De wedstrijd Beste Belgische Wijn is een mijlpaal voor alle Belgische wijnbouwers, sommeliers en horeca die veranderingen in Europese Wijnbouw durven te accepteren. Wijnmaakster in België Jeanette van der Steen van Chateau Bon Baron schreef er het volgende over.

Niet alleen bier

België is in de hele wereld zeer goed gekend en geliefd als bierproducent. Dat is te danken aan grote dynamische bedrijven als ABInbev maar voornamelijk door de ontelbare ambachtelijke en creatieve brouwers door het hele land. Zelfs Unesco sponsort de brouwers als beschermpatroon. Maar ook de wijnsector in België groeit en verdient een plaats op de wereldwijnkaart. Dat weet niemand beter dan de Vereniging van Vlaamse Sommeliers (VVS) de organisator van de inmiddels 15e editie van de wedstrijd Beste Belgische Wijn die onlangs plaatsvond. Zij constateren een exponentiële toename van het aantal wijnen, wat mede te maken heeft met de toename van het aantal wijnboeren in België.

Vereniging Vlaamse Sommeliers logo

Groeiend aantal deelnemers

In het eerste jaar, 2005, waren er nog maar 21 wijnen te proeven waarvan slechts 5 rode. In 2009 waren er voldoende wijnen om de wedstrijd in drie flights op te delen, te weten één flight rood en twee flights wit. In 2011 ontstond een aparte categorie voor mousserende wijnen. Vanaf 2013 werd afgestapt van één winnaar per categorie en volgden meerdere winnende wijnen volgens de regels van het OIV. In 2016 werd een mijlpaal van meer dan 100 wijnstalen bereikt. 2017 en 2018 volgden met een toename van voornamelijk mousserende en rode wijnen. In het kersverse jaar 2019 werden maar liefst 180 wijnen van 46 wijndomeinen ingezonden.

Klik hier
Beste-Belgische-wijn-zilveren-medaille-1om alle resultaten van de wedstrijdBeste-Belgische-wijn-gouden-medaille
Beste Wijn van België te bekijken

 

 

 

België op de wereldwijnkaart

De Belgische wijnbouw zit meer dan in de lift. Een verhaal van passie en bedrijvigheid in een groeiende bedrijfstak. Belgische wijnproducenten scoren niet alleen tijdens de landelijke thuiswedstrijd in België, maar scoren ook hoog op verschillende internationale wedstrijden. Dit geeft aan dat niet alleen de wijnen wereldberoemd worden, maar dat hiermee ook België op de wereldwijnkaart komt te staan.

Hoge kwaliteit Belgische wijnen

Chateau Bon Baron Jeanette in proeflokaal

Jeanette van der Steen

De kwaliteit neemt steeds meer toe door de groeiende professionaliteit van de Belgische wijnbouwers. Hiervoor wil ik de Vereniging van Vlaamse Sommeliers bedanken die deze jaarlijkse blindproeverij organiseert waarbij de Belgische wijnen centraal worden gesteld en brede aandacht van wijninkopers en de media aantrekken. Wij van Chateau Bon Baron vinden deze wedstrijd een belangrijk moment om zelf (hors concours) blind te kunnen meeproeven om de kwaliteiten van alle collega’s naast elkaar te kunnen ontdekken. Weliswaar kan maximaal 30 % volgens de OIV regels gelauwerd worden, maar de wedstrijd impliceert dat ook veel overige deelnemers mooie wijnen inzenden.

VIVE LE TERROIR BELGE!

Lees hier de artikelen over Belgische wijnen op Anne-Wies.NL
De website van Chateau Bon Baron vind je hier en die van de VVS hier

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#jeanette