Als je weet dat een bepaalde Sekt de prijs heeft gewonnen ‘Beste Duitse Sekt’, en je weet dat dat Sekthaus zich in Deidesheim bevindt, én je bent daar 4 dagen wijnen aan het jureren voor MundusVini, dan ga je natuurlijk even een bezoek brengen aan dat prijswinnende Sekthaus Krack in de Duitse wijnregio de Pfalz.

Samen met medejurylid van Mundus Vini, de Roemeense Olimpia Brandhuber, word ik enthousiast ontvangen door het jonge koppel Anna Spanier en Christian Krack. Zij leerden elkaar kennen tijdens hun studie in Geisenheim. Christian was er voor de oenologie en Anna voor wijnmarketing. Gouden koppeltje dus, zou ik zeggen. Christian verontschuldigt zich omdat er hard gewerkt wordt alles in orde te maken voor de oogst, die binnen een paar weken gaat plaatsvinden. Hij is in de buurt als we hem nodig hebben, maar Anna weet ook alle ins en outs van het bedrijf en de wijnen, dus we zijn in goede handen.

Sekthaus Krack drieluik

Eigen Sekt

Sekthaus Krach is eigenlijk nog een heel jong bedrijf. Pas in 2015 zijn zij gestart mousserende wijnen te maken volgens de méthode traditionelle van de basiswijnen uit 2012. Mei 2012 was de datum van hun eerste eigen dégorgement. Het bedrijf zelf bestaat al meerdere jaren, maar de druiven werden verkocht aan andere wijnmakers. De vader van Christian raakte enthousiast van mousserende wijnen en ging ze maken, maar niet van eigen druiven: hij specialiseerde zich in het mousserend maken van stille wijnen van anderen. Tijdens zijn studie in Geisenheim echter kwam Christian erachter dat hij heel graag een Sekt wilde maken van zijn eigen druiven. En zo geschiedde.

Sektkellerei Am Turm

Inmiddels hebben zij 2 ha eigen wijngaarden en kunnen beschikken over 3 ha extra wijngaarden waarover zij zelf de regie hebben. De basiswijnen maken ze in hun winery in het centrum van Deidesheim, het mousserend maken en de verdere opvoeding van de Sekts vinden plaats in de winery die de vader van Christian oprichtte, in Speyer, zo’n 20 km van Deidesheim in ‘Sektkellerei Am Turm’. De droom van het jonge paar is om alles op 1 plek zelf te kunnen doen, maar daarvoor is de ruimte middenin Deidesheim veel te klein. Wel kochten ze dit jaar een nieuwe pers en een aantal RVS vaten om het vers geperste druivensap in op te slaan voordat de fermentatie plaatsvindt.

De vatenkelders

De eerste fermentatie vindt plaats in houten vaten. Ze proberen een spontane vergisting te bewerkstelligen, maar als dat niet goed lukt worden non-aromatische gisten gebruikt om zoveel mogelijk het karakter van de gebruikte druiven te bewaren. In de twee prachtig gerestaureerde kelders zien we vaten van 500 liter (waarvan ze er zo’n 70 hebben) en de traditionele ‘Stück’-vaten van 1200 liter. Van die laatste zouden ze graag de hele kelder vol hebben, maar aangezien die ruim 5.000 euro per stuk kosten doen ze het nog even met de 500- liter vaten. Veel daarvan komen uit de Bourgogne, maar ze hebben ook 4 vaten uit hun eigen Palatina regio. Er blijkt een cooper (vatenmaker) in Deidesheim te wonen: Ralf Mattern. Ook die maakt sommige van hun vaten en komt geregeld even proeven hoe de wijn zich ontwikkelt in de vaten die hij fabriceerde. Zo leren ze van en met elkaar.

Krack Anna wijnkelder sekthaus

Krack Riesling Extra Brut ‘Langenmorgen’ 2015

Helaas kunnen we hun prijswinnende Sekt niet proeven. Daar had het jonge stel slechts 800 flessen van gemaakt en die waren na het winnen van de prijs uiteraard direct uitverkocht. Het was een Riesling Extra Brut uit 2015 van een ‘Einzellage’, een kleine ‘Single Vineyard’ genaamd Langenmorgen. De remuage van deze Sekt vond geheel met de hand plaats, er werden geen gyropalettes gebruikt.

Krack flaschengarung

Krack Riesling Brut 2018

We proeven wel twee andere Sekts. Als eerste de Riesling Brut 2018 met een dosage van 5 g/L. De eerste fermentatie vond plaats in houten vaten. De stille wijn rijpte vervolgens zo’n 9-10 maanden ‘sur lie’ in eiken vaten: tirage vond plaats in juni 2019. Dégorgement vond plaats in maart 2021. Al met al een proces van bijna 3 jaar dat leidde tot een krachtige, droge Sekt met body, structuur en frisse zuren. Mooi dat op de etiketten de verschillende data en de dosage staan vermeld.

Krack Blanc de Noirs Brut 2018

Deze sekt is voornamelijk gemaakt van Pinot Noir (90%), aangevuld met Pinot Meunier. Net als de Riesling rijpte deze Sekt 9-10 maanden voordat de tirage in juni 2019 plaatsvond en het dégorgement in maart 2021. De dosage is hier echter nog iets lager: 4 g/L, waarmee beide Sekts eigenlijk in de categorie ‘Extra Brut’ vallen (= minder dan 6 g/L). Ook hier kracht en structuur. Perzik, citrus, spicy en een pepertje. Droog, frisse zuren en een verfijnd bittertje.

Krack wijnen en proeven olympia

Het was een erg leuk en leerzaam bezoek aan deze enthousiaste jonge Sektproducenten. Ik ga ze volgen. Maar eerst op zoek naar een restaurant die hun prijswinnende Sekt op de kaart heeft staan. Want ik wil die toch écht nog even proeven!

Sekthaus Krack

Meininger Deutscher Sektpreis

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Deidesheim
#Pfalz