarden met respect voor de natuur gewerkt. Zo zijn er tussen de rijen wijnranken diverse soorten bloemen en gewassen aangeplant voor meer biodiversiteit en worden insecten op natuurlijke manier bestreden. Dit initiatief wordt MatrizViva genoemd en is ontwikkeld voor meer begrip van levende organismen, water, bodem en het milieu, en voor een gezond ecosysteem. Het bedrijf heeft vijf verschillende wijngaarden en er worden dus ook ‘single vineyard’ wijnen gemaakt.

Bodega Argento.Luján de Cuyo, Mendoza, Argentina. ©2020 26/11/2020.

Bodega Argento. Luján de Cuyo, Mendoza, Argentina. ©2020 26/11/2020.

Na de uitleg over het bedrijf en de filosofie krijgen we via een livestream contact met Juan Pablo Murcia, de hoofd-wijnmaker, en Cecilia Acosta, de wijngaardmanager. Zij laten ons de wijngaarden zien en geven uitleg over hun visie op wijnbouw. Het doel is om de Argentijnse wijnbouw op een duurzame manier te leiden, met respect voor het milieu.

Argento wijnen in De Kas, de lunch

We proeven alle wijnen die Argento produceert, en ook tijdens de lunch worden Argento wijnen geserveerd. Mijn proefnotities vind je onderaan dit artikel. Restaurant de Kas is een Amsterdams fine dining restaurant met mediterrane gerechten van ter plaatse gekweekte biologische ingrediënten. We zitten tijdens de lunch letterlijk in de kas, tussen allerlei verschillende groenten en kruiden. Heel bijzonder! En dat zijn de gerechten ook, zo zal blijken.

Argento bij de kas rosé en gerechtjes

We beginnen de lunch met een aantal amuses: een gevuld rolletje van rode kool met sesamvinaigrette, pappadum met pompoen en rode kool in een dipsaus.

De eerste gang bestaat uit Hamachi met koolrabi, komkommer en mierikswortel. Een verfijnd en heel fris gerechtje, alleen wordt de erbij geschonken White Malbec (een witte wijn van blauwe druiven) een beetje stroef en bitter. Ik probeer ook de rosé en dat blijkt een betere combinatie.

De tweede gang, knolselderij met mosterd, peer, shiso en chinata, wordt begeleid door de Single Vineyard Agrelo Cabernet Franc. Met name door de rijke smaak van de chinata (gerookte paprika) sluit het gerecht mooi aan bij de volle, krachtige Cabernet Franc.

De derde gang bestaat uit bloemkool met zwarte knoflook, trompette de mort en cêpes. Hierbij worden twee wijnen van malbec geserveerd: de Single Vineyard Altamira Malbec en de Single Block Malbec. Het gerecht is warm, aards, kruidig en heel gelaagd en past prima bij de rijpe tannines, het zwarte fruit en de lichte kruidigheid van de Malbec’s. Heerlijke combinatie.

Ik kan concluderen dat de wijnen van Bodega Argento allemaal zeer goed gemaakte wijnen zijn, met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en dat de meer complexe wijnen ook heel goed gastronomisch inzetbaar zijn. Bovendien past Argento’s visie op en respect voor natuur, milieu en duurzaamheid heel goed bij het huidige tijdsbeeld.

Argento bij de Kas de wijnen

Argento, de geproefde wijnen:

  1. Argento rosé, 60% Malbec, Syrah en Pinot Gris, 2022. Fris, heel droog, goed in balans, iets kruidig, aangenaam bittertje in de afdronk (niet verkrijgbaar in Nederland).
  2. Argento Estate Pinot Grigio, 2022. Licht, citrus, fris, mineraal, zuiver, mooi bitterje (€ 6,59).
  3. Argento White Malbec, 2022. Blanc de noir, zachte persing, heel bloemig, fruitig en sappig (€ 9,29).
  4. Argento Chardonnay, 2021. Met lichte houtrijping, geen malo, daardoor mooi fris, voldoende lengte (€ 7,95).
  5. Argento Estate, Malbec, 2021. 3 maanden hout, paarsrood, zachte tannines, gemaakt op het fruit, warm, rijp fruit maar frisse zuren (€ 9,98).
  6. Artesano de Argento, Malbec en Cabernet Franc, 2021. Drie maanden rijping, deels hout, deels beton, stevig, tannines, mooie zuren, zwart fruit, voldoende lengte, aangenaam (€ 9,29).
  7. Argento Estate, 2021, Cabernet Franc. Sappig, rijp, structuur en tannines, mooi gemaakte Cabernet Franc voor liefhebbers (€ 9,98).
  8. Argento Single Vineyard Agrelo, Malbec, 2019. Wat meer gerijpt, balsamico, mooie tannines, rood fruit, mooi glas (€ 15,99).
  9. Argento Single Vineyard, Altamira, 2019. Veel sap, mooi rijp fruit, stevig, pepertje (€ 15,99).
  10. Argento Single Block, Malbec, 2019. Van deel Altamira wijngaard, al wat gerijpt, vol en krachtig, rijpe tannines en fruit, heel mooi, kan nog verder rijpen (€ 21,99).

Alle wijnen, behalve de rosé, zijn verkrijgbaar bij Gall&Gall.

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

#caroline