Met het Franse Kaasgilde, officieel het Guilde des Maîtres Fromagers aus Pays-Bas, genoten wij gisteren van een interessante middag en heerlijke avond. Het Guilde staat voor de ondersteuning van Franse kaas in Nederland. En dat in de meest brede zin van het woord.

Arla Bio…………logisch?

De middag begon met een kennismaking met het biologische zuivelmerk Arla in hun fabriek in Nijkerk. Het thema van de middag, “Bio…………logisch”, kwam mijns inziens niet helemaal uit de verf. In een presentatie werd ons wel helder uiteengezet hoe de producten van dit bedrijf, klein begonnen, inmiddels in Nederland niet meer weg te denken zijn uit de supermarktschappen. Het bedrijf is tevens eigenaar van Friesche Vlag, wat wij in de productieruimtes ook zagen: Friesche Vlag en Arla werden, uiteraard via verschillende transportbanden, gebroederlijk verpakt en getransporteerd. Opvallend dat er vrijwel geen mensen aan dit proces te pas kwamen. Geavanceerde robots en computers zorgden dat alles letterlijk op rolletjes verliep.Wat een contrast met de kaasbedrijven die ik het vorige weekend in bezocht in Italië, waar zelfs de kaasjes nog door mensenhanden werden ingepakt en in dozen klaargezet voor transport.

Franse wijnen bij De Salentein

De avond werd voorgezet in De Dorsmolen bij landgoed De Salentein, eveneens in Nijkerk. In dit prachtig gelegen en onderhouden landgoed was ooit het kantoor gevestigd van Pon Holdings, o.a. oprichter van het Argentijnse wijnhuis Salentein. Ik had me dus goed ingelezen in deze geschiedenis en keek uit naar de wijnen maar tevergeefs: omdat wij een Frans Kaasgilde zijn had de organisatie uitdrukkelijk gevraagd om ons te voorzien van Franse wijn. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Intronisatie Kaasgilde nieuwe leden

Na een glas frisse (uiteraard Franse) witte wijn werd het koud buffet geopend. We genoten van verse salades, charcuterie, mooi brood en het prettige gezelschap van mede- ondernemers en –kaasliefhebbers. Toen klonk er muziek en trad het bestuur van het Guilde in vol ornaat het restaurant binnen. Zelf was ik vorig najaar geintroniseerd bij het Guilde. Dit gebeurde op een schip in de Scheveningse haven.

Kaasgilde pose foto inauguratie Anne-Wies AW

Ik had toen niet verwacht dat deze gebeurtenis zoveel indruk op mij zou maken, maar dat bleek wel het geval. Dus ik begreep hoe dit moment voor de nieuwe leden zou zijn. Voorzitter Jacques Snepvangers gaf het woord aan vice-voorzitter Roel Tromp die zoals altijd met veel kennis van zaken en humor de nieuwe leden voorstelde.

Na een paar voorzichtige tikken op de schouders door Grand Maître Huber van der Weegen en het tekenen van het register werden 5 nieuwe leden geintroniseerd waaronder collega uit Den Haag Ed Boele.
Na een warm buffet en een dessert van zoetigheden en (uiteraard) Franse kaas keerden wij geïnspireerd huiswaards.

Het was een mooie avond bij het Kaasgilde!