Op de tweede dag van ons bezoek aan Niepoort worden we op Quinta de Nápoles ontvangen door een charmante jongedame die ons door de wijnmakerij leidt.
Het wijnmaakproces
De druiven worden eerst gesorteerd zodat alle druiven lekker fris en vers zijn. Trossen met ‘rozijnen’ worden er in zijn geheel uitgehaald. Er wordt overal geprofiteerd van de zwaartekracht om de druiven en de wijn zo min mogelijk te beschadigen. Vaak wordt wijn als hij in RVS vaten zit machinaal overgepompt om hem o.a. meer extract en kleur te geven maar hier gebeurt dat handmatig. Met emmertjes. Deze behandeling is veel vriendelijker voor de wijn. Een filmpje zie je hier.
Zuren en laag alcohol
Dan komt Dirk van de Niepoort onze rondleidster vervangen. De enthousiaste wijnmaker leidt ons door zijn kelders. Hij zet er flink de pas in: “We gaan snel proeven want daar gaat het om bij wijn”. Alle wijnen die hij ons laat proeven zijn uit 2013 en komen uit RVS en uit grote en kleine houten vaten. Eerst de Tiara met wit fruit en frisse zuren. Daarna de Coche. Deze heeft een stallige neus en heeft de stijl van een mooie Bourgogne. Dit is het soort wijnen dat hij wil maken. Hij is gek op zuren en ‘stinkwijnen‘. Dirk vertelt een over een Chinese importeur waarvoor hij op diens verzoek een speciale wijn maakte. Toen die af was vond de Chinees hem te fris en teveel zuren hebben en wilde hem niet afnemen. Waarop Dirk antwoordde: “No problem, buy your bloody wine in Californië then”.
‘Laat de natuur zijn gang gaan’
Dirk zegt de wijnen zo weinig mogelijk te filteren. ‘Laat de wijn maar met rust dan zakt alles wat er niet in hoort vanzelf naar de bodem. Waarom moeten we ingrijpen als alles vanzelf gaat?’ Sulfiet gebruikt hij wel. Als het echt nodig is en natuurlijk zo min mogelijk. ‘Het is vaak een te groot risico om het niet te doen. “En trouwens: ik vind het zelf gewoon lekker!” We proeven de Bioma Tinto. Niepoorts Douro-wijn is zoals de Douro: ruw en hoekig. In zijn jeugd zeker nog wel. Later zullen wij een ouder jaar proeven en daarmee het verschil met deze 2013. De wijn komt van diverse druivenrassen van twee terroirs. Sommige zijn van stekjes van de fameuze Pisco wijngaard. De wijn is van biologisch geteelde druiven: ‘Less is more’ is de filosofie achter deze wijn. Daarna proeven we de Redoma. Hier proef je het verschil tussen oude en jonge stokken. Deze wijn heeft veel fruit en drinkt erg prettig, maar heeft minder complexiteit dan de Bioma Tinto. In tegenstelling tot vroeger rijpt de Redoma tegenwoordig in heel grote vaten wat hem nog meer fruit en frisheid geeft.
2012: Het jaar van de ommekeer
In 2012 verliet de wijnmaker Niepoort na jarenlange trouwe dienst. Dirk besloot toen wat minder te gaan reizen en het wijnmaken weer zelf ter hand te nemen. Dat deed hij samen met Carlos Raposo, die op dat moment al een jaar als assistent-wijnmaker bij Niepoort werkte. Sinds dat jaar zijn de wijnen lichter geworden, eleganter. Minder bombastisch. Vóór de oogst wordt bepaald welke wijngaarden geschikt zijn voor de wijn de hij wil maken. Een risico was dat natuurlijk wel, want de Niepoort-klanten waren een bepaalde stijl gewend. Maar, eigenwijs als hij is, is hij ervan overtuigd dat hij het bij het rechte eind heeft. Hij is, volgens zijn zeggen, ook de enige wijnmaker in de Douro die durft toe te geven dat ingekochte druiven soms zelfs beter zijn dan eigen. Als je maar goed let op het terroir en de behandeling van die druiven.
Dirk gaat los in de wijnmakerij: Robustus
Dan gaat Dirk echt los. Hij loopt van het ene naar het andere vat om ons te laten proeven. We proeven zelfs blends die hij ter plekke maakt uit verschillende vaten. Bij de Robustus uit een heel groot vat heeft hij een leuk verhaal. ‘Onze Barolo‘ noemt hij hem. Het was de allereerste wijn die hij maakte in 1990. Zijn vader verklaarde hem voor gek omdat de wijn zo stonk. Om die reden had vaderlief veel liters ervan weggegeven aan de plukkers. Maar het bleek een gevalletje van ‘malo’ te zijn. Dat is een proces waarbij de harde zuren van een wijn worden omgezet in een mildere soort. Een volkomen natuurlijk proces dus. Deze wijn is nooit gebotteld. Dirk bewaart nu een vat voor zijn zoon.
Charme en experimenten
De Charme 2013 is nu al charming! Maar wel voor de liefhebbers. Een zeer stallige neus maar fluweelzacht in de mond. ‘It’s like a Chambolle!’ roept een van de proevers enthousiast. Ik ben het met hem eens. Een Bourgogne ernaast proeven zou interessant zijn! We genieten nog na van deze wijn als Dirk ons verzoekt ons glas te spoelen. We gaan een ‘gekke‘ wijn proeven. Een van zijn experimenten: een wijn uit een originele amfoor. Deze witte wijn is gemaakt als rode, dus de druiven gaan in de amfoor als hele trossen. En dan laat Dirk hem ‘gewoon zijn gang gaan’. ‘Kijken wat er gebeurt’. Deze wijn smaakt in elk geval naar rozenwater. Benieuwd of dat nog goed komt?
Oogstfeest, een bijzondere lunch
En dan is het tijd voor…. de lunch. Vanuit de kelders horen we al vrolijke klanken van muziek en glazen die klinken. Het is de laatste dag dat er geplukt en geperst wordt. Oogstfeest dus! Wij genieten met alle stagiaires, de vaste medewerkers en de kokkies uit de keuken van een fantastische lunch van allerhande voorgerechtjes, een hoofdgerecht van speenvarken en een bijzonder lekker bereide rijst begeleid door een keur aan mooie wijnen . Na de ‘Gestolen Fiets wit’ maken wijnmaker Carlos Raposo en de jongste zoon van Dirk, Marco een 18 ltr (!) fles Douro Tinto open. Wát een feest!
En dat feest wordt nog gezelliger als de dames van de keuken het op een zingen zetten (klik hier voor filmpje) en ‘het bal’ openen (klik hier voor filmpje). Een heerlijke taart wordt aangesneden en iedereen geniet. Het is weer een geweldige dag!
Wordt vervolgd!
LINKS:
Meer lezen over dag één? Klik op Niepoort dag 1
Importeur: Horizon Wines
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#Niepoort
#porthuis
#port
Geef een reactie