Berlijn… wat een heerlijke stad is dat! Deze Duitse hoofdstad biedt architectuur, cultuur, historie en trendy hotspots. Ik was er twee keer en zeker niet voor het laatst, want dat was lang niet genoeg om alles wat Berlijn te bieden heeft te ontdekken. Berlijn is immers niet alleen maar ‘leuk en lekker’.
Berlijn tip 1: Indrukwekkende Plaatsen
Voordat we beginnen met ‘leuk en lekker’ moet je een paar zaken in Berlijn niet vergeten. Berlijn kent indrukwekkende plekken die je terugbrengen naar een tijd van oorlog en vernietiging. De Berlijnse Muur is zo’n plek. In 1989 werd hij na bijna 30 jaar opengesteld zodat een vrije doorgang van het Oosten naar het Westen mogelijk werd en families herenigd werden. Het grootste deel van de Berlijnse Muur is gesloopt, maar de delen die er nog staan zijn beschilderd met de spraakmakende graffiti. De East Side Gallery, parallel lopend aan de rivier de Spree die Berlijn doorkruist, is het bekendste deel van de muur. Checkpoint Charlie, een replica van de bekendste grenspost waar men gedurende de Koude Oorlog van Oost- naar West-Berlijn kon reizen, is ook een bezoekje waard. Het was niet zo indrukwekkend als ik had verwacht: de ‘setting’ is heel anders dan toen: nu staat het midden in een drukke winkelstraat. Het Holocaustmonument echter is ook een heel indrukwekkende plek. Het monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog is samengesteld uit meer dan 2000 grote betonblokken. Tussen de blokken doorlopend bekroop me een vreemd, stil en leeg gevoel…
Berlijn tip 2: Bijzondere Gebouwen
De Brandenburger Tor mag je niet missen. Deze poort staat aan de Pariser Platz in het stadsdeel Mitte. Hier moest je in een verleden tol betalen als je het centrum van de stad binnen wilde komen. Nu loop je er gratis onderdoor en bereikt zo de boulevard Unter den Linden. Een wandeling over deze ‘Lindenlaan’ brengt je langs nog meer bijzondere gebouwen zoals de Berliner Dom en de Staatsoper Berlin. Een ander gebouw dat de moeite van een bezoekje waard is, is het Rijksdaggebouw. Het in eclectische stijl ontworpen gebouw is na de Rijksdagbrand in 1933 voor andere doeleinden in gebruik geweest, maar inmiddels is het de officiële zetel van het Duitse Parlement. Voor een bezoek moet je een afspraak maken en niet vergeten je ID mee te nemen. Vanuit de moderne glazen koepel op het dak heb je een prachtig uitzicht over de stad.
Berlijn tip 3: Hotels
Mijn eerste keer in Berlijn was in de winter en sliep ik in hotel Ku’Damm 101. Dit moderne hotel ligt, de naam zegt het al, op een hoek van de beroemde avenue de Kurfürstendamm in de wijk Charlottenburg-Wilmersdorf. Met OV of te voet kun je vanuit deze locatie makkelijk de stad verkennen. De tweede keer was de uitvalsbasis het Motel One -Hackescher Markt, om de hoek van de Alexanderplatz en de Fernsehturm in het stadsdeel Mitte. Ook dit is een prima plek om de stad te verkennen.
Berlijn tip 4: Father Carpenter
Bij Father Carpenter in stadsdeel Mitte kun je terecht voor je ontbijtje, lunch of ‘gewoon’ een goede kop koffie. Je loopt er niet zomaar langs, want Father Carpenter is gevestigd in een hoekpandje aan een binnenplaats. Bij mooi weer kun je daar lekker buiten zitten, maar je bent dan waarschijnlijk niet de enige. Wij waren er op een doordeweekse ochtend en namen slechts een ‘coffee to go’ maar ik zag heerlijke, vers bereide gerechtjes voorbijkomen. Volgende keer dat eens uitproberen.
Berlijn tip 5: Bikini Berlijn
Ook in de wijk Charlottenburg vind je Bikini Berlijn, een hippe ‘concept shopping mall’. Geen grote winkelketens hier, maar kleine (voornamelijk lokale) ondernemers, concept stores, design, exposities en trendy horecazaken. Een walhalla om lekker rond te snuffelen. Aan de achterkant van het gebouw kijk je vanaf de daktuin zo in de oogjes van de apen van de Berliner Zoo.
Berlijn tip 6: Monkey Bar en NENI Berlin
Op de 10e etage van het in Bikini Berlin gevestigde 25 Hours Hotelzit een überleuke bar: de Monkey Bar. Je snapt wel hoe hij aan deze naam komt: vanuit een relaxte zitplek kijk je, naast over de stad, ook hier uit over het apenhuis van de Berliner Zoo. De Monkey Bar is ingericht met veel groen, hangmatten, leuke zitjes en een grote centrale bar. Op de kaart veel mooie cocktails en andere speciale drankjes. Kleine hapjes komen uit de keuken van het eveneens in Bikini Berlin gevestigde NENI Berlin.
Berlijn tip 7: Markthalle Neun
In de wijk Kreuzberg vind je Markhalle Neun, een druk bezochte ‘foodhal’. Wij waren er op een maandag tegen lunchtijd, toen het er nog erg rustig was. Je kunt er terecht voor je dagelijkse boodschappen die worden aangeboden door vooral kleine, lokale ondernemers. Heerlijke kazen en vleeswaren, mooie olijfolie, mezze, pasta’s en nog veel meer. Ter plekke kun jj verschillende gerechtjes eten of plaatsnemen in het aanpalende Markthallen Restaurant.
