Ooit een wijn uit Cappadocia gedronken? Cappadocia, de sp(r)ookjesachtige regio in het oosten van Turkije, waar de druif emir regeert? Nee? Dan neem ik je even mee naar Kocabag Wines, een familiebedrijf waar nu de derde generatie aan het roer staat.

Kocabag Saraplari (het Turkse woord voor winery) bevindt zich in Uçhisar, een autokwartiertje van de stad  Nevsehir en  300 km ten zuid-oosten van de hoofdstad Ankara. Het is een bijzonder stukje van Turkije: de historische regio Cappadocia.

Cappadocia

Het wonderbaarlijke landschap van Cappadocia is ontstaan door vulkaanuitbarstingen miljoenen jaren geleden. Door de lavastromen van de vulkanen Erciyes Dagi en Hasan Dagi ontstond gloeiend gesteente. Toen dit door ontploffende gassen werd verpulverd, ontstonden er enorme asregens. Door langzame verwering en de verschillende gesteente typen die elk anders en met een andere snelheid eroderen, is een bijzonder eigenaardig en grillig landschap ontstaan. Het is een toeristische trekpleister waar je van het landschap kunt genieten in een luchtballon, tijdens een rit op een paard, met een jeep, mountainbike, quad of gewoon lekker te voet.

Cappadocia Kogabac artikel

Familiebedrijf Kocabag

In Uchisar worden we ontvangen door Memduh Erdogan, kleinzoon van de oprichter van het bedrijf. De winery blijkt zich niet op deze plek te bevinden, maar zo’n 45 autominuten hier vandaan, ten noord-westen van Nevsehir, waar we later op de dag een bezoekje brengen. Naast de wijnwinkel-proeflokaal is wel een kleine wijngaard aangelegd met verschillende inheemse druivenrassen, maar die is meer ‘voor de show’. De grootvader van Memduh startte de winery in 1972 maar kwam, samen met twee medewerkers, op een tragische manier om het leven bij het schoonmaken van de betonnen cuves. Zijn zoon, de vader van Memduh, was nog te jong om het bedrijf voort te zetten, dus kwamen de zaken stil te liggen. Rond 1982 echter werd er nieuw leven ingeblazen.

Kocabag wijngaard

Emir is king in Cappadocia

Inmiddels telt de Kocabag winery 20 ha aan wijngaarden. Hier in Nevsehir, maar ook 5 ha in Izmir (aan de westkust) en 10 in Elazig, dat in het oosten ligt. Daar werkt men ook via langlopende contracten samen met druiventelers. Van de totale productie (rond de 350.000 flessen per jaar) wordt slechts 10% geëxporteerd. 50% van de productie wordt ter plekke verkocht aan toeristen en horeca. Dat is zo vreemd nog niet want Cappadocia is immers een belangrijk toeristisch gebied. De belasting op alcohol, en dus ook op wijn, is in Turkije torenhoog, maar dat weerhoudt wijnliefhebbers onder de toeristen niet tot de aankoop ervan. De meest voorkomende druif rond Nevsehir is de witte druif emir. De andere druiven komen uit verschillende wijnregio’s van Turkije. Zo komt hun cabernet sauvignon uit Izmir en de bogazkere uit Diyarbakir.

Wijnproductie is hier al meer dan 5000 jaar oud, sinds het tijdperk van de Hettieten. De vulkanische bodem die rijk is aan mineralen maakt het kweken van druiven goed geschikt. In de winter kan het erg koud zijn maar veel sneeuw valt er niet: slechts zo’n 15-20 cm. Om schade door vorst te voorkomen worden de stammen van de druivenstokken in de winter bedekt met aarde.

Kocabag en Kavaklidere

In Turkije is geen specifieke opleiding tot oenoloog, de meeste wijnmakers hebben de opleiding ‘food- and wine enginering’ gedaan. Zo ook Memdus. Daarnaast leerde hij, zoals veel wijnmakers in Turkije, het vak bij de grootste wijnproducent van Turkije: Kavaklidere. Met dit bedrijf onderhoudt Kocabag nauwe contacten. (Na het bezoek aan de winery later op de dag vraag ik met af of Kocabag inmiddels niet onder de vlag van Kavaklidere valt…)

De geproefde wijnen bij Kocabag

1) Kocabag Emir 2018
Een witte wijn van 15 jaar oude stokken. Vriendelijk droog, aromatisch, licht en bloemig.

2) Kocabag Emir-Narince
Een blend van 50 % emir, die de acidity en mineraliteit geeft en de narince, die door zijn het aromatische karakter de wijn rond en romig maakt.

3) Kocabag Blush 2018
Deze rosé is gemaakt van de druif Kalecik Karasi uit de omgeving van Ankara. Kalecik Karasi betekent zoveel als ‘de zwarte van het kleine kasteel’, het kasteel dat in het stadje Kalecik ligt. De schilinweking was 12-16 uur. Vriendelijk droog, licht, zacht en fruitrijk.

4) Kalecik Karasi 2018
Deze wijn is gemaakt van 100% kalecik karasi. Rood fruit, tikje boers, medium body.

5) Öküzgözü 2018
Deze druif met een lastig uitspreekbare naam doet een beetje aan merlot denken. Sappig, lichtkruidig, tikje tannines, maar licht.

5) Gravity 2017
Een blend (50/50) van cabernet sauvignon en bogazkere. Deze ‘east-west blend’ rijpte 10 maanden op frans eiken en wordt slechts in beperkte oplage geproduceerd, deze vintage 5786 flessen. Veel neus, rond, kersenfruit, pepertje.

Kogabac wijnen

De Kocabag Winery

Na deze proeverij rijden we naar de winery waar we worden rondgeleid door Ihsan Hoyroni Göl. De winery bevindt zich op een bijzondere plek: onder het hele dorp zijn tunnels die de huizen met elkaar verbinden. Deels heeft Kocabag de tunnels nog in gebruik maar, net als veel anderen, heeft men een deel van de tunnels afgesloten. In verband met privacy, maar ook om te voorkomen dat het water van de nabijgelegen rivier bij hevige regenval de tunnels instroomt. In de winery wordt gebruik gemaakt van zwaartekracht: er komen geen pompen aan te pas, wat de wijnen ten goede komt.

Kocabag winery

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen en meer over wijn lezen en leren? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!