Deze week mocht ik een wel heel bijzondere wijnproeverij organiseren. Deze vond plaats in het Centrum voor Reuma en Revalidatie, kortweg genoemd RRR, in Rotterdam. Hier worden mensen poliklinisch gerevalideerd of opgenomen om te worden verzorgd of gerevalideerd. Het verzorgen kan voor langere tijd zijn maar het revalideren duurt gemiddeld 2 maanden. Dit zijn uitsluitend mensen die lichamelijk ziek zijn en over het algemeen ouder dan 55 jaar.
Ouderen
Het aantal ouderen zal de komende jaren wereldwijd aanzienlijk toenemen. Door de levensstijl van ouder wordende mensen te activeren kunnen zij langer zelfstandig wonen, hun maatschappelijke participatie kan toenemen en de zorgvraag kan beperkt worden. De toegevoegde waarde voor de samenleving van ouder wordende mensen kan hierdoor juist toenemen in plaats van afnemen. Dit is het uitgangspunt van het RRR en daar wordt alles voor in werking gezet.
Gezondheid
Dat wijn (mits met mate gedronken) kan bijdragen aan een goede gezondheid hebben diverse studies, waaronder een groot onderzoek in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, al bewezen. Ook wijnkenner- en schrijver Harold Hamersma heeft dit ontdekt en er zelfs boeken over geschreven.
Het proeven op zich overigens, kan beschouwd worden als een vorm van therapie waarbij de hersenen gestimuleerd worden om kleine nuances op het gebied van smaak en reuk te registreren. Behalve de wetenschappelijke bewijzen begrijpen wij natuurlijk allemaal dat een glaasje mooie wijn op zijn tijd heerlijk is. Ook als je als patiënt aan een ziekenhuis bent “gekluisterd”. Juist dan is het belangrijk te kunnen genieten van de mooie dingen van het leven. Een mooi glas wijn hoort daarbij.
De wijnproeverij
De proeverij werd georganiseerd met als doel de bewoners van het RRR zelf de wijn te laten uitkiezen die ze als huiswijn gaan drinken. De huidige huiswijn (vorig jaar op dezelfde manier gekozen) stond ter vergelijking ook op de proeftafel. Aanvankelijk was de opkomst niet groot: men was dit soort evenementen niet gewend, aarzelde. Maar toen er een schaap over de dam was…. Ruim 20 proevers/-sters proefden mee en een nog groter aantal mensen (bewoners, familie en andere gasten) proefden mee langs de zijlijn.
De wijnen
We proefden 4 witte wijnen en 4 rode:
1) Firefly Organic White, Stellar Winery Zuid-Afrika
70% Chenin Blanc, 30% Sauvignon Blanc, Fair Trade
2) Viu Manent Sauvignon Blanc, Chili, Colchagua Valley
100% Sauvignon Blanc
3) La Vieille Ferme Blanc, Perrin & Fils, Frankrijk, Rhone
30%Grenachte Blanc, 30% Bourboulenc, 30% Ugni Blanc, 10% Roussanne
4) Gossips Chardonnay, Cumulus Wines, Australië
100% Chardonnay. Dit was de huidige huiswijn.
5) Firefly Organic Red, Stellar Winery, Zuid-Afrika
100% Shiraz, Fair Trade
6) Viu Manent Merlot, Chili Colchagua Valley
100% Merlot
7) La Vieille Ferme Rouge, Perrin & Fils, Frankrijk, Rhone
50% Grenache, 20% Syrah, 15% Cinsault, 15% Mourvedre
8) Gossips Shiraz, Cumulus Wines, Australië
100% Shiraz. Dit was de huidige huiswijn
Een serieuze zaak
Alle proevers namen hun taak zeer serieus. Proefnotities werden gemaakt en wie moeite had zelf een pen te hanteren werd geholpen door een van de vriendelijke stagiaires. Veel vragen werden gesteld en het was voor mij een uitdaging die allemaal naar tevredenheid te beantwoorden. Want de proevers waren kritisch! Vragen over Fair Trade, biologische wijnbouw, sulfiet, druivensoorten, terroir en meer. Ellen Freen, verantwoordelijk voor Het Trefpunt, de ruimte waar de proeverij plaatsvond, hanteerde met het gemak van een volleerde presentatrice de microfoon om alle proevers hun mening te laten zeggen. Wat de ene proever te zuur vond noemde een andere proever te fris. De rode wijnen vielen over het algemeen meer in de smaak dan de witte. Dit kwam, volgens een van de proevers, omdat zij vooral een glas wijn bij de maaltijd drinken en dat dan de voorkeur meestal rood is.
Of toch niet al te serieus?
Een dame liet zich de wijnen steeds inschenken, maar kiepte ze, als de volgende wijn geserveerd werd, steevast zonder geproefd te hebben in de spiton. Toen wij na afloop vroegen of ze de wijnen niet lekker vond was haar antwoord: “Jawel hoor, maar ik mag van de dokter geen alcohol drinken maar ik vindt het zo fijn om mee te doen”. Hartverwarmend vind ik dat.
De hapjes
Bij een wijnproeverij horen natuurlijk ook lekkere hapjes. Ik had als eerste een stukje picodon (een klein geitenkaasjes uit Frankrijk) meegenomen met daarop een stukje zongedroogde tomaat. Dat smaakte lekker bij de eerste witte wijnen.
Tussen wit en rood een verrassend hapje: een macaron waarin Roquefort (een Franse blauwschimmelkaas van schapenmelk) is verwerkt. Niet te zoet, niet te hartig. Leuk! Tot slot, na de volle ronde Shiraz een lekker stukje Landgoedkaas Affinee uit Twente. De hapjes vonden gretig aftrek!
En dan… de winnaar
Na een vragenronde tot besluit waarin iedereen zijn zegje kon zeggen werden de armen omhooggestoken voor de winnaar: de Australische Gossips, wit en rood! Een nieuwe huiswijn werd dus niet gekozen, maar wel een feit dat de keuze van vorige keer nog steeds de juiste was. En…… de bewoners hebben, net als wijzelf, genoten van deze mooie middag, die anders was dan de andere.
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie