Sweet memories! Op een zondag eind september 2014 vlogen we (14 man/vrouw uit de wijnbusiness) met importeur Mick Kooistra van Horizonwines naar Oporto voor een bezoek aan port- en wijnhuis Niepoort. En dat was top! Lees maar mee!

Niepoort Quinta de Nápoles

Een minibus brengt ons naar Quinta de Nápoles. Deze quinta is, samen met Quinta do Carril,  in 1989 door Dirk van de Niepoort aangekocht. Beiden wijngaarden liggen in ‘Cima Corgo‘, het hart van de Douro-vallei met de beste terroirs. Het gebouw ligt prachtig tussen de wijngaarden aan de rivier de Tedo, een zijtak van de Douro rivier. Het is terrasvormig gebouwd in de kleuren die je in de natuur ziet en vormt daarmee dus een mooi geheel. Niepoort is in 1842 opgericht door de Nederlander Eduard Kebe en vlak daarna in handen gekomen van Franciscus van de Niepoort. Dirk is inmiddels de zesde generatie die het bedrijf bestiert. Sinds 2005 is zijn zus Verena betrokken en hebben ook zijn zonen ambitie om in de voetsporen van hun vader te treden.  Dat Dirk zijn ziel in zaligheid in het bedrijf legt merken wij. Ondanks de drukte (het is oogsttijd) worden we door hem zelf hartelijk ontvangen en neemt hij de tijd al onze vragen te beantwoorden. Het team dat hard werkt op de quinta bestaat uit vaste medewerkers en tientallen jonge stagiaires waaronder Dirk’s jongste zoon. Als wij aankomen gaan die juist genieten van een ‘walking-lunch’ en wij mogen aanschuiven.

Dirk van de Niepoort componeert met ’terroirs’

Als voorafje staan er schalen met charcuterie en overheerlijke Portugese broodgerechtjes klaar. Daarbij schenkt de wijnmaker een drietal wijnen. Om te beginnen een lichtzoete Moscatel met een laag (8%) alcoholgehalte. En daar leren wij direct waar het Dirk vooral om gaat: niet zo veel alcohol en frisse zuren. Later zal hij ons er nog veel mee ‘lastig vallen’. De tweede wijn is de Eto Carta 2013. Voor deze ‘basiswijn’ bedacht Dirk samen met zijn ontwerper Cordula Allesandri een grote serie etiketten die voor elk land anders is. Deze Eto is ontworpen voor de Japanse markt maar in Nederland bekend onder de naam : ‘Gestolen Fiets‘. Dirk maakt vrijwel geen mono-cépages, wijnen van een enkele druivensoort. “Dirk componeert niet met druivenrassen maar met terroirs. Als druivenrassen langer naast en door elkaar groeien groeien ze ‘naar elkaar toe‘ en worden bijna gelijk rijp” leert Mick ons. De Tiara wordt geschonken uit een mooie ranke fles en is een blend van meer dan 60 jaar oude stokken. Het is een heerlijk elegante witte wijn met citrusfruit en een frisse afdronk. Een mooi begin!

Niepoort lunch

Een mooi weerzien van Mick Kooistra en Dirk van de Niepoort.

Barriques en grote vaten 

Als het hoofdgerecht wordt klaargezet volgen de rode wijnen. De eerste, De Il Vertente 2011 is een blend van portdruiven van jonge stokken (20 jaar)  uit Quinta de Návoles en oudere stokken van andere percelen. Het is een wijn met veel fruit, lekker soepel maar toch de nodige complexiteit. Van de Redoma 2005 die we hierna proeven word ik persoonlijk erg vrolijk. Hij heeft best wat hout maar heeft genoeg fruit om dat aan te kunnen. Deze jaargang is nog gerijpt in barriques, maar de 2013 rijpt in heel grote vaten. Die zullen we later in de kelder proeven. De laatste rode wijn is de Batuta 2008. ‘Batuta ‘ is de stok van een concertdirigent en dat blijkt een goed gekozen naam. Het is een compositie van druiven van meer dan 70 jaar oude stokken uit Quinta do Carril met druiven uit twee andere percelen van meer dan 100 jaar oude stokken. De wijn is krachtig, complex met veel donker fruit en stevige tannines. Niepoort port en kaas

Port en heerlijke kaas

Bij het nagerecht worden twee soorten port geschonken: een LBV uit 1990 en een Colheita uit 2005. Beiden waanzinnig lekker bij het Portugese lepelkaasje Queijo da Serra da Estrela.

Sneak Preview in de Niepoort wijnmakerij

Na deze geweldige lunch kijken we even om de hoek in de wijnmakerij. Morgen komen wij hier terug voor een rondleiding. Het team is druk in de weer is om de laatste loodjes van het oogstjaar 2014 te verwerken. De sorteertafel is heel belangrijk. Men is secuur. Met de hand én de neus worden de trossen die niet perfect zijn er uit gehaald. Klik hier voor een filmpje.

Boottocht over de Douro

We nemen afscheid voor nu en rijden naar Pinhão vanwaaruit we een mooi tochtje per boot over de Douro maken. We passeren o.a. Croft, Romaneira, Graham, Dow en VilaVelha. Bij de laatste zien we duidelijk de nieuwe manier van aanplanten. Niet de traditionele terrassen zoals bij o.a. Graham’s. Aan boord genieten we van een glas Tiara 2010 en een Niepoort Dry White port. Het leven is mooi!

foto 111     gaagagga     gadgad     fasgadg

Naar de lagares van Niepoort

Na de boottocht en een aperitief (Soalheiro Alvarinho 2013) bij het Vintage House in Pinhão bekijken we het leuke stationnetje aldaar voordat we afreizen naar Vale de Mendiz waar de lagares van Niepoort zich bevinden. Er wordt ook daar serieus gewerkt. Ik mis de muziek en de vrolijkheid maar volgens de wijnmaker Nick Delaforce is het een serieuze zaak. De druiven moeten met beleid worden getreden. Hier een kort filmpje.

Niepoort plukkersdiner

Wij mogen pas morgen in de lagares, maar worden vanavond al beloond met een plukkersdiner. Soep, een ovenschotel met bacalao en een vers gebakken appelpuntje is ons gegund. Allemaal vers bereid door een topteam in de keuken. En de wijnen? Ook daar zijn wij weer zeer tevreden over. Redoma 2013, Dao Rótulo 2012, Charme 2011, 10 Years Old Tawny en Vintage 2005 passeren de revue. Het is al laat als we in ons hotel voor die nacht (Delfim Douro) arriveren. Het ligt en is prachtig maar veel krijg ik er niet van mee na zo’n dag. Morgen weer verder. Fijn!

LINKS:

Lees hier meer over de volgende dagen bij Niepoort!

Importeur: Horizon Wines

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!

#Niepoort
#porthuis
#port