Bij restaurant Hemingway te Bergen op Zoom vindt een bijzondere perslunch plaats. Daarbij staat de Black Tomato Gin centraal. Een nieuwe smaaksensatie, deze Zeeuwse gin die bijzonder goed te combineren is op culinair gebied, zo wordt ons verteld. Chef Sander Doggen van restaurant Hemingway en gast-chef Rutger van der Weel van sterrenrestaurant Katseveer gaan dat deze middag bewijzen.

Black Tomato Gin en zeevruchten

In een van de historische keldergewelven van restaurant Hemingway worden we door Astrid Schreuders, de organisator van de perslunch, ontvangen met een sprankelend glas Ruinart champagne. In de amuses die daarbij worden gepresenteerd spelen de Black Tomato Gin en zeevruchten een hoofdrol:
Parels van Black Tomato Gin-Tonic / Krokant van zeesla, mosterd, dille en piccalilly / Bitterbal van Zeeuwse mosselen / Oester met Gin-Tonic schuim

chef-kateseveer Black Tomato Gin lunch

Rutger van der Weel: Parels van Black Tomato Gin-Tonic

chef-hemingway Black Tomato gin lunch

Sander Doggen: Oester met Gin-Tonic schuim

Sokken en noten worden Black Tomato Gin

Bedenkers van de Black Tomato Gin zijn de twee vrienden Alfred Sandee en Lèon Meijers. Alfred had een notenfabriek en Leon handelde in sokken. Ze leverden beiden aan supermarkten, waar ze elkaar jaren geleden ontmoetten. Toen ze onlangs allebei hun bedrijf verkochten vatten ze het plan op waar Leon al jaren mee rondliep: een eigen gin maken.

Alfred Sandee en Lèon Meijers, founders van de Black Tomato Gin

Alfred Sandee (l) en Lèon Meijers, founders van de Black Tomato Gin

Sjieke tomaten

Op een beurs liepen ze tegen een tomatenkweker aan die hen vroeg of ze geen gin konden maken van zijn tomaten. Over dat idee waren de twee vrienden razend enthousiast. Ze prefereerden echter de sjieke ‘zwarte tomaten’ boven de gewone rode Hollandse. Stad en land zochten ze af naar een goede kwaliteit, maar zelfs bij een tomatenkweker die meer dan 200 soorten kweekt vonden ze die niet. Zomaar een nieuw ras kweken en verhandelen is in Nederland wettelijk niet toegestaan. Dat kost tijd. Vooralsnog halen de vrienden de zwarte tomaten dus uit Sicilië.

blacktomatoginlogo

Zeeuwse gin

Maar wat maakt de gin dan toch zo Zeeuws? In de Black Tomato Gin zit naast een distillaat van zwarte tomaten ook gezuiverd Oosterschelde-water. Dit was dan ook later een terugkomend element bij de diverse gerechten die de chefs bereidden. De gin wordt in het Zweeuwse Bruinisse gemaakt door master distiller Meinderd Kampen. De rijpe tomaten worden gekneusd en zo’n vier weken op biologische alcohol gezet. Daarna wordt de alcohol gefilterd en gedistilleerd en wordt het Oosterschelde-water toegevoegd. Na enkele weken lagering is de gin klaar voor de verkoop.

Black Tomato Gin: heel fris en ziltig

De uiteindelijke Black Tomato Gin bevat 43,3ºalchol. We proeven hem ook even zonder ondergedompeld te zijn in tonic of gerechten. De Black Tomato Gin heeft een heel frisse geur. Hij smaakt heel licht ziltig, heeft iets rokerigs en ook iets zoets. Heel ver weg ontwaar je iets van tomaat. De smaak is rond en vol. Ik vind hem lekker en ook om mij heen hoor ik goedkeurend geluiden. De mannen van de gin zijn blij: “Naast ‘black tomatos’ zit er ook heel veel ‘bloed, zweet en tranen’ in!”

Gin-tonic en Red Snapper

Het aperitief wordt vakkundig gemaakt door Elise van tol van de bijzondere dranken-speciaalzaak DH17 in Bergen op Zoom. (Ze hebben zelfs een eigen app!). Het is een klassieke gin-tonic met de Black Tomato Gin, Schweppes tonic, basilicum en Tomberries naast een Red Snapper: Black Tomato Gin, Big Tom tomatensap, een bittertje, bleekselderij en krokante bacon. Een lekker koppeltje!

Lunch & Black Tomato Gin…

amuse

AMUSE  (RUTGER VAN DER WEEL,  KATSEVEER) Geplette langoustine, tomaat, za’atar, beef jerky, Black Tomato Gin, citroen en basilicum (foto: Xander Koppelmans | PHGR)

VOOR (RUTGER VAN DER WEEL, KATSEVEER) Eendenlever, oester, tomaat, Black Tomato Gin, algen en plantjes uit de Oosterschelde

VOOR (RUTGER VAN DER WEEL, KATSEVEER) Eendenlever, oester, tomaat, Black Tomato Gin, algen en plantjes uit de Oosterschelde (foto: Xander Koppelmans | PHGR)

WIJN: JURANCON, DOMAINE CAUHAPÉ, 2015 BALLET D’OCTOBRE

btkreeft

HOOFD (SANDER DOGGEN, HEMINGWAY) Kreeft, tomatenrisotto, bleekselderij, krokante chorizo en schuim van Black Tomato Gin

WIJN: ILAURI – AVALOS, PECORINO, 2015

toe-en-elixer

De alcoholvrije elixer van Elixia, tomaat & basilicum van DH17 was top na deze lunch, samen met het dessert van SANDER DOGGEN, HEMINGWAY: Black Cherry Tomatoes gevuld met tomaat, basilicum, citroen en honing crémeux.

btdessert-open

Prachtige én lekkere friandises bij de koffie, gemaakt door de dochter van Frans Haze, eigenaar van restaurant Hemingway.

Prachtige lekkernijen bij de koffie, gemaakt door de dochter van Frans Hazen, eigenaar van restaurant Hemingway.

blacktomatogindoubledutch500-300x235

In het LVT-tasje (Lekker Voor Thuis) zit een mini-flesje Black Tomato Tin, samen met een flesje ‘Double Dutch Pomegranate & Basil. Die combi is lekker! Aanrader! Heerlijke frisse mix waarin de basilicum een belangrijke plaats inneemt.

LINKS:

Nieuwsgierig? Ga naar de website van de Black Tomato Gin, naar die van Restaurant Hemingway of Restaurant Katseveer. En vergeet de website van DH17 niet, die bijzondere drankenspeciaalzaak in Bergen op Zoom!

Deze lunch was op uitnodiging van Black Tomato Gin

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!