In juli viert de D.O. Ribera del Duero haar 40-jarig bestaan, reden voor een feestje. Op de 19e etage van restaurant Cielo op de Amsterdamse Zuidas, vond een door Pitch PR georganiseerde perslunch plaats. Jennifer Jernberg* was erbij voor Anne-Wies.NL.

Over Ribera del Duero

Ribera del Duero is een wijngebied in het noorden van Spanje. Het is er loeiheet in de zomer met een droge gebarsten aarde. Het weinige water komt van de rivier de Duero. De winters duren lang en zijn ongenadig koud. Wat voor wijnen komen daar vandaan? De wijnmakers van Ribera del Duero hebben een sterke wil om kwaliteitswijnen te maken. Liever lage opbrengsten en geconcentreerde wijnen dan veel en waterig. Oude wijnstokken worden gekoesterd en samen met het extreme klimaat levert dit wijnen op, die zich tot de top mogen rekenen.

RiberaDel Duero wijngaard eigen

Oogstrelende hapjes

De lunch werd verzorgd door Peter Scholte. Hij is de nieuwe executive chef van restaurant Innside by Melia. Zes fantastische hapjes zowel oogstrelend voor de tong als het oog: de gerookte paprika met zwarte knoflook, pata negra met komijn, rosbief carpaccio, langzaam gegaarde kalfswang en groene asperges met verse morilles. Als afsluiter een Spaanse klassieker: Torrija ofwel een wentelteefje, iets dat ze in Spanje graag als ontbijt eten.

Lunch met Ribera del Duero wijnen compilatie

De wijnen die bij de lunch geschonken werden waren van een uitzonderlijke kwaliteit.
Een mooie representatie van alle goeds wat de streek te bieden heeft:

Pinna Fidelis, Rosado 2019
Houtgelagerde rosé van de tempranillo druif

Arzuaga Navarro, Crianza 2018
Tempranillo en een beetje cabernet sauvignon op hout gerijpt

Lagar de Proventus Tresmano, Cosecha 2018
Tempranillo van 50 jaar oude wijnstokken

Pradorey Elite, Cosecha 2018
Tempranillo van 830 meter boven zeeniveau

Aalto PS, Cosecha 2018
Tempranillo van 60 tot 100 jaar oude wijnstokken

Carramimbre Reserva 2015
Tempranillo met een vleugje cabernet sauvignon, 2 jaar gerijpt op nieuwe eiken vaten.

Viñedos del Linaje Garsea Reserva 2011
Tinto del pais 20% en 80% tempranillo

Gran Callejo Gran Reserva 2016
Tempranillo die 24 mnd in Fransen eiken vaten rijpt en vervolgens nog eens 5 jaar op de fles.

Alenza Gran Reserva 2009
Tempranillo met 36 mnd houtrijping op Amerikaans eiken en 36 mnd rust in de fles.

Tot slot kreeg iedere gast een fles Crianza mee naar huis met, heel leuk, een gepersonaliseerd etiket met daarop een getekend portret van zichzelf (door Frank Stoks) . Die wijnfles wordt natuurlijk bewaard!

Ribera Jennifer eigen fles

Weetje: ‘Tinta del Pais is de oude naam van Tempranillo. Deze groeit vaak als bushvine en geeft veel structuur en kwaliteit aan de wijn. De opbrengst per wijnstok is 3 kilo. De Tempranillo groeit vaak geleid. In smaak en geur zijn er geen verschillen. Niet iedere wijnmaker heeft Tinta del Pais omdat het een oude kloon is van Tempranillo.

Ribera Crianza bordje

Op de Spaanse wijnflessen vind je termen als: Cosecha, Crianza, Reserva en Gran Reserva maar wat wat betekent dat nou?

Cosecha

Cosecha staat voor wijnoogst of wijnjaar. De wijn heeft niet of enige tijd op hout gerijpt. Voor de liefhebbers van soepel fruit met aardbei en kers.

Crianza

Totale rijping van de wijn is 24 maanden waarvan minimaal 12 maanden op houten vaten. Behalve fruit krijgt deze wijn wat meer spice.

Reserva

Totale rijping van de wijn is 36 maanden waarvan minimaal 12 maanden op houten vaten en 6 maanden op de fles. Vanille en Chocolade.

Gran Reserva

Totale rijping van de wijn is maar liefst 60 maanden waarvan minimaal 24 maanden op houten vaten en 24 maanden op de fles. Heel erg aanwezig maar dan op een prettige manier.

👉Meer over bijzondere wijnbedrijven in Ribera del Duero (Vega Sicilia, Aalto, Dominio de Atauta…) op deze website? Kijk hier even rond!

*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!

🍷🍇🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#jennifer