Bemberg Estate Wines, gevestigd in Mendoza, Argentinië, staat bekend om het maken van topwijnen die duurzaamheid, elegantie en innovatie uitstralen. Tijdens een speciale lunch in de Amsterdamse Hallen werden deze wijnen gepresenteerd. Deze samenwerking met sterrenchef Onno Kokmeijer en wijnimporteur POOT Agenturen bood een reis door smaak en terroir, met een perfecte combinatie van culinaire kunst en wijnbouw. Dank voor het uitnodigen van Anne-Wies.NL waarvoor Jeroen Vonk dit keer verslag doet.

De focus op duurzame wijnproductie en innovatie maakt Bemberg Estates uniek, waarbij elke fles hun milieubewustzijn en vooruitstrevende praktijken toont. Dit familiebedrijf onderscheidt zich door kwaliteit, gebruikmakend van het mesoklimaat en de bodem van Finca El Tomillo om wijnen te produceren die hun terroir tot uitdrukking brengen. Alle wijngaarden liggen op minimal 1250 meter hoogte!

Bemberg Wijnen: een erfenis van kwaliteit en innovatie

Bemberg Wines, met sterke wortels in de Argentijnse wijnbouw, vertegenwoordigt het erfgoed en de innovatie van de Bemberg-familie. De Bemberg-familie ging van een 150-jarige geschiedenis in de Argentijnse biermarkt naar een prominente plek in de wijnindustrie na het overnemen van Grupo Peñaflor. Hun landgoed in Gualtallary, Valle de Uco, staat bekend om premium wijnproductie. De aandacht en innovatieve technieken die ze toepassen bij elke fles zorgen voor de kwaliteit en duurzaamheid van hun wijngaarden en wijnen.

Exclusieve terroirs en micro-vinificatie

Elke wijn in de Bemberg-collectie weerspiegelt de unieke terroirs van Argentinië. Ze komen van exclusieve delen van de beste landgoederen van de familie. De wijngaarden liggen verspreid, wat doet denken aan de Bourgogne met haar verschillende kleine plots. De focus op terroir en micro-terroir benadrukt de kenmerken van elke locatie, en resulteert in een divers en rijk smaakpalet. Om dit duidelijk te maken staat het nummer van het plot op de fles. Verwacht hier geen creativiteit in: men is begonnen met tellen bij 1, wat dus niks zegt over de kwaliteit van de wijn. De geavanceerde wijnmakerij is ontworpen voor microvinificatie, waardoor men de unieke eigenschappen en het beste van verschillende vruchten in de wijnen kunnen brengen. Dit zorgt ervoor dat elke wijn zijn herkomst representeert.

De lunch: een culinaire reis

De start van de lunchervaring met de Bemberg Estate Wines is als het betreden van een samenspel van culinaire kunst en wijnbouw. De industriële setting in de Amsterdamse Hallen draagt daaraan bij.
De lunch is meer dan alleen het genieten van uitstekende gerechten. Het is het begin van een denkbeeldige reis, verrijkt met een presentatie over de wijnmakers. Hun verhaal, gecombineerd met de proeverij van de Bemberg Wijnen, verhoogt de ervaring. Het is niet zomaar een maaltijd, maar een reis door de essentie van de high-end wijncollectie van de familie Bemberg. Erg goed gedaan als je het mij vraagt.

Met Bemberg Estate Wines maak je een levendige reis door smaak en terroir in het hart van Argentinië’s wijnregio’s. Elk slokje vertelt een verhaal over zorgvuldige keuze van percelen en de diepgaande invloed van terroir op het karakter van de wijn, met de essentie van terroirwijnen als focuspunt.

De lunch bestaat uit verschillende gangen. Elk gerecht wordt zorgvuldig gecombineerd met een selectie van Bemberg Wijnen. De wijnen waren vooraf uitgebreid geproefd en de gerechten hierop afgestemd. Dit wordt spannend,  want bij de eerste gang zijn er een witte en een rode wijn en bij de tweede gang drie rode wijnen, elk met hun eigen kenmerken.
Voordat ik de wijn-spijs combinaties bespreek, deel ik mijn proefnotities van de wijnen. Deze proef ik altijd eerst los en daarna pas met het eten.

Eerste gang:

La Linterna Finca El Tomillo Chardonnay 2018 Plot#1, Gualtallary
Afkomstig uit de Finca El Tomillo wijngaard in Gualtallary, gelegen op 1.210 meter hoogte, met een alluviale bodem, aangeplant in 1998.
Deze frisse wijn heeft een duidelijk karakter van mineraliteit en kalk, zowel in de geur als in de smaak. Licht warme appel, peer, vleugje vanille, droog, medium (+) body, medium (+) zuren. Het is een zeer aangename wijn die wat lucht nodig heeft om tot zijn recht te komen.

La Linterna Finca Las Piedras Pinot Noir 2016 Plot#12, Los Árboles
Afkomstig uit de Finca Las Piedras wijngaard op 1.300 meter hoogte in Los Arboles, Uco Valley, aangeplant in 2009 met een bodem van zand, slib en kalksteen.
Een frisse neus met veel rijp rood fruit en houttonen met lichte toast en kokos. Het heeft een medium (+) body, hoge tannines en hoge zuren met een kruidigheid van rozemarijn, tijm en veel specerijen zoals kaneel, kardemom en zwarte peper. Het eindigt met de frisheid van eucalyptus.

De wijn-spijs combinatie
Hierbij wordt zeebaars met kalfswang bij geserveerd, samen met wortel, kardemom, algen en krokante zeewier. Een perfecte manier om te ontdekken welke wijn hier het beste bij past. De Chardonnay past heel goed bij de zeebaars maar de kalfswang overstemt de wijn best wel. Terwijl de Pinot Noir heel goed bij de kalfswang kan botst de structuur van de zeebaars met de wijn. De combinatie van kardemom en krokante zeewier maakt gelukkig wel een hoop goed. Het is een mooie combinatie waarbij de serieusheid van de wijnen goed te merken is.

Bemberg eerste gang compilatie

Tweede gang:

Power Malbec trio, waarbij je je afvraagt hoe verschillend 3 Malbecs kunnen zijn van dezelfde maker, op dezelfde manier geproduceerd. Hier merk je duidelijk de terroir verschillen.

La Linterna Finca El Tomillo Malbec 2016 Plot#5, Gualtallary
Afkomstig van de Finca El Tomillo wijngaard, gelegen op 1.210 meter hoogte in Gualtallary, heeft een alluviale bodem en is in 2004 aangeplant.
Typisch Argentijnse Malbec, intens zwart fruit, rijpe zwarte kers, framboos, specerijen, laurier, drop en kruidnagel. Ook hier de kenmerkende kalk en mineraliteit met daarnaast witte peper, rozemarijn, tijm, lekker hartig met mooie frisheid. Volle body met hoge zuren en hoge tannines met een fijne structuur. Iets terughoudend, maar dat zorgt voor een mooie balans met jeugdigheid.

La Linterna Finca La Yesca Malbec 2016 Plot#13, Pedernal
Afkomstig van de Finca La Yesca wijngaard, gelegen op 1.400 meter hoogte in het zuiden van San Juan, heeft een zand- en kleibodem en is aangeplant in 2009.
Om het je direct te vertellen, dit is veruit mijn favoriet, zowel om los te drinken als in combinatie met het eten! De geur en smaken zijn uitstekend in balans. Het heeft prachtige bloemige elementen, viooltjes, rozen, maar ook verse aardbeien, rode kersen, bramen en bosbessen. Heerlijke combinatie tussen rood en zwart fruit, vers en rijp. De kenmerkende kalk en mineraliteit zijn aanwezig, maar opvallend fris met medium (+) zuren. De hoog aanwezige tannines zijn zijdezacht met heerlijke bloemige tonen. Echt een heel mooie beleving.

