Op zaterdag 29 april wordt er een ENORM TOF FESTIVAL georganiseerd in Rotterdam: het BLUE FOOD FESTIVAL! Tijdens dit (gratis) festival kun je gezellig komen koken met voedsel dat anders in de afvalbak verdwijnt en bovendien leren hoe je eigenlijk kunt koken zonder dat je überhaupt iets hoeft weg te gooien. Op het programma staan allerlei workshops, er komen toffe ondernemers, DJ’s, er is een gezinstour en een keur uit de meest smakelijke hapjes van gered voedsel. We zijn zo enthousiast over dit festival dat we je er graag iets meer over vertellen.

Blue Food Festival, een prachtlocatie!

Het Blue Food Festival wordt georganiseerd in het oude Tropicana in Rotterdam. Tegenwoordig heet dat Blue City 010 en werken daar zo’n 50 enthousiaste ondernemers die hun businessplannen, grondstoffen en reststromen op elkaar afstemmen en bouwen aan de stad van de toekomst. Daarnaast werken ze aan een programmering met filmavonden, meetups, netwerkbijeenkomsten en congressen. Vergaderen doen ze in een oud bubbelbad en op de plek waar je ooit door de wildwaterbaan kon zoeven zit nu Aloha bar & restaurant. Mocht je al een tijdje staan te trappelen om deze prachtlocatie met je eigen ogen te bekijken dan is dit je kans!

Het Blue Food Festival

Het Blue Food Festival wordt georganiseerd door YFM Rotterdam, Rotterdams Milieucentrum en BroodNodig en is deelnemer aan de World Disco Soup Day. Dit splinternieuwe festival staat volledig in het teken van het voorkomen van voedselverspilling. Wereldwijd wordt er namelijk ongeveer één derde van het geproduceerde voedsel verspild. Verspilling van voedsel vindt plaats bij de oogst, tijdens opslag en transport, in supermarkten en horeca en bij consumenten thuis. De totale hoeveelheid voedselverspilling in Nederland ligt jaarlijks tussen 1,7 en 2,6 miljard kilo! Daar willen de organisatoren wat aan doen.

Workshops, touren en biertjes drinken 

Daarom kun je tijdens dit festival bijvoorbeeld niet alleen leren hoe je zelf minder afval creëert maar ook kun je deelnemen aan allerlei smakelijke kookworkshops. Zo maak je samen onder andere soep van geredde groenten, tosti’s van gered brood en sambal van geredde pepers. Daarna ga je gezellig samen aan tafel om al die smakelijke creaties op te peuzelen. Verder kan je meewandelen door het oude zwembad met de gezinstour, een biertje drinken dat gebrouwen is van oud brood of rondstruinen over een ondernemersmarkt die vol staat met initiatieven zich inzetten tegen voedselverspilling.

Initiatieven tegen voedselverspilling

Er zijn een boel inspirerende ondernemers en initiatieven die een steentje bijdragen aan het Blue Food Festival. Zij zetten zich allemaal op hun eigen manier in tegen voedselverspilling. Zo kan je er onder andere de helden tegenkomen van Kromkommer, Stadsgas, Soephoofd, VET & LAZY, Fruitleather Rotterdam, Better Future Factory, Stichting Isaak & de Schittering, CityLab010, A Lucia Lucia en Zorgvrijstaat Rotterdam West. Als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl zal BroodNodig hun splinternieuwe en enorm gave Broodnodige Vergister onthullen. Deze vergister transformeert oud brood tot biogas!

Blue Food Festival Poster

 

Praktische info

Het Blue Food Festival vindt op zaterdag 29 april 2017 plaats in BlueCity van 13:00 – 18:00 uur. Het festival is gratis maar je moet je wel even aanmelden. Klik hier voor alle info en contactgegevens.
Enne…. Ze zoeken ook nog vrijwilligers! Vind je het leuk te helpen, heb je een tof idee of wil je als ondernemer deelnemen? Leuk! Meld je aan via deze link.
N.B. Wil jouw kind samen met zijn of haar (Rotterdamse) klas kans maken op een ritje in een heuse huifkar die je naar het festival brengt? Stuur dan je mooiste tekening op of maak een foto van je beste knutselwerk over brood- of voedselverspilling! Inzenden kan van 12 tot 21 april via Broodnodig. Klik op hun website voor alle info.

Lees hier meer over: World Disco Soup Day, een inititief van Slow Food International.