Restaurant Beluga in Maastricht. Tien jaar geleden was ik er en werd direct getroffen door de gastvrijheid, het warme welkom. Toen wij aan tafel gingen werd voorkomen dat mijn tas op de grond geraakte: “Hier heeft u een tafeltje voor ‘uwe taaske’, werd mij door gastvrouw Daniëlle in het lieflijke Limburgs toegefluisterd. Ik voelde me een prinsesje.
Beluga, de restyling
En dat is nog niet veranderd. Weer een warm welkom door gastvrouw Daniëlle de Boer. Naast de dames die net zoals ik vanavond op een bank plaatsnemen wordt een klein uitklapbaar tafeltje neergezet voor de handtas. Zo’n klein tafeltje. Zo’n groots gebaar.
Het voelt direct weer goed. Maar wel anders. Het interieur is onderhanden genomen. De zachte grijs-blauwe tinten veranderen naar mate de avond vordert in fellere door een kleurrijke projectie op een van de muren. Er klinkt hippe, luide muziek. De bediening is vlot en zelfverzekerd.
Beluga’s Hit me
De tafels zijn gedekt met linnen en sfeervol aardewerk servies. Naast het bord een stoer mes in een messenhouder die aan een kei doet denken. We bestellen en gin&tonic en een glas champagne. We gaan voor het 8-gangen Expressions-menu. Als snel worden de amuses geserveerd: lauwwarme soesjes met oude kaas (hoe heerlijk ouderwets!), vega sushi en een krokante sandwich gevolgd door Beluga’s hit: ‘Hit Me. Je moet door het bovenlaagje heenbreken om van de ‘gazpacho’ daaronder te genieten. Leuk én lekker!
Vis moet zwemmen
Dan wordt onze oester geserveerd. Die is er iets vroeger dan de bijbehorende wijn, maar dat wordt snel opgelost. De Alvarinho pas overigens goed, evenals bij de ‘krab en zwaardvis’ die daarna wordt opgediend.
Enthousiaste sommelier
Dan volgen ‘Ganzenlever om te lepelen’ begeleid door een witte wijn uit Apulië en ‘Rundvleesblokjes & kaviaar’ met een Chileense chardonnay. Weer heerlijke gerechtjes met een leuke wijnkeuze. Voor dat laatste is bij restaurant Beluga sommelier Matthijs Vranken verantwoordelijk en die doet dat niet onverdienstelijk. Met veel kennis, enthousiasme en gebaren legt hij uit over de wijnen.
Het tempo zit er in
‘Pikante groentesoep & mosseltjes’, ‘Noordzeetong in het oranje’ en ‘Wilde patrijs’ worden vervolgens geserveerd. Het tempo waarop dat gebeurt vinden wij plezierig. We hoeven dan ook niet te lang te wachten tussen de gerechten. De wijn bij de patrijs is een sappige Spaanse herfstwijn van garnacha en syrah. We genieten!
Tot slot: ‘Kaas van Betty’ voor mij met een mooie sherry.
En voor mijn lief een ‘Mozaïk van smaakvrienden’ met een Riesling Auslese.
Het was een fijne avond! We hebben genoten. Veel dank Daniëlle, Hans en jullie team!
Beluga, we love you back!
NB: Beluga is in 2018 overgenomen door van Wolde’s voormalige sous-chef Servais Tielman.
LINKS:
Website van restaurant Beluga: klik hier
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie