De Kroatische ambassadeur, mevrouw Andrea Gustović-Ercegovac, heeft op 8 maart 2018 kaaskoningin Betty Koster van L’Amuse benoemd tot Croatian Wine Ambassador 2018. Deze benoeming vond plaats tijdens een professionele wijnproeverij bij de ambassade van Kroatië in Den Haag die was georganiseerd in samenwerking met wijnimporteur Croatiangrapes.com. 

Enthousiasme over ‘Croatian Wine’

Het is de tweede keer dat in Nederland een Croatian Wine Ambassador is benoemd. Betty Koster is hiermee de opvolger van sommelier Sabas Joosten van de Librije die in 2017 als eerste deze eretitel mocht ontvangen. Degene de titel Croatian Wine Ambassador  ontvangt heeft op een bijzondere wijze bijgedragen aan de promotie van Kroatische wijn in Nederland. Dit jaar had het comité een keur aan kandidaten, want Kroatische wijn wint aan intersse. De keuze had wederom kunnen vallen op één van de topsommeliers die inmiddels werken met Kroatische wijn. Ook had het comité een van de Nederlandse wijnschrijvers kunnen selecteren die zeer enthousiast over wijnland Kroatië schreven. Echter is dit jaar gekozen voor een opvallende outsider voor de titel Croatian Wine Ambassador 2018!.

Kijk hier naar een korte video van de prijsuitreiking ↴↴↴

Over de Croatian Wine Ambassador 

Volgens het comité van benoeming, bestaande uit de Kroatische ambassadeur mevrouw Andrea Gustović-Ercegovac en wijnimporteurs Mario Pranić en Diederik Swart van Croatiangrapes.com, is Koster bij uitstek de persoon om deze eervolle titel te dragen. “Betty Koster is een alom gewaardeerd vakvrouw in de wereld van de gastronomie, zeker door haar bijzondere talent voor het maken van wijn & kaas pairings. We hebben van haar geleerd dat vele van onze markante Kroatische wijnen van autochtone druiven uitstekende kaaswijnen zijn. Betty heeft hiermee diverse events georganiseerd en meer proeverijen staan al op de planning.
De 56-jarige Koster is al sinds 1978 werkzaam in de kaas business. Eerst bij haar oma, daarna heeft ze de kaasafdeling van de Ven versmarkt opgezet. In 1989 is zij, samen met haar echtgenoot Martin, Fromagerie L’Amuse begonnen, wat is uitgegroeid tot twee winkels (in Amsterdam en IJmuiden) en een horecagroothandel. Momenteel werkt Betty aan haar vijfde boek over kaas. Daarnaast geeft ze kaascursussen en trainingen aan horecapersoneel en horeca-opleidingen. Haar specialiteit is het pairen van kaas met allerlei smakelijke zaken zoals wijn, thee, chocolade en jenever.

De kaas-wijn pairings 

Tijdens de professionele proeverij in de ambassade mochten de aanwezigen kennismaken met de unieke pairings van Betty Koster. Zo werd de bijzondere Dalmatische witte wijn Bogdanjuša van Vina Carić gecombineerd met de Oostenrijkse Alp Blossom. De Nederlandse Oudwijker Toma Pietra bleek perfect te combineren met de bijzondere rode Feravino Dika Frankovka.

“Het pairen van kaas met wijnen uit Kroatië laat zien hoe eerlijk gemaakte wijn van authentieke druivenrassen perfect past bij onze moderne en klassieke kaassoorten. Het heeft mij in ieder geval verleid en verblijd.” – Betty Koster

Witte wijn

Wijn: Vina Carić – Bogdanjuša
Bogdanjuša is een cépagewijn. De wijn heeft een geur van gele pruimen, anijs en kweepeer. De smaak is weelderig, droog en sappig met mooie zuren.

Kaas: Alp Blossom
Alp Blossom is een gewassen korstkaas uit noord Oostenrijk. Er ontstaat een roodflora op de kaas die gedompeld en gerijpt wordt in gedroogde Alpenbloemen. (De korst eet je niet op).

De Pairing:
De wijn en de kaas versterken elkaar enorm. Beide krijgen een zeer lange afdronk. Er ontstaan botertonen en zeer rijke smaken komen naar boven, zowel de herfsttinten van de bloemen, kamille en hooitonen als de weelderige smaak van de wijn.

Rode wijn

Wijn: Feravino Dika Frankovka
Het is een mooie robijnrode wijn met aroma’s van bessen en vanille. Een perfecte balans tussen de zuren en de aangename tannines geven deze wijn een stabiel karakter.

Kaas: Oudwijker Toma Pietra
Dit is een Tomme-achtige kaas afkomstig uit Cothen bij Utrecht. De kaas is gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en is drie maanden gerijpt. (De korst eet je niet op).

De Pairing:
De kaas wordt aards, boterig en nootachtig. Dat is opvallend omdat het boterige van origine niet in de kaas zit. In de afdronk proef je enorm veel rood fruit van de wijn. Meer dan je proeft zonder de kaas.

“Neem eerst een slokje wijn, dan een hapje kaas en daarna nog een slokje van de wijn…”

Kroatische delicatessen van masterchef winnaar Sascha de Lint

Tijdens het event in de ambassade waren nog meer pairings te proeven met Kroatische wijnen. De half-Kroatische Masterchef winnaar Sascha de Lint had speciaal voor deze gelegenheid een aantal bijzondere Kroatische delicatessen bereid die uitstekend passen bij de markante wijnen.

Croatian Wine Ambassador Sacha met ansjovis

Sascha de Lint met haar heerlijke ansjovis uit Kroatië (foto: Anne-Wies.NL)

Ambassadeurs bij de Croatian Wine Ambassador 2018

Naast vele geïnteresseerden uit de wijnwereld, wijnschrijvers, wijnbloggers en andere journalisten waren er ook diverse diplomaten van andere landen aanwezig bij de uitreiking van de Croatian Wine Ambassador 2018. Zo gaven onder andere de ambassadeurs van Albanië, Kosovo, Macedonië en Oostenrijk acte de présence.

Croatian wine Ambassador de Women in Wine

De ‘Women in Wine’ op deze ‘International Women Day’. Vlnr Monique van Kruining (syrahetcetera.nl), de ambassadeur van Kroatië mevrouw Andrea Gustović-Ercegovac, Barbara Verbeek (Wijntheater.nl) , Betty Koster (lamuse.nl), Esther Ophoff- Blom (Schermer Wijnkopers), Marinela Pranic (zus van wijnimporteur Mario) en Anne-Wies van Oosten (Anne-Wies.NL)

LINKS:

Foto’s Kenneth Markesteijn

Ga hier naar de website van Croatiangrapes

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!