In het kader van de Week van de Nederlandse wijn organiseerde Restaurant Bentinck in samenwerking met het Betuws Wijndomein een diner met uitsluitend wijnen van het dit Nederlandse wijnbedrijf. Jennifer Jernberg* (kenner en groot fan van Nederlandse wijn) schoof aan voor Anne-Wies.NL.
Week van de Nederlandse Wijn
De Week van de Nederlandse wijn is een bijzondere week om wijn van eigen bodem onder de aandacht te brengen en meer mensen kennis te laten maken met het moois uit eigen land. Iets waar ik helemaal achter sta. Ik ben immers een fan van Nederlandse wijn en deze uitnodiging is een schot in de roos. Thuis heb ik de ‘Linge Rood Cuvee Barrique’ liggen van het Betuws Wijndomein, een wijn waarmee ik iedereen verras. Niemand die hem proeft vermoedt dat deze wijn uit Nederland komt. Hij is gemaakt van pinotin en regent. Er zit warmte in en rijp rood fruit, drop, kers, aardbei. Kortom, niet iets wat je zou associëren met de koele Betuwe en haar kleigronden. Ik kijk er echt naar uit om de andere wijnen van het Betuws Wijndomein te gaan proeven.
Betuws Wijndomein Linge Brut
Aangekomen bij restaurant Bentinck, prachtig gelegen op het domein van kasteel Amerongen, worden wij hartelijk ontvangen door Arina van Leenen. Zij is de partner van de wijnmaker Diederik Beker en verzorgt alle communicatie en evenementen op het Betuws Wijndomein. Ons kleine en vrolijke gezelschap begint heel feestelijk met een glas ‘Linge Bruut’. Deze mousserende wijn van de johanniter druif heeft 24 maanden gerijpt op barrique. Er zit een mooie diepgang in en net als bij champagne neem ik ook wat tonen van brioche waar. Dit heeft te maken met de rijping op fles. Deze wijn wordt namelijk op dezelfde manier gemaakt als champagne. Dat betekent dat de 2e vergisting, waarbij de mousse ontstaat, plaatsvindt in de fles. Dat proef je: in plaats van een grove bubbel (die ontstaat als je koolzuur inspuit) heb je nu een mooie fijne mousse in je mond. De vergisting op fles van deze wijn vindt overigens in Duitsland plaats waar men veel er veel ervaring mee heeft en bovendien ook meer mankracht om al die flessen te draaien.
De johanniter druif
De johanniter druif is een veredeling van de riesling druif. De veredelaar selecteert een druif met de beste erfelijke eigenschappen en maakt daar een nieuw ras van. De johanniter is bestand tegen kou en vocht. Dat betekent in ons natte klimaat onder meer dat de druiven maar 3 keer bespoten hoeven te worden in plaats van 15 keer. Er zijn mensen die neerkijken op veredelde druiven en de voorkeur geven aan de klassieke druivenrassen. Maar ik vind het heel belangrijk dat ik een wijn drink die én lekker smaakt én zo natuurlijk mogelijk is. Beter voor jezelf en beter voor het milieu. Dan komt de sommelier Jan-Jaap Altenburg aan onze tafel om te zorgen voor een fantastische wijn-spijs combinatie. Hij maakt trouwens ook leuke video’s over wijn die je op Instagram kan bekijken.
Orange wijn
Er wordt een hoorntje met artisjok geserveerd, gevolgd door kingfish met watermeloen, dashi en dimsum met limoen. Een smaakexplosie en.. welke wijn serveer je daar bij? Wij proeven de Linge Cuvee van johanniter, solaris en souvignir gris en de Linge Wit Cuvee Barrique, een blend van dezelfde druivenrassen. Als extraatje krijgen we ook een hele bijzondere wijn in ons glas: ‘Jasmijn’, vernoemd naar de dochter van het wijnechtpaar. Een orange funky wijn waarbij de schillen van de witte druif (souvignir gris) meegisten. Dit geeft tannines aan de wijn waardoor je een wijn met ‘bite’ krijgt. Heel lekker, met tonen van gekonfijte sinaasappel. Het doet me aan Kerstmis denken en dan op een positieve manier.
Blanc de Noirs
Het feest gaat door. Langoustine gecombineerd met een Blanc de Noirs. Aan de Blanc de Noirs van het Betuws Wijndomein zit ook weer een leuk verhaal vast. Deze witte wijn van de rode druiven pinotin en cabernet cortis had eigenlijk een rode wijn moeten worden. Door een aanval van de gevreesde suzuki vlieg echter, die door eitjes te leggen in de druiven deze onbruikbaar maakte voor consumptie, werd uit nood besloten eerder te oogsten. De druiven waren nog niet rijp genoeg voor rode wijn maar wel perfect voor witte wijn. Zo werd de Blanc de Noirs geboren.
Linge Signature, intens en kruidig
Bij de Anjou duif met met cassisbessenjus drinken we de twee rode wijnen. De Linge Cuvee Barrique (regent en pinotin) en de Linge Cuvee Signature (regent en cabernet cortis). De Cuvée Barrique ken ik al, dus ik ben vooral benieuwd naar de Linge Cuvee Signature. Deze laatste blijkt intens en kruidig. Een wijn om te onthouden, eentje die ik graag nog eens aanschaf om rustig thuis te proeven naast de Cuvee Barrique.
Edelzoet tot besluit
We sluiten het diner af met een prachtig uitgebreid dessert. Met jawel, een dessertwijn uit eigen land: Linge Wit Edelzoet. Deze wijn van solaris zit vol tropisch fruit en heeft een mooie zoet-zuur balans.
Nederlandse wijnen, hoge kwaliteit
Wat mij opviel aan de avond was de constante kwaliteit van het eten en de wijn. Bij sommige Nederlandse wijngaarden zijn enkele wijnen lekker, maar een aantal nog niet goed genoeg. Bij dit diner waren alle wijnen van een hoge kwaliteit. Dat heeft ook geresulteerd in vele prijzen op de Wijnkeuring van de Lage Landen. Diederik Beker, wijnmaker van het Betuws Wijndomein in Erichem, ontving maar liefst twee van de acht gouden medailles tijdens de uitreiking van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2019 op 1 september 2019 in Amerongen. De Gelderse wijnmaker werd tevens bekroond met de titel ‘Beste wijngaardenier van de keuring’ over de jaargangen 2017, 2018 en 2019 en nam daarnaast maar liefst negen zilveren en drie bronzen medailles in ontvangst.
Ben je benieuwd geworden en wil je zelf wel eens de wijnen van het Betuws wijndomein proeven? Dan kan dit tijdens een bezoek aan het wijndomein. Bijvoorbeeld op de open dag op zondag 15 september.
*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#jennifer
Geef een reactie