Maandag 24 oktober vond een bijzondere proeverij plaats. Een jury, bestaande uit een brede groep wijnprofessionals koos de ‘ Beste Beaujolais 2016 ’. Deze finale-proeverij van het 2de Beaujolais Concours des Grands Vins-Pays Bas vond plaats in het proeflokaal van ‘The Wine & Spirits Association’ in Amsterdam. En het was, ondanks het lichtvoetige imago van Beaujolais….zwaar! Dat weet ik. Want ik was erbij.

logo-beaujolaisconcours-jpg

Finalist ‘Beste Beaujolais’

De afgelopen weken heeft een groot aantal Nederlandse importeurs zijn beste Beaujolais-wijnen ter beoordeling ingezonden. In diverse voorrondes, die hebben plaatsgevonden in Maastricht en Amsterdam, zijn in iedere prijscategorie de ‘beste wijnen’ verkozen. Deze wijnen mogen zich verheugen op de titel: Finalist van het Beaujolais Concours des Grands Vins 2016. In totaal zijn vandaag door de jury zo’n kleine 40 wijnen, onderverdeeld in vier prijscategoriën, te beoordelen. Te weten:
Prijscategorie 2: 7,50 – 12,50 euro
Prijscategorie 3: 12,50-17,50 euro
Prijscategorie 4: 17,50 euro en hoger
Een aparte categorie is gereserveerd voor de: Beaujolais Blanc.
(Prijscategorie tot 7,50 euro was al gejureerd)

Organisator van dit Beaujolais Concours des Grands Vins 2016, Janna Rijpma, legt aan de jury de spelregels uit.

Organisator van dit Beaujolais Concours des Grands Vins 2016, Janna Rijpma, legt aan de jury de spelregels uit.

Meer kennis vergaren

Het doel van het Concours is het genereren van meer kennis over en appreciatie voor de onderbelichte klassieke wijnregio Beaujolais, met haar bijzondere appellaties. Dit is een regio waar al jarenlang prachtige kwaliteitswijnen vandaan komen, geproduceerd door  traditionele wijnhuizen, en waar op dit moment ook veel nieuw elan te bespeuren is bij veel jonge wijnboeren. Voldoende reden om eens extra aandacht te geven aan die wijngebied!

beaujolais-map-large

Beste Beaujolais, de proeverij

We proeven alle wijnen blind. De grootste flights worden in twee gehakt omdat we niet meer dan 10 glazen pp ter beschikking hebben. In de eerste flight zien en proeven we niet zoveel verschillen, maar bij de tweede worden die al groter. Waar ik in de eerste flight vooral ‘fruit’ en ‘mist fruit’ heb genoteerd, neem ik nu zaken waar als ‘hout’, ‘een (zoete) kruidigheid’ en ‘iets ziltigs’. En wat nu zo leuk is? Over het geheel genomen is de jury het met elkaar eens.

flessenblind Beste Beaujolais 2016

Beste Beaujolais op Gastronomie

Op maandag 7 en dinsdag 8 november zal het Beaujolais Concours aanwezig zijn op de Vakbeurs Gastronomie in de Jaarbeurs in Utrecht. In het speciale Beaujolais Paviljoen kunnen alle ingezonden wijnen door de bezoekers worden geproefd, waarbij natuurlijk speciale aandacht is voor de finale-wijnen. Op maandag 7 november om 16.00 uur zullen de winnaars van het Beaujolais Concours des Grands Vins – Pays Bas bekend worden gemaakt door niemand minder dan de Ambassadeur van Frankrijk, Zijne Excellentie de heer Philppe Lalliot.

Beste Beaujolais 2016 de jury

Een deel van de jury na de proeverij. Vlnr Han Sjakes, Ingrid Larmoyeur, Janna Rijpma, Anne-Wies van Oosten, Esmée Langereis, Nabil Touires en Kyra van Lissum.

Beaujolais: daar word je vrolijk van!

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

De uitslag vindt plaats tijdens de Vakbeurs Gastronomie, waar ook de wijnen te proeven zijn.

Meer info over dit Concours vind je op de website van Janna Rijpma: NOMOH