La Linterna Finca Los Chañares Malbec 2016, Plot#73, Chañar Punco
Afkomstig van de Finca Los Chañares wijngaard, gelegen op 1.950 meter hoogte in de provincie Catamarca, heeft een bodem van kalksteen, grote rotsen en zand en is aangeplant in 2000.
Dit is een zeer mooie Malbec met rijp zwart fruit, gedroogde zwarte kersen, viooltjes, vleesachtig, drop, aards, rokerig, chilipoeder, kalk en mineralen. Het heeft hoge zuren en hoge tannines die fijn gestructureerd en een beetje grippy zijn, met een zeer volle body. Dit is een krachtige Malbec die zeker nog een paar jaar mag blijven liggen om nog beter tot zijn recht te komen.

De wijn-spijs combinatie
Hier wordt lamsnek geserveerd met knolselderij, citrus, koffie, daslook en chimichurri-olie. Mijn favoriete wijn is de #13, omdat de bloemige aspecten perfect samengaan met de citrus, koffie, daslook en chimichurri. Er ontstaat een mooie nieuwe dimensie door de dans in geuren en smaken van het gerecht en de wijn. De andere wijnen kunnen er zeker bij, alleen de ingetogenheid van wijn #5 zorgt ervoor dat het gerecht de wijn overstemt en wijn #73 overstemt juist het gerecht te veel.

Bemberg 3 x malbec lunch

Bemberg-lunch-gerechtje Onno Kokmeijer en 3 rode wijnen horizontaal

Nagerecht:

Pionero Finca El Tomillo 2016, Gualtallary
Afkomstig van de Finca El Tomillo wijngaard in Gualtallary, op 1.210 meter hoogte met een alluviale bodem, werd aangeplant in 2004. Een krachtige mix van cabernet franc, cabernet sauvignon, malbec. Wow, wat een ervaring, en dat bij een dessert. Volgens Onno is de standaard van een zoete wijn bij een dessert echt verleden tijd. Dit heeft hij ontdekt tijdens zijn tijd bij Ciel Bleu. Samen met de alom geprezen en bekende sommelier Noël Vanwittenbergh hebben ze dit naar een hoger niveau getild. Het is fantastisch om dit te ervaren en zeker de moeite waard om vaker te doen. Dus, chefs en sommeliers, lezen jullie mee?!?
De wijn is zijdezacht met smaken van rijpe rode kersen, bramen en pruimen, gedroogde kruiden, peper, acasia, ceder, cacao, chocolade en tabak. Er zijn ook tonen van viooltjes en rozen. Hoog in zuren met medium (+) fijne en gestructureerde tannines. Hoewel de wijn zijdezacht is, is hij zeker wel aanwezig. Dit vereist iets stevigs er bij omdat het een serieuze wijn is.

De wijn-spijs combinatie
Hierbij wordt een mooi dessert geserveerd met Komuntu Cacao 80% met Oabika, gerijpte azijn, lange peper en Cassia. De chocolade is van hoge kwaliteit met diepe smaken die goed matchen met de wijn en andersom. Dit zorgt voor een fantastische ervaring die de wijn uitstekend tot zijn recht laat komen.

Pinero Bemberg dessert Onno Kokmeijer compilatie

Conclusie

Het evenement bood de kans om de Bemberg-wijnen te leren kennen en waarderen. De combinatie van Onno Kokmeijers culinaire kunst en de rijke smaken van Bemberg-wijnen zorgde voor een indrukwekkende ervaring. Het was niet alleen plezierig, maar ook heel leerzaam. Het gaf inzicht in de filosofie van Bemberg Wijnen, hun toewijding aan duurzaamheid en streven naar excellentie in wijnproductie. De ervaring toont aan dat Bemberg Wijnen een klasse apart zijn, het resultaat van zorgvuldige wijnbouw, respect voor het milieu en passie voor wijnmaken. Nogmaals dank voor het uitnodigen van anne-wies.nl en voor het organiseren van dit evenement.

Meer informatie over Bemberg wines: https://www.bembergestatewines.com/

Meer informatie over POOT Agenturen: https://www.pootagenturen.nl/

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Jeroen Vonk schrijft persoonlijke verhalen en maakt zo op een heldere manier connectie met wijn als ‘wineconnector’ via vinovonk.comOp instagram doet hij verslag van diverse wijnen. Lees hier de artikelen van Jeroen.

#Jeroen