Berlijn tip 8: KaDeWe
Hoewel het KaDeWe om meerdere redenen een bezoekje waard is, is het dat zeker ook voor liefhebbers van Wine&Food. Op de 6e verdieping van dit Kaufhaus Des Westens kun je niet alleen de heerlijkste delicatessen kopen voor thuis, ook kun je aanschuiven aan verschillende barretjes waar je ze ter plekke kunt verorberen onder het genot van een mooi glas wijn. Of champagne natuurlijk, want daar zijn er ook ‘een paar’ van voorradig. Geniet van oesters bij de oesterbar, vers bereide sushi bij de Japanse bar, een glas champagne in de champagnebar of van antipasta aan de speciaal daarvoor ingerichte bar.
Berlijn tip 9: Das Haus der 100 Biere
Voor bierliefhebbers is er Das Haus der 100 Biere aan de Kurfürstendamm. Het restaurant doet zijn naam eer aan, want hier kun je kiezen uit niet minder dan 100 soorten bier. Zelfs cocktails met bier staan er op de kaart, net zoals veel andere cocktails. De wijnen komen er bekaaid af: slechts een paar Duitse, Chileense en Italiaanse wijnen zijn per glas te bestellen. Maar ja, de komt hier natuurlijk voor de biertjes. Op de menukaart traditionele Duitse gerechten als Schweinshaxe, schnitzels en ‘Kalbsleber Berliner Art’. Wij aten er overigens een heerlijk geflambeerd nagerechtje onderweg terug naar ons hotel.
Berlijn tip 10: Currywurst
Currywurst daar kun je niet omheen als je in Duitsland bent. Zeker ook in Berlijn zie je overal stalletjes waar je van deze specialiteit kunt genieten. Currywurst wordt even op de grill gelegd, in plakjes gesneden en dan voorzien van kerriepoeder en kerriesaus, al dan niet met een knapperig broodje ernaast, in een kartonnen bakje geserveerd. Of, zoals vlakbij in een zaakje vlakbij het holocaust monument, op een bordje met een gepofte aardappel.
Berlijn tip 11: Beef Grill Club by Hasir
Bij Berlijn denk je vooral aan Schnitzels en worsten, maar bij Beef Grill Club by Hasir genoten wij van een perfect bereid stuk rood vlees. Dit is ’the place to be’ voor carnivoren, want het draait hier vooral om… vlees! Van een handgesneden steak tartaar tot een entrecôte van Wagyu vlees, van een US Tomahawk tot ‘Hasir Angus Köfte’. Voor de visliefhebbers en vegetariërs staan er gerechtjes als burrata, cheviche van tonijn en verschillende salades op de kaart. En de wijnen…. veel en mooie! Wij dronken op advies van de sommelier een mooi glas rode wijn uit de Spaanse Priorat regio.
Berlijn tip 12: Ristorante Il Castello
Een heel ander restaurantje is Ristorante Il Castello, gelegen in een zijstraat van de Kurfürstendamm, om de hoek bij ons hotel. Rood-wit geblokte tafelkleedjes, Italiaanse foto’s uit de jaren 60 aan de muur, Italiaans muziekje… Hier eet je puur Italiaans. En dan ook echt puur. De eigenaren werken voornamelijk biologische en Slow Food producten van locale producenten uit hun thuisland: het Italiaanse Molise. De menukaart wisselt met de seizoenen. Veel producten kun je ook kopen om mee naar huis te nemen. En… er worden heerlijke Italiaanse wijnen geschonken!
Berlijn tip 13: Nobelhart & Schmutzig
Ook puur maar weer heel anders eet je bij Nobelhart & Schmutzig in de wijk Kreuzberg. De menukaart wisselt ook hier met de seizoenen maar de producten waarmee men hier werkt komen uitsluitend van kleine producenten uit Berlijn en omgeving. Daarmee gaat men zo ver dat er in de keuken bijvoorbeeld zelfs geen zout, peper, vanille of citroen wordt gebruikt, want dat komt niet uit de omgeving. De keuken is geïntegreerd in het restaurant: je eet aan de bar rondom de open keuken of aan een van de aanschuiftafels ernaast. Op de (uitgebreide) drankenkaart niet alleen bier en wijn uit Berlijn en omgeving, maar wel uitsluitend uit Europa. Geen grote, bekende producenten, maar vooral producenten die werken met autochtone druivenrassen.
Berlijn tip 14: de Kerstmarkten
In de winter bezoek je in Berlijn natuurlijk ook een van de kerstmarkten. Er zijn er wel meer dan 20! Geniet van de sfeer, de Glühwein, de Flammkuchen, Reibekuchen, kaasfondue, gebratene Pilze, Lebkuchen, cadeau-artikelen, kerstversieringen, muziek en nog veel meer.
Berlijn tip 15: Wijnbars
Tja, en dan komt een bekentenis. Een wijnbar heb ik in Berlijn nog niet bezocht. Er staan er wel een paar op mijn to-do lijstje: Noble Rot in stadsdeel Friedrichshain-Kreuzberg, Lust Bar in Mitte en Rutz Weinbar in de kelder van sterrenrestaurant Rutz bijvoorbeeld. Heb jij een tip voor een fijne wijnbar in Berlijn? Laat het me weten in een commentaar onder dit bericht!
Overnachten in Berlijn? Kijk dan hier even rond
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie