Op maandag 14 oktober 2024 vond de finale van de 6de editie van de Gramona Amuse Wedstrijd plaats in restaurant Hemel & Aarde te Utrecht. Deze wordt georganiseerd door Wijnimport J. Bart en de beroemde producent van gastronomische mousserende wijnen Gramona uit Sant Sadurní d’Anoia, het hart van de Penedès en Corpinnat.
Alle restaurants in Nederland konden inschrijven om een amuse te creëren met het thema ‘forever foods’. Dit in combinatie met een glas Gramona ’Innoble’ C319 Les Tres Serres Corpinnat Brut Nature, biologisch, 100% xarel.lo, 45 maanden lie rijping, in een prachtig glas van Gabriel Glas, tevens sponsor van de Gramona Amuse Wedstrijd.
De finalisten Gramona Amuse Wedstrijd:
- Restaurant Daalder*, Amsterdam
- Restaurant Moon, Amsterdam
- Restaurant De Koetsier, Boxtel
- Restaurant RJ, De Cocksdorp | Texel
- Restaurant Joann*, Enschede
- Kook Atelier Op Oost, Oosterend | Texel
- Bistro TWO, Roermond
- Roemer Wine-Food, Utrecht
- Restaurant Cellar Door, Woudrichem
- Poterne Restaurant, Zuidoostbeemster
Winnaar Gramona Amuse Wedstrijd
Tot winnaar is door de jury uitgeroepen BISTRO TWO uit Roermond. Chef Lambert Walter (29) en Sommelier Brandon Emmanuel (31) hebben de wedstrijd gewonnen met hun amuse ‘Eterna Forrest Bite’ gemaakt van gevriesdroogde knolselderij, gemengde paddenstoelen, shiitake, voedingsgist, witte wijnazijn, sjalot, peterselie, ingelegde groene vlierbessen, kappertjes en citroentijm.
Zowel chef Lambert Walter als sommelier/restaurant manager Brandon Emmanuel zijn meerdere jaren actief geweest bij Restaurant ONE* te Roermond. Chef Lambert Walter werkte eerder al bij De Pastorale** in België. Daarnaast kookte hij in de Malediven naast World’s best female chef Ana Roš*** in opdracht van de JRE Europe.
Beide winnen een reis naar Barcelona, inclusief vlucht, hotel, voor een diner bij Restaurant Disfrutar*** (2024 San Pellegrino ‘Best Restaurant in the World’) en een bezoek aan Gramona.
Tweede en derde prijs
De tweede prijs ging naar ROEMER WINE-FOOD uit Utrecht met hun amuse van oester, kaviaar, pastinaak, verschillende soorten zeewier en zoethout. Zij waren ook de winnaar van de online verkiezing van de amuses met 478 stemmen van de meer dan 2.000 consumenten die een stem hebben uitgebracht op een speciale website.
De derde prijs ging naar restaurant JOANN* uit Enschede met hun amuse van octopus, abrikoos, groene olijf, pimenton, amandel, miso van oud brood en Jamón Ibérico de Bellota.
Jury Gramona Amuse Wedstrijd
(in de volgorde als de foto van links naar rechts):
- Leo Gramona – eigenaar van het wijnhuis en familiebedrijf Gramona uit de Penedes, Spanje.
- Adrian Zarzo – Chef & eigenaar Restaurant Zarzo*, Eindhoven.
- Rodrigo Briseño – Hoofd Sommelier van restaurant Disfrutar***, Barcelona. (2024 San Pellegrino ‘Best Restaurant in the World’)
- Noël Vanwittenbergh – SVH Wijnmeester, Sommelier Award 2019 (Michelin).
- Jan van Lissum – directeur The Wine & Food Association/Proefschrift, tevens juryvoorzitter.
Foto’s: Christian Fielden
wijnimportbart.nl
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie