Is wijn een vorm van kunst? Bij de Toscaanse kunstenaar én wijnmaker Bibi Graetz vinden deze twee werelden in elk geval wel erg veel raakvlakken. Bibi’s wijnen werden uitgebreid gepresenteerd op de overzichtsproeverij van POOT Agenturen. Monique van Kruining* was namens Anne-Wies.NL aanwezig voor een nadere kennismaking.

Kunstenaar en wijnmaker

Hoewel zijn naam wellicht anders doet vermoeden, is Bibi Graetz geboren en getogen in Florence. Hij is afkomstig uit een kunstenaarsfamilie en opgeleid aan de kunstacademie. Zijn grote passie vindt hij echter in de wijn: in 2000 start hij zijn eigen wijnhuis op de heuvels van Fiesole, nabij Florence. Bibi heeft een fascinatie voor oude wijnstokken en weet in de loop der tijd een van de grootste collecties oude wijngaarden in Toscane op te bouwen. Om recht te kunnen doen aan al deze bijzondere wijngaarden, worden de druiven per perceel of zelfs per rij apart geoogst en gevinifieerd. Uit al deze afzonderlijke wijnen stelt Bibi vervolgens zijn wijnen samen, haast als een schilderij. En hij ‘schildert’ niet alleen zijn wijnen, maar ook de opvallende etiketten van zijn wijnflessen.

Masterclass topwijn ‘Colore’

De kennismaking met Bibi’s wijnen begint met een masterclass. Thema is de rode wijn ‘Colore’, de topwijn van Bibi Graetz, waarvan we 4 jaargangen te proeven krijgen. De druiven voor Colore zijn afkomstig van 4 verschillende hooggelegen wijngaarden: Lamole, Vincigliata, Olmo en Siena. De stokken in deze wijngaarden zijn tot 100 jaar oud. Door hier te oogsten per rij heeft Bibi zo’n 600 verschillende ‘basiswijnen’ ter beschikking om zijn Colore uit te componeren. Elk jaar creëert hij een andere blend en ontwikkelt zijn stijl zich verder.

Bibi Colore

Bibi Graetz Colore 2015
We starten met de oudste wijn, de Colore 2015. Deze wijn is een blend van 80% sangiovese, 10% canaiolo en 10% colorino. Na spontane vergisting hebben de basiswijnen 3 jaar houtrijping ondergaan voordat de uiteindelijke blend werd samengesteld. Het is een mooi gerijpte wijn, met een vrij geurige neus vol zwarte thee en gedroogde kruiden. In de mond komen daar wat donkere kersen, gedroogde bloemen en tijm bij. Een zeer gelaagde wijn met goed ontwikkelde tannines en een elegante zuurgraad. Destijds werd 2015 tot ‘the vintage of the century’ bestempeld, maar Bibi verwacht dat zijn Colore 2022 deze wijn nog gaat overtreffen.

Bibi Graetz Colore 2016
Colore 2016
heeft dezelfde verhoudingen tussen de druivenrassen, maar is anders samengesteld qua basiswijnen. Deze jaargang komt compacter en krachtiger over, duidelijk jonger ook. De tanninestructuur voelt korreliger, de aroma’s van zwarte thee en gedroogde kruiden komen terug en daarnaast heeft deze wijn veel meer rijpe fruittonen, met name kers en pruim.

Bibi Graetz Colore 2018
Jaargang 2017 was een slechte, dus in dit jaar werd er geen Colore gemaakt. Colore 2018 heeft een andere druivensamenstelling van de voorgaande jaren: 90% sangiovese en nog slechts 5% elk van colorino en canaiolo. De wijn heeft een opvallend mooie balans, is vol en elegant tegelijk. Mildere tannines dan de voorgaande 2 wijnen, mooie zuren, iets bloemig, aroma’s van zwarte thee, kers, bosbes en rozemarijn en een lange, zachte afdronk. Mijn favoriet van de proeverij.

Bibi Graetz Colore 2020
Voor Colore 2020 is Bibi in zijn streven naar steeds meer elegantie overgegaan op 100% sangiovese, van stokken van minstens 90 jaar oud. Alle separate basiswijnen hebben bijna 20 maanden gerijpt op gebruikte vaten voordat de definitieve blend werd samengesteld. Het resultaat is een nu nog piepjonge wijn, sappig en nog ingetogen. Veel fris rood fruit, een vleugje thee en tijm, mildere tannines dan de andere jaargangen en een net wat hogere zuurgraad. Veelbelovend.

Verrassende witte wijnen

Na deze eerste kennismaking waren er op de proeverij nog meer wijnen van Bibi Graetz te ontdekken, waaronder zijn witte Colore en rood en wit in de series Testamatta en Casamatta. Stuk voor stuk mooie wijnen, maar twee witte wijnen vielen extra op.

Bibi 2 wijnen compilatie

Isola del Giglio, waar de druiven voor de Testamattta groeien.

Bibi Graetz Casamatta bianco 2021
Om te beginnen de ‘instapper’ van Graetz, de Casamatta bianco 2021: een blend van 60% vermentino, 30% trebbiano en 10% ansonica, afkomstig van een wijngaard aan de kust in het zuiden van Toscane. Een lekker sappige wijn met een prettige structuur en vriendelijke zuren. Hij is iets bloemig en heeft aroma’s van ananas, citroenschil, specerijen en wat marsepein. Serieus veel wijn voor een instapper.

Bibi Graetz Testamatta bianco 2021
Dan tot slot de Testamatta bianco 2021: 100% ansonica van de Serrone wijngaard, in het zuidoosten van het eiland Giglio. De oude stokken (tot 100 jaar oud) staan op granieten terrassen nabij de zee, op een hoogte van 60 tot 150 meter. De wijn vergist op hout en rijpt vervolgens een jaar op de lie. Het resultaat is een spannende, gelaagde wijn met vulling. Milde zuren, kruidige tonen, wat natte steen, appel, witte perzik, een vleug droogboeket, iets zilt, wat macadamia en een hint salie, mooie lengte.

Echt zo’n glas wit waar je op je gemak van wilt genieten om hem stap voor stap verder te verkennen. Eigenlijk net zoals je met / bij een mooi schilderij zou doen.

*Registervinoloog® Monique van Kruining werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#monique