Dag twee van ons bezoek aan Niepoort brengt ons naar Vale Mendiz waar we vandaag zelf in de lagares mogen. Leuk! Met een heuse Niepoortbroek en -shirt (charming…) stappen we via aan waterbak voorzichtig over de stenen rand.

In de lagares: hup met de beentjes! 

De druivenmassa voelt koel aan: de fermentatie in deze bak is nog niet begonnen. Een vreemd gevoel die druiven onder je voetzolen. Het was voor mij niet de eerste keer (‘I put my foot in it!’ 2008 bij Taylor’s) maar het blijft lekker.

Niepoort Anne-Wies in de Lagares

Ook machinale lagares

Niet alle druiven worden bij Niepoort met de voeten getreden. De druiven voor de topwijn Charme en voor de Vintageports wel, maar voor de ‘gewone’ portsoorten is een tweetal machines aangeschaft die het voeten treden zo goed mogelijk nabootsen. Voor een kort filmpje klik je hier.

Het proces van portmaken

Nick Delaforce, verantwoordelijk voor de port die hier wordt gemaakt, leidt ons rond en vertelt enthousiast. Als de druiven binnenkomen is de sorteertafel heel belangrijk. Men wil hier geen te lang gedroogde druiven. Die geven een zondoorstoofd karakter aan de port en wijn en men zoekt hier juist naar frisheid. De hele trossen die door de ballotage komen gaan in de lagares en worden minimaal twee uur heel rustig en met beleid met de voeten getreden. In dit filmpje (klik hier) zie je dat in een van de lagares de fermentatie al op gang is gekomen. Als de fermentatie te snel dreigt te gaan wordt er alvast wat wijnalcohol toegevoegd. Voortdurend worden er metingen gedaan: hoe is de temperatuur, het alcoholgehalte etc. Een droge wijn is na 10-14 dagen met een alcoholgehalte van zo’n 12 procent uitgegist. Bij port wordt echter na ongeveer drie dagen brandy toegevoegd (1 deel brandy op 4 delen wijn) waardoor de gisting stopt en het suikergehalte nog hoog is:  100-120 gram per liter. Een uitzondering is de Dry White port. Die gist wat langer door en is dus droger. De druiven worden geperst waarna het persproces zich herhaalt. Voor stille wijn is dat niet goed maar voor port is deze ‘perswijn’ juist nodig, leert Nick ons. Het geeft o.a. de extra bite die nodig is om lang te rijpen. Als wij er zijn is men bezig de witte druiven te persen. Daar is veel kracht voor nodig, dat is hier te zien!

Niepoort      foto 2     Niepoort

Niepoort, de proeverij

In een kleine vatenkelder (bovengronds) ligt onder meer de wijn ‘Charme‘ te rijpen. Dat is de enige stille wijn van Niepoort waarvoor de druiven in de lagares met de voeten zijn getreden. Tijdens het treden wordt er sap afgevloeid om de Charme te maken. De rest van de druiven wordt, zoals hierboven beschreven, door toevoeging van brandy tot port gemaakt. Die port rust hier tot maart-april en wordt dan getransporteerd naar Vila Nova de Gaia voor verdere rijping en blending. Nick benadrukt nog eens de stijl die Niepoort zoekt: fris en elegant. Zoals de wijnen uit de Elzas en Bourgogne, waar Dirk zo van houdt. Vroeg plukken en druiven van hellingen op de noordzijde zijn essentieel. Nick laat ons twee stijlen port proeven uit kleine oude vaten. De een elegant, de ander robuuster. De Pisca (genoemd naar een heel kleine speciale wijngaard)  proeven we uit een heel groot vat. Wat een dijk van een port: veel materie en fruit! Tot slot nippen we  nog even aan de jonge witte port en gaan dan op weg naar Quinta de Nápoles, waar Dirk ons zal rondleiden. Wordt vervolgd!

foto 4     foto 5

LINKS:

Klik hier voor alle artikelen over dit boeiende bezoek!

Importeur: Horizon Wines 

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Niepoort
#porthuis
#port