Flessenpost! Een drietal stoere wijnen viel op de mat. Een Chardonnay, Pinot Noir en een Cabernet Sauvignon van Black Stallion uit Californië, nieuw in het assortiment van importeur LFE. En daarmee haalden ze niet zomaar een nieuw wijnhuis binnen, want Black Stallion is niet de minste wijnmakerij. Vorig jaar won het bedrijf de USA Wine Producer Of The Year Trophy in de International Wine & Spirit Competition (IWSC). Ik ben benieuwd!

Black Stallion, het merk

Waar nu Black Stallion gevestigd is, was vroeger het Silverado Horseman’s Centre in Napa Valley. Voor de aanleg van de wijngaarden bestond het gebied uit ruiterpaden, stallen en overdekte arena’s. In 2010 kocht de familie Indelicato het 32 hectare grote estate.

Black Stallion winery entrance

De ingang van de Black Stallion Winery. (foto: Black Stallion website)

Diversiteit aan terroirs

De wijnmakers van Black Stallion werken samen met zorgvuldig uitgezochten lokale boeren en beschikken daardoor over druiven van verschillende terroirs waarmee zij expressieve, complexe blends kunnen maken. De cabernet sauvignon en andere Bordeaux druiven bijvoorbeeld komen van verschillende top-terroirs in Rutherford, Oakville en  Mount Veeder. Van het het koelere Los Carneros en het Oak Knoll District komen de chardonnay en pinot noir druiven. Een Single Vineyard wijn wordt gemaakt van de eigen Gaspare wijngaard.

Black Stallion, de wijnen

Black Stallion Heritage Napa Valley Chardonnay 2016
De druiven voor deze wijn komen van hoger gelegen, warme hellingen en koelere vlaktjes. De druiven van de verschillende plots werden apart gevinifieerd en rijpten deels zeven maanden ‘sur lie‘ op 85% Frans en 15% Amerikaans eiken (30% nieuw) gedurende welke periode de wijn twee keer per maand een ‘batonnage‘ behandeling kreeg.  Door dit ‘omhusselen’ van het bezinksel in de wijn wordt de smaak rijker, vetter en soms wat boterachtig. Dat is bij deze wijn dan ook het geval. Hij is rijk en dik, maar daarnaast heeft daarnaast voldoende frisheid. Rijpe peer, citrus, en een hint van hout in neus en mond. Lange, opwekkende afdronk. Heerlijk bij zeevis, kreeft, krab, gamba’s, kip en meer.

Black Stallion Estate Winery Chardonnay

“Rijke wijn, peer, citrus en een hint van hout”
A-W 8+/10

Te koop bij Groupe du Vin en enkele wijnspeciaalzaken/slijters; adviesprijs € 27,99

Black Stallion Heritage Napa Valley Pinot Noir 2016
Deze wijn is een blend van verschillende pinot noir clones uit Los Carneros. Voor de fermentatie is gist uit de Bourgogne gebruikt. De Pinots rijpten allemaal apart 10 maanden op eiken (85% Frans en 15% Amerikaans, 20% nieuw) voor de uiteindelijke blend werd gemaakt. Door fermentatie in open tanks en voorzichtig persen van de schillen is de mooie rode kleur tot stand gekomen. De wijn heeft lekker fris rood fruit en een fijne kruidigheid. Sappig met een goede bite. Ronde, milde tannines. Heerlijk om zo van te genieten, maar ook bij eendenborst, gerechten met (witte) truffel, milde blauwe kaas of witschimmelkazen.

Black Stallion new heritage pinot noir

“Fris rood fruit en een fijne kruidigheid. Sappig met een goede bite.
A-W 9-/10
Te koop bij Groupe du Vin en enkele wijnspeciaalzaken/slijters; adviesprijs € 31,99

Black Stallion Heritage Napa Valley Cabernet Sauvignon 2015
Ook voor deze wijn werden de druiven van de verschillende delen in de wijngaarden apart gevinifieerd en voor elke ‘plot’ werden de juiste soort eiken vaten uitgezocht. De wijn is een blend van 80% cabernet sauvignon, 11% petite syrah, 3 % merlot en 6% andere druiven. De wijn rijpte 16 maanden op Frans (80%) en Amerikaans (20%) eiken, 35% nieuw. Hij is stevig en sappig met veel donker fruit, cassis, bosbessen, en mooi verweven houttonen. De tannines zijn rond en rijp. Een mooie wijn bij rood vlees, stoofschotels en harde kazen.

Black Stallion new heritage cab

“Stevig en sappig, donker fruit en mooi verweven houttonen”
A-W 8+/10
Te koop bij Groupe du Vin en enkele wijnspeciaalzaken/slijters; adviesprijs € 39,99

Importeur: Lfe

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!