Onlangs nam Angelique Meulendijks* voor Anne-wies.nl deel aan een perslunch ter ere van de officiële lancering van een nieuw premium bier in Nederland: Birra Viola, een bier dat je drinkt als wijn. Daar wilde zij als vinoloog graag meer over weten!

De perslunch vond plaats in het chique Italiaanse restaurant Aroma in Vaassen, in een prachtig wit pand waar vroeger driesterrenrestaurant De Leest zat. De lunch werd georganiseerd door de importeur van het Viola bier in Nederland, La Prosciutteria uit Abcoude, bekend om zijn mediterrane delicatessen. De maker, Maurizio Arduini, was speciaal voor de Nederlandse release overgekomen uit Italië.

Birra Viola: Italiaans premium bier voor bierdrinken in stijl

Het Viola bier is verkrijgbaar in vijf stijlen: wit, blond, red ale, pale ale en een special editie pale ale ter ere van het 10-jarig jubileum van het biermerk in Italië: Viola 10th Anniversary. De vorm van de fles is nieuw in de bierwereld en ziet er meer uit als een chique gin fles. De vorm is hetzelfde, alleen is de hals wat langer om het koolzuur in het bier de ruimte te geven. Het zijn zware flessen, passend bij de premium positionering van het biermerk. De flesinhoud is 0,75 liter, net als een wijnfles. De bedoeling van de grote fles is om het bier te delen met vrienden. Het voordeel is ook dat je de fles in een koeler met ijs kunt zetten net zoals je met wijn doet, waardoor het bier lekker fris blijft.

De bieren worden uitgeschonken in een wijnglas, zodat je het bier goed kunt ruiken en proeven (als een wijn). Wat direct opvalt als de bieren geproefd worden, is de zachte smaak. Dat komt door het zuivere bronwater uit de buurt van Cattolica in Italië, dat aan de basis ligt van het Viola bier en door de hopsoorten die gebruikt worden. De ronde smaak met relatief weinig bitters, maakt dat deze bieren culinair goed inzetbaar zijn bij verschillende gerechten.

Birra Viola chef en maker - Anne-Wies van Oosten

Links: Birra Viola bier in een wijnglas. Rechts: Maurizio Arduini, de man achter het Birra Viola bier  (l) en Chef de Cuisine Pasquale Carfora van restaurant Aroma (r) bespreken de bier-spijs combianties.

Exclusieve beer-food pairing

Chef de cuisine Pasquale Carfora heeft voor de aanwezige gasten: culinair journalisten, foodies, biersommeliers en wijnkenners, een exclusieve beer-food pairing samengesteld: een vijf gangen menu met bij iedere gang een bijpassend bier.

Bieren en gerechtjes - Anne-Wies van Oosten

Birra Viola Bianca Blanche 4.8

Als eerste gang serveert Pasquale Gambero rosso with white peach, ricotta and wild herbs. Bij dit lichte, friszoete voorgerecht wordt de Bianca Blanche 4.8 ingeschonken, een fris witbier met koriander en sinaasappelschil. Het fruitige, ronde bier met een klein zoetje combineert perfect met het zacht zoete, ziltige vlees van de gambero rosso en met de friszoete perzik ricotta mousse.

Birra Viola Blonda Lager 5.6

Bij de tweede gang heeft de chef de cuisine zich laten inspireren door de pizza Marinara en serveert ons Tartare of tomato alla ‘marinara’ with cream of mozzarella and crispy bread, met tomaat, mozzarella en ansjovis. Volgens Pasquale is bij pizza Marinara niets lekkerder dan een fris pilsje en dat is ook wat ingeschonken wordt: Blonda Lager 5.6. Deze goudgele pils heeft een frisse, droge smaak. Minder zoet dan het vorige bier, maar weer heel zacht in de mond en goed passend bij het frisse gerecht.

Birra Viola Rossa Red Ale 6.6

Voor de derde gang heeft Pasquale gekozen voor een typisch Italiaans pastagerecht dat bij bijna elke Napolitaanse trattoria op de kaart staat. Ondanks de naam komt dit recept uit Napels: Pasta alla genovese with carrots and parmesan foam. Hierbij wordt de Rossa Red Ale 6.6 geschonken, met in de smaak kruidigheid en zoete aroma’s van caramel, die goed aansluiten bij de zoete wortel en het zachte gestoofde vlees waarmee de deegkussentjes gevuld zijn.

