Afgelopen februari werd bekend dat Nederland een tweede BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) voor wijn rijker is: de BOB Mergelland. Aangezien er jaren van voorbereiding en geduld voorafgingen aan deze erkenning door de Europese Commissie, moest dit goede nieuws natuurlijk wel in stijl gevierd worden. Daarom werd er op 9 april een lunch georganiseerd met de wijnen en de wijnmakers van deze kakelverse BOB Mergelland. Als locatie werd, heel toepasselijk, gekozen voor het uit mergel opgetrokken Chateau Neercanne nabij Maastricht. Monique van Kruining* was erbij namens Anne-Wies.NL.
Wat houdt dat eigenlijk in, die BOB Mergelland
Om de BOB Mergelland te verdienen, moet een wijn natuurlijk wel aan de nodige criteria voldoen. Zo moet de wijn gemaakt zijn van pinot noir, pinot gris, pinot blanc, chardonnay, auxerrois, riesling, müller-thurgau, gewürztraminer en/of dornfelder. Deze druiven moeten verbouwd zijn op een bodem die bestaat uit een bovenlaag van löss op een ondergrond van mergel (kalksteen). Deze bodem zou moeten zorgen voor ‘rijke fruitaroma’s en frisse zuren’. Het gebied met deze bodem bevindt zich in het zuidwesten van Zuid-Limburg (voor wie echt het naadje van de kous wil weten: het betreft percelen in de gemeenten Maastricht, Meerssen, Nuth, Simpelveld, Voerendaal, Vaals, Gulpen-Wittem, Eijsden – Margraten en Valkenburg a/d Geul).
Aanvullende eisen voor de BOB Mergelland
Aanvullend stelt de BOB nog eisen aan o.a. de maximale opbrengst per hectare, het alcoholgehalte van de wijn en de wijze van vinificatie. De wijnen zullen daarnaast een organoleptische keuring moeten ondergaan, voor zij als BOB-wijn op de markt gebracht mogen worden. Dat zijn nogal wat vereisten, maar het streven van de betrokken wijnbouwers is dan ook dat de BOB Mergelland bekend zal staan om de betrouwbare, hoge kwaliteit van zijn wijnen. Dat maakt natuurlijk zeer nieuwsgierig naar hoe die wijnen dan smaken… Tot zover de technische info dus en op naar die lunch!
Aperitief ‘with a view’ bij Chateau Neercanne
We starten de lunch op het terras van Chateau Neercanne. Hier krijgen we, met uitzicht op het prachtig glooiende Zuid-Limburgse landschap en met het chateau zelf als statige achtergrond, het aperitief geserveerd: de Hoeve Nekum Brut. Deze mousserende wijn is een blend van pinot noir en auxerrois, gemaakt volgens de méthode traditionelle met 3 jaar rijping op de lie. Met zijn fijne mousse, een rijpe, volle, haast iets romige smaak met daarnaast verfrissende zuren en een klein bittertje in de afdronk is dit een zeer aangenaam glas. Erbij een amuse van 5 bereidingen van grotchampignon die prettig combineert met de rijpe tonen in de wijn. Een mooie start. Na deze eerste kennismaking neemt het gezelschap binnen plaats aan een lange tafel voor de driegangenlunch.
Driemaal wit bij makreel met langoustine
We beginnen de lunch met een selectie van 3 witte wijnen. Wijn nummer 1 is de droge Gewürztraminer van Domein Steenberg. Hij is vrij licht van smaak, met een milde kruidigheid, een hint limoen en een beetje lychee. In het tweede glas bevindt zich de Müller-Thurgau 2016 van Landgoed Overst Voerendaal. Een sappige wijn met frisheid en rondeur, rijpe gele appel, peer en wat natte steen. De derde wijn is de Apostelhoeve Cuvée XII, een blend van müller-thurgau, auxerrois en pinot gris. Hoewel ook deze wijn aardig wat zuren heeft, is hij net wat ronder en rijker van smaak dan de andere twee met aroma’s van peer, meloen, iets snoepigs en iets kruidigs.
Het voorgerecht dat bij deze drie wijnen geserveerd wordt, bestaat uit gemarineerde verse makreel met een jus van snijboontjes, langoustine en een crème van gebakken garnaaltjes. Heerlijk! Geen van de drie wijnen vormt de ultieme match met het totale gerecht, maar de ‘losse onderdelen’ geven wel erg mooie combinaties: het iets groenige en kruidige van de Gewürztraminer smaakt top bij de snijbonenjus en begeleidende bulgur en de vollere smaak van de Cuvée XII is geweldig bij de langoustine en de garnalencrème.
Drie zeer verschillende wijnen bij zacht gegaarde zalm
Voor de volgende gang verschijnen drie zeer verschillende wijnen op tafel. Om te beginnen de Riesling 2016 van de Apostelhoeve: flinke zuren, rondeur van een klein zoetje, citroen, gele appel en een hint ananas. In het glas daarnaast de Pinot rosé 2016 van Wijndomein De Planck. Een prachtig elegante rosé van pinot noir met ingetogen aroma’s van aardbei en framboos, iets floraal ook en een mooie frisheid. Misschien wel mijn favoriete wijn van de dag. Glas nummer 3 bevat de Chardonnay 2014 van Domein De Wijngaardsberg. Deze wijn heeft een aangename combinatie van fruitigheid en gedoseerd houtgebruik. Citroenschil, beurse appel, iets karamel, aardig wat zuren en een klein bitter. Een flight met zulke verschillende wijnen maakt natuurlijk wel zeer nieuwsgierig naar wat hierbij geserveerd zal worden…. Dat blijkt een gerecht van zacht gegaarde zalm met gerookte paling, bloemkool en baharat (een Arabische kruidenmix) te zijn. Wat de wijn-spijs combinaties betreft komt hier een duidelijke winnaar uit de bus: de Pinot rosé. De aanvankelijk haast tere rosé smaakt merkbaar voller bij het gerecht en de smaken zijn prettig met elkaar in balans. Echt zo’n combi waar je nog wel meer van wilt, maar we moeten door met de derde gang. Ook geen straf.
Gerecht van rund met tweemaal Pinot noir
De volgende flight bestaat uit twee zeer verschillende wijnen van pinot noir. Het ene glas is de Hoeve Nekum Pinot noir 2015, een opvallend donkergekleurde paarsrode wijn. Die kleur is mede veroorzaakt door toevoeging van een paar procent dakapo, een teinturier (druif met rood vruchtvlees). Dit druivenras is overigens niet opgenomen in de lijst toegestane druiven van de BOB Mergelland… De wijn heeft redelijk wat zuren, zachte tannines, iets kruidigs, haast iets floraals en aroma’s van zure kersen en aardbeien. Het andere glas is een hele mond vol, zowel in naam als in smaak: Chateau Gilbert Sang de Stokhem Le Coeur Pinot noir 2009. Een mooi ontwikkelde Pinot noir met veel rijpe tonen, zachte kruidigheid (hint nootmuskaat), iets tabak, wat aardbei, vrij aards, zacht en mondvullend. Door zijn zachte, rijpe karakter past deze tweede wijn het beste bij het zeer smakelijke hoofdgerecht, dat bestaat uit filet van jong rund met sjalotjes, runderkaantjes, jus van rund en beurre noisette. Genieten!
Kaas en wijn op een bijzondere locatie
Alsof de dag nog niet feestelijk genoeg was, worden we hierna nog verwend met een kaasplankje van Nederlandse en Belgische kazen op een bijzondere locatie, namelijk in de sfeervolle grotten achter Chateau Neercanne. Ook hier krijgen we weer twee verschillende wijnen bij geserveerd: Domein De Wijngaardsberg Pinot gris 2016 en Landgoed Overst Voerendaal Auxerrois Premium 2016. De Pinot gris is een lichtzoete, vriendelijke wijn die geurt naar peer, lychee en honingmeloen. De Auxerrois is wat zoeter, met aroma’s van appel, galiameloen, overrijpe peer en iets kruidigs. Fijne wijnen, maar de kazen zijn vrij uitgesproken van smaak waardoor ze de wijnen helaas compleet wegblazen.
BOB Mergelland: een speciale onthulling!
Als allerlaatste toetje krijgen we nog een glas bubbels: Pinot brut rosé van Wijndomein De Planck. Lekker verfrissend en zacht fruitig met een mooie mousse. Ter begeleiding bij deze wijn nu eens geen gerechtje, maar een speciale onthulling. De wijnbouwers van de BOB Mergelland stellen zich namelijk op in een rij om gezamenlijk op de wand van de grot een plaquette te onthullen ter ere van de toekenning van de BOB Mergelland. Dat loopt alleen even iets anders dan beoogd: het koord waarmee ze het doek van de plaquette moesten trekken schiet los en het doek blijft gewoon hangen. Verdorie. Maar als je net ruim 7 jaar hard bezig bent geweest om je eigen BOB te krijgen, dan laat je je door zo’n kleinigheidje natuurlijk niet tegenhouden. De wijnbouwers pakken gewoon elkaar vast en Mathieu Hulst trekt met een ferme ruk alsnog het doek van de plaquette. Een actie die zeer tekenend is voor de boodschap die alle aanwezige wijnbouwers uitdragen: ze willen samen echt een succes maken van de BOB Mergelland. Aan het enthousiasme en de inzet zal het dus in elk geval niet liggen. En de wijnen? Vanaf jaargang 2018 wordt de BOB op de etiketten vermeld. Ga die wijnen vooral proeven en oordeel zelf….
*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl
🍇🍷🍴 Geen enkel wijn- of ander culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#Nederlandsewijn
Geef een reactie