Birra Viola Numerotre pale ale 6.9

Porkbelly with roasted potatoes, black olives and wild mushrooms is de vierde gang van ons menu en ook het hoofdgerecht. Bij dit stevige hoofdgerecht wordt de Numerotre pale ale 6.9 geserveerd, een bier dat van de vijf stijlen de meeste bitters heeft. Deze bitters komen terug in de zwarte olijven en de cavalo nero, maar worden verzacht door het vet van het varkensvlees en de gebakken aardappelen. De pale ale is intenser van smaak dan de vorige bieren en dat sluit qua smaakintensiteit goed aan de stevige smaken op het bord.

Birra Viola 10th Anniversary 5.7

Als 5e gang en dessert verrast Pasquale ons met een Parfait of robiola with fig in different structure and salty caramel. Deze wordt gecombineerd met de absolute ster: Viola 10th Anniversary 5.7, een speciale pale ale, gemaakt vanwege het 10-jarig jubileum van het Viola bier in Italië. De fruitige smaak van het bier sluit goed aan bij de lichtzoete, romige parfait van robiola, een Italiaanse kaas uit de Langhe in Piemonte.

De maker: Maurizio Arduini

Maurizio Arduini, maker en bedenker van het Viola concept is speciaal voor de Nederlandse marktintroductie overgekomen uit Italië. Deze charmante Italiaan heeft er duidelijk plezier in om ons te enthousiasmeren over dit luxe bier, dat hij zo’n tien jaar geleden ontwikkelde voor de Italiaanse markt. Maurizio klinkt bijna poëtisch als hij vertelt over de oorsprong van de naam Viola die hem doet terugdenken aan zijn opa die hem meenam voor ritjes met de auto en altijd zei: ‘this car goes like a viola’, waarmee hij bedoelde dat de auto lekker snel reed. Maurizio vervolgt: ‘Viola is een positieve naam met veel verschillende betekenissen: Viola staat gelijk aan een muziekinstrument, aan een mooie bloem en aan een luxe kleur verkregen uit rood, blauw en oranje. Viola is bovendien een charmante meisjesnaam.’

“Zo betekenisvol als de naam Viola is, zo betekenisvol is dit bier.”

La Prosciutteria

La Prosciutteria zit in Abcoude en is een groothandel in mediterrane delicatessen. Deze groothandel vol mediterrane producten is ontstaan vanuit de liefde voor eten en de Italiaanse keuken. De twee oprichters David Kok en Kevin Sjoerdsma zijn al vrienden sinds hun jeugd en hebben een ruime ervaring in de hospitality & food sector. Zij ontdekten het bier tijdens een bezoek aan Italië en waren na kennismaking met Maurizio zo enthousiast over de smaak en het concept dat ze samen besloten dit premium bier in Nederland te gaan importeren. La Prosciutteria is de enige importeur van Birra Viola in Nederland. Zij zorgen voor de sales en de distributie voor de Nederlandse en Belgische markt.

Birra Viola Anne-Wies van Oosten

Maurizio Arduini, maker van het Viola bier, geflankeerd door Kevin Sjoerdsma (l) en David Kok (r) van La Prosciutteria.

Restaurant Aroma

Restaurant Aroma is één van de beste Italiaanse fine dining restaurants in Nederland. Aroma is gevestigd in het pand van voormalig driesterrenrestaurant De Leest. De huidige eigenaar is Jan Leune, een Nederlandse ondernemer, die tegenwoordig in Italië woont. Zijn dochter Elisa Leune en zijn schoonzoon chef de cuisine Pasquale Carfora zwaaien sinds eind 2021 de scepter in dit chique restaurant. Pasquale gebruikt voor zijn gerechten alleen kwaliteitsproducten uit Italië en verse seizoensproducten uit Nederland. Dat levert verrassende combinaties op vol intense smaken en aroma’s. Vandaar de naam Aroma.

*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier  de artikelen van Angelique.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook